dimecres, 28 d’octubre del 2020

Emili Geli Clotes

Necrològica d'Emili Geli Clotes apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 12 de març de 1985

Necrològica d'Emili Geli Clotes apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 12 de març de 1985



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 28 d'octubre de 1899 neix a Garriguella (Albera) l'anarcosindicalista Emili Geli Clotes 

Destacat militant ferroviari de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Emili Geli Clotes: El 28 d'octubre de 1899 neix a Garriguella (Albera, Alt Empordà) l'anarcosindicalista Emili Geli Clotes. El seu pare es deia Josep Geli i la seva mare, Joana Clotes.  

Entrà a formar part del moviment llibertari quan encara era molt jove i va ser empresonat durant la dictadura del general miguel Primo de Rivera.  

Ferroviari de professió, milità en el Sindicat de Ferroviaris de la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Durant la Guerra civil ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'ocupació nazi va ser obligat a fer feina per al Servei de Treball Obligatori (STO) i enviat a la base de submarins alemanys al port d'An Oriant (Morbihan, Bretanya).  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'establí a Puègnautièr (Aude, Occitània) i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Carcassona (Aude, Occitània), després Sindicat d'Oficis Diversos de la Regional Exterior de la CNT-AIT, i en la Federació Nacional de la Indústria Ferroviària (FNIF) de la CNT-AIT en l'Exili, en la qual ocupà càrrecs directius. La seva companya fou Mercè Teixidor.  

Després de diverses intervencions quirúrgiques, Emili Geli Clotes va morir el 8 de gener --algunes fonts citen erròniament el 28 de gener--de 1985 a la Clínica Bastion de Carcassona.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada