diumenge, 6 d’agost de 2017

Cinc menors de les comarques gironines han de recórrer a suport psicològic després de fer un curs sectari intensiu de «tècniques d'aprenentatge» sota el mon Curs Genius

Luca Lorenzoni en una de les seves sessions amb els menors.

Un diputat va interpel·lar en 2011 el Govern italià arran de l'alerta de 4 famílies que van veure el «canvi radical» en els seus fills.  TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/08/2017  
Girona (Gironès).-  

El Curs Genius es promociona com el «més copiat del món» per aprendre a estudiar.
Activitat de Curs Genius amb minyons i minyones. 
Llegim al Diari de Girona un extens reportatge sobre una nova empresa, d’origen italià i implantada a Catalunya, de comportament i funcionament sectari que també actuà a Girona des d’abril, sota el nom Curs Genius.
Des de TRAMUNTANA VERMELLA MAIL lluitem contra tot tipus de comportament, estructura o funcionament sectari, sigui de sectes totalitàries destructives de la persona i la col·lectivitat, com ara la catòlica Opus Dei, molt implantada entre la burgesia gironina, o ara mateix aquestes noves sectes capitalistes, com ara Curs Genius, que utilitzen unes «tècniques d'aprenentatge» amb comportaments i funcionament sectari.

Curs Genius a Expojove 2017 
L’aterratge a Girona de Curs Genius correspon a Expojove. El 31 de maig, la directora de Fira Girona, Coralí Cunyat, va rebre una trucada anònima de queixa per la presència a Expojove 2017 de Curs Genius, celebrada l’abril. Cunyat exposa el fet als Mossos d’Esquadra, que l’endemà li expliquen que en no tenir la identitat de la persona denunciant el cos policial poca cosa pot fer. Resulta que Curs Genius va ocupar l’estand número 135 del saló Expojove 2017 --la directora recorda a Diari de Girona que fins i tot el grup d’origen italià demanà ampliar espai pocs dies abans que comencés el certamen--. Durant tres dies Curs Genius va fer demostracions de «tècniques d'aprenentatge»: cada dia, a la una del migdia, tècniques de memòria i de lectura ràpida. Curs Genius també ha participat al Saló de l’Ensenyament de Barcelona.  
A Girona, concretament a l’Expojove 2017 d’abril tres adolescents que acaben l'ensenyament secundari visiten amb companys d'institut el saló, a la Fira. Allà són «abordades» per unes noies «molt simpàtiques i molt de tot» que els fan una demostració «brutal» de tècniques de memòria, explica amb rostre seriós la mare d'una d'elles a Diari de Girona: -. Digueu-nos vint números a l'atzar --suggereixen les «simpàtiques» demostradores--. Les tres estudiants els segueixen la corda i es queden «al·lucinades» quan les escolten repetir la sèrie numèrica de memòria del dret i del revés, sense cap truc ni trampa aparents: -. Si voleu aprendre la tècnica aviat fem un curs a Girona. A continuació prenen les dades de les estudiants que, en tornar a casa, ho expliquen als pares.
Volen fer el curs; volen ser capaces de fer allò que han vist; volen ser unes «cracks». I al cap d'una setmana, acompanyades per familiars, es troben en una sala de l'hotel Double Tree by Hilton de Girona. A la platea hi ha una cinquantena de persones; a l'escenari, diversos membres del Curs Genius, que es promociona a Internet com «el curs de memòria i lectura ràpida més copiat del món». Fan més demostracions; gairebé tothom es queda amb la boca oberta.  

Unes classes intensives a l'hotel Double Tree by Hilton de Girona 
Resultat d'imatges de hotel Double Tree by Hilton Girona
Hotel DoubleTree by Hilton a la llera del riu Güell a Girona, prop de la Devesa 
Acaba el xou i un grup de «col·laboradors» surt a vendre el producte: tres dies intensos de teòriques sessions d'aprenentatge de tècniques de memòria i d'estudi a un preu d'uns 2.300 euros; si es contracta allà mateix, la rebaixa és substancial i la matrícula es queda en els 1.400.
Finalment, la família d’una de les estudiants, veïna d'un poble indeterminat de les comarques gironines, accedeix a contractar el Genius. Els dies 26, 27 i 28 de maig passats acudeix a les classes, al Hilton. La jove s'hi passa tres dies; dorm dues nits allà.
L'alarma s'encén quan els pares la recullen (hi ha anat amb dos companys d'institut); s'abraça a la mare i es posa a plorar: «m'heu canviat la vida! Això és brutal!». Ja al cotxe, la jove continua: «Som únics; som capaços de fer de tot; m'he apuntat de col·laboradora; hem de tornar a Girona a comprar roba elegant». L'alarma es dispara.
-. Què vols dir amb «roba elegant»? I de tècniques d'estudi què? --pregunta la mare--.
-. Això és un curs de vida. Un company d'institut i de Curs Genius al Hilton, aporta alguna pista més: «Hem fet moltes visualitzacions, moltes meditacions i relaxacions. Hem escoltat moltes músiques diferents. Hi havia llums que canviaven. Hem estat molta estona amb els ulls tancats. Hem fet moltes coses rares». Afirmacions que posen l'ai al cor als pares de la noia, que decideixen buscar ajuda d'un expert, un psicòleg amb una llarga trajectòria professional, especialitzat en sectes i grups de manipulació psicològica (és membre de la International Cultic Studies Association (ICSA), entitat d'abast transfronterer que estudia «el sectarisme i la influència excessiva»). Coneix l'existència de Genius, un «grup operatiu», diu, amb implantació a Barcelona (hi té una oficina) sota el paraigües de Your Trainers Group. Fundada a Itàlia, l'organització també ha estès els tentacles a Suïssa i els Estats Units, entre d'altres països; de fet, el líder (master trainer), Luca Lorenzoni, amb estudis d'Econòmiques i afició per la boxa, passa llargues temporades en una mansió de Florida, des d'on acostuma a gravar vídeos amb missatges per als seus milers de seguidors que penja al Facebook («a vegades no hi ha moltes opcions; a vegades has de tenir fe», afirma en una dels posts). A Catalunya, l'emissari de Lorenzoni és Giacomo Navone (senior trainer): «fes el que t'agradi; honora el que facis», aconsella al web corporatiu.  

Una «organització de comportament i funcionament sectaris» 
Els últims mesos el psicòleg sobre sectes ha ajudat cinc famílies de les comarques gironines a superar l'ensurt provocat pel Curs Genius; es tracta de casos que s'assemblen i que tenen pre-adolescents com a protagonistes. A Barcelona ha intervingut en una quinzena de casos vinculats a aquest grup italià i a Madrid, on l'estructura fa relativament poc que opera, en set. Però explica aquest expert que Your Trainers Group, via Curs Genius, s'ha implantat també a Palma de Mallorca. La trama, doncs, com en una sèrie, continua. «No es pot parlar de secta destructiva», exposa,  però sí d'una «organització de comportament i funcionament sectaris».
Amb l’estudiant abans esmentada aquest psicòleg s'hi va passar tres hores i mitja en la primera visita. I el cas confirmaria la tesis, explica aquest especialista sobre ka qüestió sectària: «els nens canvien molt» després de «reunions llargues i intenses» (el curs). Parlen, fins i tot, amb «paraules clau». El que sedueix als minyons i a les minyones estudiants és «la idea de pensar que serà un crack» en els estudis, aprofundeix aquest expert; però «passa un temps» i ja vol «entrar a formar part de l'organització i, si cal, marxar de casa». En dos dels casos que ha atès el psicòleg «no s'ha pogut ni intervenir per ajudar els joves», perquè «estan rabiosament implicats». «No podem accedir a la persona; el nivell d'implicació és total i viuen en pisos amb altres membres», afegeix.
Apunta el psicòleg que «les maneres d'atreure els nois, d'encapsular l'experiència i d'aïllar els nois i les noies són típiques de grups que presenten certs comportaments sectaris que comporten cert risc, sobretot en pre-adolescents». Les tècniques de memòria funcionen («les feien servir els grecs i els romans»); ara bé, raona: «si això es converteix en l'ham per assolir una fidelització absoluta a l'organització i que el jove acabi posant-se la samarreta del grup i atraient més clients pel carrer com veus que passa aquí a plaça Catalunya [Barcelona]» i «el següent pas» és «anem a viure junts, de què estem parlant? De tècniques de memòria? De creixement personal? D'una convivència comuna? La difuminació dels límits és problemàtica».

Sectes de segona generació, sense esoterisme ni creences religioses com les conegudes fins ara 
Els experts parlen de sectes de segona generació, de grups que defugen l'esoterisme i que no tenen per què estar associats a creences religioses. Són el que es coneixen com a grups de manipulació psicològica; perseguir-los policialment i judicial és complicat (l'article 515.2 del Codi Penal reconeix el control de la personalitat, però en el cas de persones adultes resulta complicat demostrar res). Cap de les famílies que ha atès el psicòleg ha denunciat.
El cas de l’estudianta i dels seus dos companys d’institut, però, ha arribat a coneixement dels Mossos d’Esquadra (l’institut on estudien també n’està al cas). Agents especialitzats en grups de manipulació psicològica van reunir-se amb els joves i les famílies. Enmig de la trobada --l’1 de juny--, arriba un missatge de text al mòbil de la noia. L’envia el mentor: «Acabo de descobrir que la teva mare no vol que col·laboris, que pensa que som una secta. Tothom pot entrar i sortir. Si em conegués no em jutjaria per allò que llegeix a Internet». Espatlles cobertes. 

Inscripció i missatges per Internet 
«Si et vols inscriure al curs, clica aquí». Dit i fet. Genius es pot contractar al web corporatiu de l'organització. N'hi ha prou amb deixar una adreça electrònica i un telèfon de contacte. Un cop feta la inscripció, comencen a entrar missatges a la bústia de correu personal, en castellà: «la concentración es el mejor antídoto contra el fracaso»; «quiero hacerte otro regalo (un llibre electrònic amb 50+1 consells per recordar amb més facilitat allò estudiat)». Més: «acepta un consejo: en cualquier actividad que desees o quieras hacer, encuentra un mentor, encuentra quien te pueda enseñar cómo realizar esta tarea fácilmente y bien». Signa els missatges Giacomo Navone, el responsable de Curs Genius a Espanya. «La situació [les acusacions de funcionament sectari cap a l'organització] em sembla increïble», diu, i afegeix: «tinc milers d'alumnes a Espanya i he tingut problemes amb un parell de famílies de Girona i dues o tres de Barcelona; estem parlant d'un percentatge molt petit». En aquesta línia, precisa que «no podem agradar a tothom» i recorda que la persona que contracta el curs té «una garantia: pots venir dos dies i, si no et convenç, et torno els diners». Sobre els casos de les comarques gironines, Navone apunta que «les famílies que s'han queixat són clients d'un altre instructor de Barcelona [Genius funciona com una franquícia]; es va acabar el curs i tot perfecte, però després va arribar el pare a una presentació i ens diuen que som una secta. Increïble. No entenc que es parli de nosaltres en aquests termes. Són mentides molt grans». Prossegueix: «tinc el testimoni de milers de persones que han fet el curs amb mi; ensenyo tècniques d'aprenentatge. Amb això puc muntar una secta Per favor, no diguem tonteries!». El curs, precisa, dura 72 hores i d'aquestes «només set» es dediquen a la motivació dels alumnes; «no tenir-ne ganes», sosté Navone, és una de les principals causes del fracàs en els estudis. Per tant, «si no motivo aquesta persona, les tècniques no serveixen per res». I «si no t'agrada [el curs] et torno els diners», reitera.
Unes 30 persones treballen per a Genius a Espanya; «són professors i els pago per donar cursos; són autònoms; fan una feina normal», assegura Navone. Ara, avisa, «les mentides poden crear problemes a la gent que treballa per a mi, que no tenen un sou fix; si dius que som una secta, crees un prejudici enorme que no pago jo, que treballo a Londres i als Estats Units». I acaba: «em sembla una bogeria que algú pugui dir això; estem parlant de dues famílies contra milers; puc fer que et truquin milers de persones i et parlin bé del curs; és d'aprenentatge; el fan de 300 a 400 alumnes al mes a Espanya i 2.000 al món», segons publica Diari de Girona.

El precedent: el cas es debat al Parlament italià l'any 2011
Domenico Scilipoti.
Domenico Scilipoti.
El 28 de juny de 2011, l'expansió de Your Trainers Group per Itàlia va ser motiu de discussió al Parlament d'aquell país. La pregunta la feia Domenico Scilipoti, del grup Popolo e Territori, als ministeris de Justícia i d'Educació, i expressava preocupació per l'activitat de l'organització al país. Advertia que quatre famílies s'havien queixat pel «canvi radical» que havien experimentat els seus fills després d'haver seguit algun dels cursos de Your Trainers Group, d'on ha acabat naixent Curs Genius, i posava de relleu que «cap dels membres d'aquesta societat» disposaven de titulacions en «psicologia, pedagogia, ciències de la formació o psiquiatria», de manera que haurien comès «intrusisme professional». Els canvis detectats per les famílies s'haurien produït, raona Scilipoti en la pregunta, a partir d'una «persuasió subtil, que modifica el caràcter i els hàbits de l'individu, com ara dormir poc, tenir menys temps per a la vida privada, abandonar els amics, aïllar-se». En la resposta, l'aleshores ministra d'Educació, Mariastella Gelmini, es limitava a exposar que el comportament «d'aquells individus no habilitats [per una titulació] que exerceixin activitats reservades a psicòlegs i psiquiatres» pot ser perseguit per la llei. I que si «els subjectes en qüestió (...) indueixen les presumptes víctimes a l'error a fi de procurar-se un benefici il·legítim» se'ls aplicaria l'article 643 del Codi Penal, en el supòsit que els afectats fossin menors o discapacitats. A continuació, Gelmini recordava que les persones que es creguin «víctimes d'abús» poden demanar el rescabalament del dany.
La cosa no va passar d'aquí. «El Parlament va respondre que no existeix res», apunta Giacomo Navone, màxim responsable de Curs Genius, sobre aquell episodi. I, en aquesta línia, sosté que ara i avui, els Mossos d'Esquadra tampoc no tenen res contra Curs Genius. «Vaig anar als Mossos en un poble pròxim a Girona, acompanyat d'un altre instructor [del Curs Genius], els vaig donar el passaport, el DNI i documents d'empresa [...] i em van respondre que no hi ha res, que no em coneixen i no saben qui soc». «M'hi vaig estar tot un matí. 'No hi ha res contra tu', em van dir», relata: -. I els treballadors de Curs Genius a Catalunya viuen en comuna?. -. Per favor! Viuen amb les seves famílies! Si els col·laboradors són d'Andalusia i han estudiat a Barcelona, per exemple, lloguen un pis amb altres companys i viuen junts, res més. Una resposta per cada qüestió. De manual sectari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada