dissabte, 17 d’octubre del 2020

Tribuna Lliure

TRIBUNA LLIURE 

Estat del benestar o barbàrie 

Josep M. Loste. Articulista de premsa 

Amb el rebrot de la segona fase de la Pandèmia de la Covid-19  sembla que, metafòricament parlant, el món s'acabi. De fet, no sabem   quan de temps li queda a aquest món, al planeta Terra, però si que  tenim tots els números per esdevenir, a més de la societat del malestar, la societat del col·lapse. No hi ha dubte que ja molt abans  de la pandèmia, els  serveis bàsics imprescindibles funcionaven   d'una forma molt deficient, però ara en aquest any 2020 tan punyent i  salvatge s'ha posat completament de manifest que l'anomenat Estat  del benestar es tractava de, gairebé, un miratge; això no vol dir que la  idea sigui molt bona i que la seva alternativa és la barbàrie més absoluta. 

Cal tenir molt present que en l'actualitat en les anomenades societats  democràtiques liberals s'està arribant al límit. Alguns argumenten que    s'ha de mantenir l'Estat social però  privatitzant gran part dels serveis,  d'altres esmenten que això no es pot pagar i que, simplement, hem de  tornar 200 anys enrere. Hi ha uns tercers que esmenten que la tecnologia i la ciència econòmica ho solucionaran tot i, el que cal, és llençar la política a la paperera de la història. És clar, aquests darrers  són fantàstics, perquè no diuen que una societat humana sense política i regulació seria, implicaria quelcom molt dur i injust. 

Tornant al nucli de la qüestió, la societat del col·lapse integral. Com i  per què hem arribat fins aquest punt? Bé, hi ha una idea general que  no es té en compte, principalment, les  grans empreses transnacionals, que és que les matèries primeres, començant pel  petroli, mai s'exhauriran. Això és completament fals.  

Per altra banda,  el canvi climàtic, i la manca de domini de la natura (els terratrèmols i   les pandèmies) són elements que ens estan advertint que aquest capitalisme turbosalvatge de competència extrema, ens  porta  directament a la catàstrofe i, en el camí, ens pot deixar molta destrucció i sobretot pobresa. Aquest capitalisme, síntesi  d'una ferotge especulació urbanística/immobiliària i profundament individualista ja està comprovat que ens porta a molts patiments i cap solució sostenible. Precisament aquesta societat del col·lapse s'alimenta d'una informació manipulada (fake  news) una mena  d'anarquisme d'extrema dreta en el plànol econòmic i un autoritarisme  rampant en l'àmbit estrictament polític. I no oblidem que cada vegada que  aquesta "comtemporanitat postmoderna" aplica més dosis de mentida cínica i sofisticació amb peus de fang provoca més graus d'injustícia social i d'infelicitat humana.  

Molt de compte lectors que anem directe cap al col·lapse integral. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada