dimecres, 6 de setembre del 2017

El dissabte 16 de setembre, Segona Fira de les Merdes de Catalunya a Manlleu

Trobada de col·lectius que defensen la terra: aire, aigua i sòls del país  








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/09/2017  
Manlleu (Osona, comtat d’Osona).-  

El dissabte 16 de setembre es celebra a Manlleu (Osona, comtat d’Osona) la Segona Fira de les Merdes de Catalunya. Es tracta d'una trobada de lluites en defensa del territori que confronten problemes de contaminació (aire, aigua, sòls) per mirar de trobar relats comuns i estratègies per revertir-ho. Però de forma lúdica, trobada amb parades pel matí, dinar i concurs de vídeos.
En principi, convoquen Salvem els Plans de Conill, Lluçanés Viu, Plataforma per la Qualitat de l'Aire, VSF-Justicia Alimentaria Global, Grup de Defensa del Ter, Aturem el Polígon de la carretera de les Lloses, Càrnics en lluita. Moltes altres entitats ja han confirmat presència.
A la primera fira de les Merdes l’objectiu era situar els diferents conflictes ambientals al mapa de Catalunya. Arran d’aquest mapeig i, al fer la posada en comú de les problemàtiques, vam arribar a un seguit de conclusions: 
-. Els conflictes socioambientals no entenen de fronteres territorials. La contaminació atmosfèrica es desplaça afectant diferents zones del principat o la contaminació d’aqüífers pot impactar molts kilòmetres enllà del focus d’emissió. Així, alguns conflictes poden semblar estrictament locals quan en veritat no ho són. A Catalunya tenim un munt de conflictes d’aquest caràcter. La gran majoria de població catalana respira un aire perjudicial per la salut degut a l’elevada densitat de trànsit privat. En comarques com Osona, la meitat de les fonts no són potables degut a l’efecte dels purins. Podríem enumerar una llarga llista de focus de toxicitat des dels llots del embassament de Flix fins als nitrats dels aqüífers de l’Empordà, passant per l’abocador de Tivissa. Però sovint, les lluites que s’hi encaren continuen tenint un enfocament molt local.
-. Compartint experiències constatem que la immensa majoria d’aquests conflictes socioambientals parteixen de la mateixa base: un model econòmic que prioritza el benefici econòmic privat enfront de l’interès comú. Aquesta lògica d’espoli no només està deteriorant el territori i les condicions laborals i de vida de les majories socials, també té unes conseqüències cada vegada més greus sobre el nostre estat de salut..
Creiem que una major connexió entre nosaltres i el fet de compartir experiències, propostes i relat ens pot enfortir. Per això, les entitats que formem part de la comissió organitzadora d’aquesta segona Fira pretenem amb aquesta iniciativa crear un espai adequat per conèixer-nos, compartir relat, enxarxar-nos i empoderar-nos. Volem pensar conjuntament estratègies d’incidència política i comunicativa transformadores.

Aquest és el programa que us proposem per el dia 16 de setembre:
De 11:00 a 14:00h
-. Paradetes d’entitats i col·lectius.  
-. Micròfon obert: Surt i explica al gran públic “Quina és la merda que us ofega?" i "Descomponem les merdes” (Les aportacions concursaran en el premi especial: Declaració d’una comarca com a Zona Catastròfica, juntament amb els vídeos)
-. Activitats i tallers per la canalla.
14h-16h Dinar popular Vegetarià (El preu és de 8 euros, cal confirmar assistència i nombre de persones abans del dia 10 de setembre [adinarfiramerdes@gmail.com]).
15:30-16:15h Performance.
16:30-18:30h Taula rodona: Territoris emmerdats.
18:30-19:00h Trobada de les entitats.
19:00-20:30h Concurs de vídeos per assolir la denominació d’origen «La merda més Grossa de Catalunya» (vegeu les bases del concurs al final del correu).
21:00h Entrega del premi especial «Declaració d’una comarca com a Zona Catastròfica». 
Ens agradaria comptar amb vosaltres!!!
Si veniu ens agradaria saber si posareu paradeta, si teniu intenció de participar en el micro obert, quines problemàtiques treballeu i si voleu participar amb un vídeo al concurs.
Si no podeu venir també ens agradaria saber si ens podeu ajudar en la difusió o a contactar actors que vulguin venir.
A continuació us detallem el nostre bloc i pagina facebook
El nostre bloc:
Facebook:
Bases del concurs per optar a:
La Merda més Grossa de Catalunya amb Denominació d’Origen (DO)
Es tracta d’un concurs de vídeos que de forma original i fidel a la realitat ens expliquin la problemàtica socioambiental que vol optar a Merda més Grossa amb Denominació d’Origen. El vídeo no pot durar més de 5 minuts i el premi serà atorgat per Jurat Popular.
Es valoraran les següents característiques:
Situa de forma clara el conflicte en el temps i l’espai (penseu que és un premi DO!)
Mostra la gravetat i magnitud de la problemàtica
Originalitat en format i contingut
Val un vídeo gravat amb un mòbil o una càmera professional, en forma de cançó, curt, documental, monòleg o com a compilació de fotos etc... qualsevol idea és benvinguda! La base del vídeo és el conflicte, per tant, és possible enviar varis vídeos des de una mateixa entitat.
La intenció és que aquest material circuli per les xarxes, si algun dels participants no ho vol així que ho especifiqui.
Premi especial: Declaració d’una comarca com a Zona Catastròfica
Aquest premi neix del fet que varies comarques de Catalunya pateixen multiconflictes ambientals. Per optar al premi es valorarà el contingut de l’explicat “quina és la merda que us ofega!” juntament amb el vídeos enviats. Aquest premi serà atorgat per l’organització de la fira.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada