diumenge, 13 de maig del 2018

Un òrgan consultiu de la Generalitat demana la supressió de llicències per extreure corall vermell


La ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, a la clausura de la Fira Alimentària 2018. ACN
La ministra d'Agricultura Isabel García Tejerina 
El Consell de Protecció de la Natura demana més pressupost per a la gestió de recursos naturals.   
La ministra García Tejerina diu que es pot pescar sense problemes a  la Costa Brava i l’Alt Maresme i diu que els permisos que posen en perill el corall vermell venen ''avalats'' per científics.   
Pescadors del corall confirmen que hi ha poc corall vermell on s'han concedit llicències.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/05/2018  
Palafrugell/Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona).-   

Segons un despatx de l’agència Europa Press el Consell de Protecció de la Natura, òrgan consultiu de la Generalitat en matèria de conservació de la natura i el paisatge, va acordar ahir dissabte demanar la supressió de llicències per extreure corall vermell a Catalunya.
El Consell de Protecció de la Natura ha reclamat a la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Govern espanyol,  García Tejerina, que rectifiqui i derogui les 12 autoritzacions d'extracció de corall vermell que ha concedit a Catalunya i que ampliï la suspensió efectuada per la Generalitat el 7 d'abril de l'any passat a tota la costa catalana. 

Estratègia del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat de Catalunya 
Els membres del Consell de Protecció de la Natura, reunits en sessió plenària al Parc Natural del Delta de l'Ebre, també han donat suport a l'aprovació de l'Estratègia del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat de Catalunya i a la creació de l'Agència del Patrimoni Natural de Catalunya, i a incrementar el pressupost i els recursos humans destinats a polítiques de conservació i a la gestió dels parcs naturals i altres espais protegits.
El corall vermell està inclòs a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) des del 2015, com a espècie en perill d'extinció. A la costa catalana, les poblacions de corall vermell són principalment a la Costa Brava, entre el cap de Begur i el nord del cap de Creus (Cadaqués, Alt Empordà, comtat de Peralada), que és on se centra l'activitat pesquera. 

Moratòria de pesca a tota la costa catalana 
Donat que els estudis elaborats pels màxims especialistes de Catalunya en aquesta matèria recomanaven declarar una moratòria de pesca a tota la costa catalana, la  Generalitat va emetre una ordre el 7 d'abril del 2017 que suspenia l'activitat de pesca de corall vermell durant 10 anys a les aigües marítimes interiors de Catalunya, on té competència. No obstant això, el 2 de novembre el Ministeri d'Agricultura del Govern espanyol deixava la porta oberta a l'extracció de corall vermell a les zones on no hi ha aigües interiors, i incrementava el nombre d'autoritzacions a més del doble de l'any anterior i per una durada de dos anys. 

La ministra García Tejerina diu que es pot pescar el corall vermell sense problemes a la Costa Brava i l’Alt Maresme 
L’Agència Catalana de Notícies informa que les dotze llicències que l'Estat ha concedit per extreure corall vermell al sud de la Costa Brava i nord del Maresme han passat aquest dimarts pel Senat.
Durant el ple de la cambra alta, ERC ha interpel·lat directament a la ministra García Tejerina i li ha demanat com és "possible" que s'hagin atorgat les dotze autoritzacions. Sobretot, tenint en compte la veda decretada pel Govern de la Generalitat de Catalunya --abans de l’article 155--, que s'estén entre Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) i la frontera francesa.
La senadora Elisenda Pérez (ERC) ha retret a la ministra haver concedit les llicències tot i saber que, d'ençà del 2015, el corall vermell està inclòs dins la llista d'espècies amenaçades. A més, també ha recordat que, a l'octubre de l'any passat, la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM) va establir que "quan més del 25% del corall que s'extreu té mesures il·legals, i aquest és el cas de Catalunya, l'Estat està obligat a establir un tancament preventiu de la zona sobreexplotada".  
Pérez ha acusat el Govern espanyol d'haver pres una decisió "que acabarà amb l'espècie". A més, també ha recordat a García Tejerina que, a l'hora de tirar endavant la veda de deu anys, la Generalitat va basar-se en un informe elaborat per catorze científics. Un document que alertava que el corall vermell es troba "en estat crític" al litoral català i, fins i tot, proposava fixar una moratòria de 20 anys per protegir "un recurs pesquer que es troba en caràcter terminal".
La ministra d'Agricultura, a la seva resposta, ha subratllat que l'Estat ja ha estès la veda aprovada per la Generalitat a les aigües exteriors. I que, per tant, la zona que queda preservada de manera "absoluta" --la que s'estén des de Begur fins a la frontera-- és la "més sensible i susceptible de ser protegida". Més enllà d'això, però, García Tejerina ha dit que les dotze llicències se circumscriuen en una àrea "del litoral de Girona on l'activitat pesquera històricament ha estat menor i on el corall no hi està especialment amenaçat". A més, la ministra ha afirmat que, a l'hora de prendre decisions en matèria de pesca, el govern del PP ho fa basant-se "en un sòlid coneixement científic" i sempre complint amb els criteris que marca la CGPM. "Adaptarem tantes mesures com calgui per complir amb allò que marqui el seu comitè científic", ha dit Tejerina. "I sempre conforme a les seves recomanacions, compaginarem la protecció del recurs amb l'activitat econòmica", hi ha afegit la ministra d'Agricultura, en referència al corall vermell.
García Tejerina també ha recordat que l'Estat treballa per prohibir la pesca de l'espècie "a totes les aigües de menys de 50 metres de profunditat" abans del novembre d'aquest any. I que també vol implantar "limitacions temporals de l'activitat" durant els mesos d'estiu.
Per últim, la ministra ha insistit en què el Govern espanyol també s'ha compromès a intensificar els controls i les inspeccions als corallers. Aquí, ha recordat que l'Estat està elaborant un nou protocol que, entre d'altres, establirà que, abans d'entrar a port, els pescadors estiguin obligats a notificar tant el pes com el número de coralls que han extret del fons marí. 

Pescadors del corall confirmen que hi ha poc corall vermell on s'han concedit llicències  
Segons l’Agència Catalana de Notícies pescadors del corall asseguren que el tram de la Costa Brava des de Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) fins a Arenys de Mar (Alt Maresme, comtat de Girona) on l'Estat ha concedit 12 llicències no té prou corall per a tots però diuen que respectaran la veda que s'ha establert des de Begur fins a la frontera francesa com "sempre" han fet. El president de l'Associació Professional de pescadors de corall d'Espanya, Joaquin Baeza, afirma que la zona on s'han donat els permisos és petita però que, a més, pràcticament no hi ha roques i que, per tant, hi ha poca proliferació d'aquesta espècies. Per això, diu, en realitat de les llicències atorgades, probablement només un parell de pescadors hi acabin treballant perquè ells mateixos es "regulen" i saben quan "no hi ha feina per a tothom". Baeza assegura que no és cert que l'espècie estigui en perill d'extinció sinó que el sector és "víctima" de la mala gestió que "durant anys han fet les administracions". "En els últims trenta anys s'han anat reduint les zones on podíem pescar però no la quantitat", insisteix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada