dimarts, 12 de setembre del 2017

Celebren els 125 anys de Walter Benjamin amb un seminari

La II Escola d’Estiu a Portbou se celebrarà del 21 al 24 de setembre.  
Hi participaran , entre altres, Chantal Benjamin i Lais Chaioko Benjamin, neta i besnéta del pensador.  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/09/2017  
Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada).-  

Walter Benjamin va morir a Portbou el 1940 fugint dels nazis alemanys.
Llegim en la premsa convencional comarcal que l’Ajuntament de Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) i l’associació Passatges de cultura contemporània, dirigida per la crítica d’art Pilar Parcerisas, commemoraran el 125è aniversari del naixement de Walter Benjamin amb un seminari que se celebrarà al centre cívic Ca l’Herrero del 21 al 24 de setembre, dins la II Escola d’Estiu dedicada al pensador alemany. El seminari, dirigit per Sigrid Weigel, en col·laboració amb la mateixa Parcerisas, Natàlia Cantó i Chantal Benjamin, néta del filòsof, estarà dedicat a les nocions de memòria, infància i exili a partir d’un dels textos més personals de Benjamin i, sense cap dubte, un dels més meravellosos que va escriure, Infància a Berlín cap al 1900 (n’existeix traducció catalana d’Anna Soler Horta per a Lleonard Muntaner). “Les troballes són per als infants el que les victòries per als adults”, deia Benjamin en un dels textos d’aquest llibre escrit el 1932, poc abans de veure’s forçat a abandonar l’Alemanya nazi i de convertir aquells records, com diu Pilar Parcerisas, en la seva primera maleta d’exili. El seminari, doncs, es proposa endinsar-se en conceptes com ara infància, memòria, nostàlgia, desplaçament i recontextualització a partir d’aquests fulgors rescatats del passat. 
A les diverses sessions programades, hi assistiran Miguel Ángel Hernández Navarro, amb una conferència sobre l’artista com a joguinaire; Oriol Ponsatí-Murlà, amb una lectura d’Infància a Berlín..., o David Ymbernon, amb un taller sobre joguines i “coses petites”. A més, s’hi projectarà el film de Frances Scholz i Aura Rosenberg inspirat en els fragments de memòria continguts al llibre de Benjamin, amb presentació i col·loqui de Chantal Benjamin i Lais Chaioko Benjamin, neta i besnéta del pensador.
El dissabte dia 23 s’inaugurarà també l’exposició Memòria, infància i exili en Walter Benjamin a la sala de duanes de l’estació internacional de Portbou, en la qual han participat alumnes de l’escola ESDAP de Vic (Osona, comtat d’Osona) i de l’Oberstufen Kolleg de la Universitat de Bielefeld, a Alemanya, dins un projecte que l’any passat ja va reunir alumnes internacionals a l’exposició Les maletes de Benjamin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada