dijous, 15 de setembre del 2016

La Policia francesa fa controls i detencions en territori del Regne d’Espanya

La Policia francesa fa controls i detencions dins el terme de la Jonquera 
Un ciutadà marroquí, ‘sense papers’, queda lliure gràcies a un debat on passa la frontera franco-espanyola al Portús i als Límits.  
El debat és sobre qui determina la frontera, si el Tractat dels Pirineus o el Tractat de Perpinyà.  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/09/2016 
Portús (Vallespir).- 

Llegim el cas queda lliure un ciutadadà marroquí, sense papers,  gràcies a un debat on passa la frontera franco-espanyola al Portús  (Vallespir) i als Límits (la Jonquera, Alt Empordà). Aquest debat jurídic s’ha viscut al tribunal de Perpinyà (Rosselló), gràcies a l’advocat Poloni, designat per defensar a un ciutadà marroquí, detingut per agent de la Policia de Fronteres (PAF) sense cap document que l’autoritzés a residir  a l’Estat francès, a finals del passat mes d’agost.
L’advocat va fer veure que hi havia una contradicció entre el decret prefectoral, que assegurava que aquesta persona viatjava en un bus de l’empresa Eurolines, però aquesta línia sempre agafa l’autopista i no la carretera Nacional-II. En canvi, en el PV de la PAF es feia constar una intercepció efectuada al Portús, a l’avinguda de França, a nivell del lloc conegut com ‘Els Aubettes’.
L’advocat Poloni, demostrant un coneixement de l’historia de Catalunya Nord, va defensar davant el jutge de les llibertats i de la detenció, que “el Tractat dels Pirineus signat pel cardenal Mazarin i Don Luis Méndez de Haro, el 7 de novembre de 1659, determina la frontera entre França i Espanya,  però el traçat d’aquesta frontera no es  va materialitzar sobre el terreny. És el Tractat de Perpinyà, del 12 de novembre de 1764, que ho determina per 602 fites implantades sobre el terreny”.
Ara bé la parada del bus, en el qual viatjava el retingut, que ha explicat haver passat una hora, i ‘els Aubettes’ es troben just darrere de l’última fita, doncs territori del Regne d’Espanya. “El control de la PAF en territori espanyol és doncs il·legal”, va dir l’advocat.
I el jutge, una vegada comprovat la nul·litat del control va ordenar, per tant, l’alliberament del ciutadà marroquí retingut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada