dimecres, 9 de maig del 2018

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té problemes de contaminació lumínica


S'han fet mesuraments amb sensors a nou punts  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/05/2018    
Olot (La Garrotxa, comtat de Besalú).-    

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té problemes de contaminació lumínica per la seva proximitat amb la ciutat d’Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú).
Un estudi fet amb sensors impulsat per la Generalitat de Catalunya ha analitzat aquesta problemàtica juntament amb la contaminació acústica en aquest espai natural i també a l'Alta Garrotxa. Des del 2013 que s'han analitzat els diferents espais naturals a Catalunya per poder fer una diagnosi i estudiar mesures a emprendre en un futur.
A la zona de la Garrotxa també hi ha deures a fer, especialment a nivell de contaminació lumínica. "Si parlem d'una escala del 0 al 10, a la zona volcànica li correspondria un 5 mentre que a l'Alta Garrotxa obtindria un 6 o un 7; el 10 el tenim al Montsec que és el lloc més fosc de Catalunya", afirma el cap del Servei de Prevenció i Control de la contaminació acústica i lumínica, Sergi Paricio.
En el cas dels sorolls, en canvi, les dues zones de la demarcació han aconseguit bons resultats i reuneixen els requisits per ser declarades com a Zona d'Especial Protecció de la Contaminació Acústica (ZEPQA) en no superar els 50 decibels de forma global de dia i els 40 decibels en període de nit. 

Els resultats dels mesuraments s'han donat a conèixer ahir a Olot 
Els mesuraments amb sensors de llum i sonòmetres es van fer a deu punts diferents de la zona del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i a l'Alta Garrotxa des del 24 d'abril fins al 20 de juliol de l’any passat. Concretament, a Santa Pau (Mas Bassols i Mas Ventós), Olot (Mas Pujol i Molí de les Fonts), Sant Feliu de Pallerols, Begudà (Can Devesa), Beuda (Can Falgars), Camprodon (Mas Albés) i Vall de Bianya (Mas Coll de Carrera). L'objectiu era avaluar els nivells de soroll i de foscor a les dues zones arran d'un encàrrec del Consorci de l'Alta Garrotxa, juntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica, al Servei de Prevenció i Control de la contaminació acústica i lumínica de la Generalitat. 
Ahir dimarts s'han donat a conèixer els resultats durant una jornada tècnica a Olot. Entre les conclusions exposades, destaca que els dos espais protegits (el Parc de la Zona Volcànica i l'Alta Garrotxa) no només no presenten problemes de sorolls importants sinó que reuneixen els requisits per ser declarades com a Zona d'Especial Protecció de la Contaminació Acústica (ZEPQA) en no superar els 50 decibels de forma global de dia i els 40 decibels en període de nit. Del total de punts analitzats, només n'hi ha un que està lleugerament per sobre durant la nit, com és la zona del Molí de les Fonts, per la seva proximitat amb la zona urbana d’Olot. En aquest indret els sonòmetres van marcar fins a 43 decibels de forma global. Cal precisar, que els mesuraments s'han hagut de fer en zones properes a masies perquè els aparells necessiten corrent elèctrica i per tant, en les zones més endinsades del parc es compliran els màxims establerts. 

Contaminació lumínica al Parc de la Zona Volcànica 
On sí s'han detectat més problemes és en l'àmbit de la contaminació lumínica al Parc de la Zona Volcànica. "Si parlem d'una escala del 0 al 10, a la zona volcànica li correspondria un 5 mentre que a l'Alta Garrotxa obtindria un 6 o un 7; el 10 el tenim al Montsec que és el lloc més fosc de Catalunya", afirma el cap del Servei de Prevenció i Control de la contaminació acústica i lumínica, Sergi Paricio. La proximitat amb el nucli urbà d'Olot és la principal causa d'aquesta contaminació lumínica. 

Els més perjudicats són els animals nocturns  
Aquest excés de llum durant la nit té efectes directes amb els ecosistemes d'aquest espai natural d'interès. Els més perjudicats són els animals nocturns, tal com explica el tècnic Manel Garcia. "Els depredadors i els petits rosegadors necessiten la foscor per caçar i defensar-se; si es veuen els uns als altres aquesta relació desapareix i algunes espècies poden reduir-se".  

Millores a fer amb el "compromís" dels municipis 
Un cop feta la diagnosi, el següent pas serà establir les actuacions de millora per reduir aquesta contaminació. Paricio subratlla que per tirar endavant un pla d'actuacions és indispensable comptar amb el "compromís" dels municipis. "Les limitacions acústiques i lumíniques seran majors i per això cal el convenciment dels municipis; des de la Generalitat els assessorarem però, al final, qui haurà d'assumir els costos de canviar l'enllumenat seran ells", afirma. 

Línia estratègica inclosa a la Carta Europea de Turisme Sostenible 
Per la seva banda, el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, també coincideix que hi ha a feina a fer. Recorda que aquest estudi segueix la línia estratègica inclosa a la Carta Europea de Turisme Sostenible de "posar en valor" aquells elements patrimonials no materials com podria ser el silenci o la qualitat del cel nocturn. En el cas dels sorolls, reivindica la necessitat de "recuperar" aquelles actituds silencioses per poder gaudir dels espais naturals. Creu que és una feina que cal fer des de les escoles però també transmetre-ho als visitats amb més panells informatius. També es podrien instal·lar pantalles acústiques vegetals o millores dels asfaltatges per posar algun exemple. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada