dilluns, 5 d’agost del 2019

[04/04/2019] Ángel Baquero Martínez

Necrològica d'Ángel Baquero Martínez apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 2 d'abril de 1991

Necrològica d'Ángel Baquero Martínez apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 2 d'abril de 1991. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST

El 4 d'abril de 1907 neix a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Ángel Baquero Martínez

El 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (la «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix . Patí el mateix destí que els seus companys de columna --internat a camps de concentració -- 

Ángel Baquero Martínez: El 4 d'abril de 1907 neix a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Ángel Baquero Martínez. El seu pare es deia Tomás Baquero i la seva mare, Esperanza Martínez.

Es va afiliar a les Joventuts Llibertàries i al Sindicat de la Fusta de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) al barri de la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

Durant la Guerra Civil lluità contra el feixisme enquadrat en la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (antiga Columna Durruti).

El 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (la «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya). Patí el mateix destí que els seus companys de columna --internat a camps de concentració --, i, després s'establí amb la seva companya, Juana Zamora Paredes, a Lairac (Olt i Garona, Guiana, Nova Aquitània, Occitània) i milità en la Federació Local d'Agen de la CNT-AIT en l'Exili i en la Lliga de Mutilats del departament d'Olt i Garona. Posteriorment passà a viure a Agen (Olt i Garona, Nova Aquitània, Occitània).

Ángel Baquero Martínez va morir el 6 de febrer --algunes fonts citen erròniament el 8 de febrer-- de 1991 a l'Hospital Saint-Esprit d'Agen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada