diumenge, 22 d’abril del 2018

Jornada 29 de la Primavera Catalana

No hay texto alternativo automático disponible.Els CDR convoquen actes de suport a Jordi Pesarrodona, citat demà a declarar. Demanen de fer-se una foto amb un nas de pallasso vermell davant de qualsevol edifici estatal i compartir-la a la xarxa.  
A Figueres, concentració a la Font Lluminosa i marxa.  
Jordi Navarro presenta el llibre «República i Ecologia». El geògraf considera que la transformació social ha d'anar lligada a l'ecològica, i que el procés sobiranista català pot ser un bon revulsiu.    
Concentració ahir a Perpinyà en suport dels presos polítics catalans. Entre la gent aplegada hi havia la presidenta del Consell Departamental pel PS i molts càrrecs electes nord-catalans. 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/04/2018  
Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú).-  

Llegim a 23 d’abril VilaWeb que els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat actes de suport al regidor de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) Jordi Pesarrodona citat demà dilluns 23 d’abril declarar al jutjat de Manresa (Bages) per haver lluït un nas de pallasso al costat d’un agent de la policia espanyola el 20 de setembre. Demanen de fer-se una foto amb un nas de pallasso vermell davant de fiscalies, casernes de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional espanyola, o de qualsevol edifici estatal. A més, el CDR de Manresa ha convocat una marxa cap al jutjat.
Els Comitès de Defensa de la República demanen que es comparteixin les fotografies amb l’etiqueta #pelsnostresnassos

Una marxa a Figueres  
A Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú) s’ha convocat una concentració a l’entorn de la Font Lluminosa a les 6 de la tarda i seguidament, mitja hora després, s’iniciarà una marxa, amb el lema ‘Aquest Sant Jordi no és normal... aquest Sant Jordi Serà de nassos’.
Una diada del llibre i de la rosa tenyida de groc i de mobilització. 

Jordi Pesarrodona, el pallasso acusat d’un delicte d’odi 
Pesarrodona va explicar en una entrevista que quan es va col·locar amb el nas de pallasso al costat del policia la seva intenció es distanciava totalment de l’odi. “El gest va voler simbolitzar la Revolució dels Somriures. El nas de pallasso és la meva eina de treball’, va dir.
Quan es va escampar la fotografia, ja va començar a notar fúria dels unionistes. Ho explica així: “Aquella mateixa nit vaig rebre, també des del fòrum dels guàrdies civils, insults i amenaces. Vaig rebre missatges anònims, amenaces de mort, contra mi i la meva família. Evidentment, ho vaig denunciar i tot això no ho han sabut perdonar. No han perdonat aquella imatge.” 

El geògraf considera que la transformació social ha d'anar lligada a l'ecològica, i que el procés català pot ser un bon revulsiu  
Llegim en la premsa convencional gironina que la transformació social no serà possible sense una transformació ecològica, i el procés sobiranista ha estat un bon revulsiu per pensar quina Catalunya volem en el futur en matèria ambiental. Aquesta és la tesi de l'exregidor de la CUP a Girona, el geògraf Jordi Navarro, que acaba de publicar el llibre «República i Ecologia» (Curbet Edicions).
Navarro explica que va començar a escriure el llibre l'any 2015 davant de dos fets fonamentals: la Cimera del Clima a París i l'impuls del procés sobiranista. «Vaig veure que a Catalunya hi havia un buit cultural, científic, polític, associatiu... sobre aquest tema, amb excepcions com el cas de Santiago Vilanova o Xavier Garcia», assenyala. I és que, segons Navarro, malgrat que els conflictes ambientals han tingut un paper rellevant a Catalunya, no és una qüestió que s'hagi abordat prou seriosament. «Els reptes ambientals van més enllà d'una resposta puntual; tenen a veure amb la nostra manera de viure, moure i menjar, que genera grans impactes i no li donem prou importància», lamenta.
Per això, el volum vol ser una mirada retrospectiva però també de futur, que indaga en les arrels del moviment ecologista nacional català i internacional però que també fa propostes de futur partint de la base que el procés independentista de Catalunya pot obrir noves possibilitats: «No vull una fotocòpia del que ja hi ha ara en qüestions socials i ambientals», subratlla Navarro. 

Anàlisi de Constitucions  
Per tal d'explorar quines iniciatives ecològiques s'han dut a terme a nivell internacional, Navarro ha analitzat diferents Constitucions per veure quin grau de protecció del medi ambient ofereixen. L'autor explica que les de Suècia, Eslovènia o Noruega poden ser bons exemples, però destaca especialment els casos de Dinamarca, on l'aposta pel medi ambient --a través de les energies renovables, la vida saludable i la mobilitat sostenible-- s'ha traduït en una transformació radical del país; i el de Bolívia, país que ha dotat la natura de drets propis. 

Les transformacions social i l'ecològica no es poden entendre l'una sense l'altra 
Per a Navarro, les transformacions social i l'ecològica no es poden entendre l'una sense l'altra. «Cal fer canvis profunds i estructurals, que arribin al moll de l'ós, i la República pot servir per capgirar les coses», assenyala Navarro. I és que l'autor té clar que cuidar el medi ambient no és un luxe, sinó una necessitat. «Si no abordem qüestions com el canvi climàtic o la contaminació de l'aigua, ho patiran tant els països del sud com els del nord», adverteix.
Per aconseguir-ho, el llibre interpel·la tothom. Des dels polítics que es reuneixen a les grans cimeres internacionals --que l'autor considera «pur màrqueting» d'estratègia política, que generen canvis lents i que no són profunds ni transcendentals-- fins a cada individu des de casa. «Es pot treballar des de tots els nivells, i no és tan complicat renunciar a unes quantes comoditats per tal de preservar el futur del planeta», conclou Navarro. 

Concentració ahir a Perpinyà en suport dels presos polítics catalans 
Nouvelle mobilisation en faveur de la libération des prisonniers politiques catalans.  Ahir dissabte al migdia, el Comitè de Solidaritat Catalana, que havia fer una crida a enllaçar Perpinyà (Rosselló, comtat de Rosselló), va organitzar una concentració a fi de denunciar els 6 mesos que fa que els Jordis estan empresonats.
Unes 300 persones es van concentrar a la plaça Aragó de Perpinyà, per recollir el seu llaç i/o ajudar a enllaçar altra vegada Perpinyà.
Entre la gent aplegada a la plaça Aragó hi havia la presidenta del Consell Departamental dels Pirineus Orientals pel Partit Socialista (PS), Hermeline Malherbe; el vicepresident i primer secretari departamental del Partit Comunista Francès (PCF 66), Nicolás García, i molts càrrecs electes i alcaldes nord-catalans. També hi havia Jean Codognès (ex diputat).
En declaracions a la premsa Hermeline Malherbe va declarat: “Estic aquí perquè l’evolució del que passa a Catalunya Sud ens preocupa. Degut a la proximitat, perquè també treballem en projectes transfronterers. S’ha fet un pas addicional a Espanya. Una vegada més, calia fer una crida al diàleg entre Madrid i Catalunya per resoldre el problema. I denunciar una vegada més els atacs als drets i llibertats fonamentals. Aquest és realment el missatge que volem transmetre. Sobre la independència, no hem d’interferir en el nostre nivell, que passi. Però no es pot permetre que es produeixin violacions dels drets i llibertats fonamentals”. 

La presidenta de la Regió Occitània també a la concentració a Perpinyà
El diari rossellonès L’Indépendant avui recull unes declaracions de Nicolás García en que exposa que malgrat Mariano Rajoy no vulgui escoltar cal exigir a la Unió Europea a trobar una solució a aquesta crisis política, social, institucional i jurídica.
Divendres la presidenta de la Regió Occitània, Carole Delga (PS), convidada al programa de France Bleu RoussillonFace à la presse’ preguntada sobre la situació a Catalunya Sud i la situació dels líders independentistes empresonats, va declarar que no era tolerable aquesta situació.
Ahir dissabte Carole Delga també va participar en la concentració, que va sortir a France 3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada