dilluns, 30 de maig del 2016

Tres dies d’acampada al centre de Girona contra el bloqueig de la UE a les gent refugiada

La presència de la policia de la Generalitat ha estat contínua al llarg de tots aquests dies, amb una o dues patrulles de vigilància aparcades a pocs metres de la carpa i les tendes. 
Les persones acampades van denunciar una agressió feixista, que va tenir lloc dissabte a la nit.



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/05/2016 
Girona (Gironès).- 


Montserrat Carulla, ahir a Girona, a l'acampada de Girona Acull 
Llegim a ARIET.CAT que les  dues consignes “Cap persona és il·legal” i “Obrim fronteres” ha estat les més escoltades durant la cassolada davant de la seu de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona que va tenir lloc ahir al migdia. Amb aquesta acció finalitzava l’acampada de protesta organitzada per la plataforma Girona Acull contra la gestió de la crisi de les persones refugiades per part de la Unió Europea i el bloqueig de les fronteres.
La protesta solidària va començar el 26 de maig a la tarda, amb una roda de premsa i la posterior instal·lació de diverses tendes, i sota l’amenaça per part dels Mossos d’Esquadra que si no es retiraven, les persones acampades serien desallotjades. Finalment, després d’algunes mediacions, el desallotjament policial es va suspendre, quedant condicionat al fet  que fos sol·licitat per la mateixa Subdelegació del Govern espanyol. Tot i això, la presència de la policia de la Generalitat ha estat contínua al llarg de tots aquests dies, amb una o dues patrulles de vigilància aparcades a pocs metres de la carpa i les tendes.
Inici de l'acampada davant l'edifici de la Subdelegació del Govern espanyol a Girona
El suport popular gironí a l’acampada ha anat augmentant durant aquestes tres jornades solidàries. El dissabte el número de tendes havia pujat fins a gairebé una vintena, i molta gent que passava pel carrer se solidaritzava amb l’acció, com l’Agrupament Escolta de Sant Narcís, que var visitar l’acampada dissabte a la tarda, o a través de la donació de menjar per mantenir l’acampada. Fins i tot es va comptar amb suport internacional, amb la presència de la coneguda primatòloga Jane Goodall divendres al matí, aprofitant que havia fet una conferència a Girona. L’actriu Montserrat Carulla també va ser present al campament el darrer dia, i va recordat les persones refugiades a l’Estat francès durant la Retirada de febrer de 1936 sent perseguides pel franquisme i després pel nazi-feixisme europeu. També eren evidents les mostres de suport que arribaven des dels cotxes que passaven per l’avinguda Jaume I, des d’on moltes conductores feien sonar el clàxon, tal com demanava una de les pancartes del campament. 
L’agenda d’activitats ha estat intensa durant aquests tres dies, dominada per xerrades diàries en què diverses persones que han estat com a voluntàries al camp de refugiades d’Idomeni, situat a la frontera entre Grècia i Macedònia (desallotjat la setmana passada), explicaven la seva experiència. Altres xerrades han explicat el context històric i polític d’aquesta crisi, o els projectes de grups de solidaritat com Garrotxa Acull.
Les activitats també han inclòs tallers de pancartes, de clown i de manualitats, i una exposició de fotografies dels camps de refugiades de Grècia.
Per altra banda, el dia a dia de l’acampada també ha comptat amb el suport de l’Ateneu Popular Salvadora Catà, situat a pocs metres, on les participants a l’acampada podien guardar el material o rentar els plats.
A partir d’ara, les organitzadores han recordat que les accions contra el bloqueig de les fronteres i la política de la Unió Europea en aquest tema continuaran. Concretament, han fet una crida a participar en les concentracions que tenen lloc cada dilluns a 2/4 de 8 del vespre, justament davant la Subdelegació del govern espanyol. També han animat a participar a la plataforma Girona Acull per fer noves accions reivindicatives.

Agressió feixista dissabte a la nit 
Ca remarcar el fet que abans de donar l’acampada per finalitzada, les persones participants van comunicat que durant la nit de dissabte, entre la 1 i les 2, van patir una agressió per part d’un grup de sis individus, que van esparracar una de les pancartes penjades a la banda de l’avinguda Jaume I oposada a la vorera on hi havia les tendes.
Els elements integrants d’aquest grup anaven tapats i amb roba negra, i van fer crits i salutacions feixistes.
Quan les persones que eren a l’acampada ho van veure, van creuar el carrer per fer-los fora. El grup va marxar, però abans va llançar-los una ampolla de vidre, de vodka. L’ampolla va impactar en una de les tendes, en la qual, afortunadament, en aquell moment no hi havia ningú. També va intervenir la patrulla de Mossos d'Esquadra, que va seguir els integrants del grup. Els agents únicament van identificar les persones responsables de l'agressió. En declaracions a l'ARIET, responsables del cos de policia han argumentat que no es va anar més enllà perquè no s'havia interposat cap denúncia. Per altra banda, després de l'atac també han declarat que no es va considerar necessari augmentar els efectius policials per la protecció de la gent acampada davant la Subdelegació del Govern espanyol, i tan sols es va mantenir la patrulla que vigilava la gent acampada.

Mira també: 
[http://tvgirona.xiptv.cat/ultima-hora/capitol/acampada-a-favor-dels-refugiats]
[https://www.youtube.com/watch?v=t1wus99KwYQ
[https://www.youtube.com/watch?v=mZYLML5SU7s]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada