dimecres, 31 de juliol del 2019

[03/04/2019] Antonio Faro Sánchez

Membres de la Columan Durruti

Membres de la Columan Durruti. 

Memòria Proletària del Nord-est

El 3 d'abril de 1916 neix a Albelda (Llitera) l'anarcosindicalista Antonio Faro Sánchez

El 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (la «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix. Va ser internat al camp francès de concentració de Vernet d'Arièja

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/04/2019 Puigcerdà (Baixa Cerdanya).- Antonio Faro Sánchez: El 3 d'abril de 1916 neix a Albelda (Llitera, Franja de Ponent) --algunes fonts citen erròniament Esplucs (Llitera, Franja de Ponent)-- l'anarcosindicalista Antonio Faro Sánchez. El seu pare es deia Antonio Faro i la seva mare, Francisca Sánchez.

De ben jovenet s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).

Durant la Revolució de l'estiu de 1936 a fou membre del Comitè Local d'Esplucs i va fer la guerra en la Columna Durruti i, després, en la 26 Divisió.

El 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (la «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya). Va ser internat al camp francès de concentració de Vernet d'Arièja (Occitània). A finals de 1939 va ser enviat, enquadrat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), a treballar en les feines de fortificació de la Línia Maginot, d'on fugí la primavera de 1940, quan es produí l'ocupació de les tropes alemanyes, davant el perill de ser detingut pels nazis i deportat als camps alemanys.

En 1945, amb l'Alliberament, participà en la reorganització cenetista a Nantes (Liger-Atlantel, País de Loira, Bretanya) i treballà com a mecànic fins que un accident en la feina el deixà al marge del món laboral.

En 1950 s'instal·là a París (Illa de França), on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili, i més tard a Pàmias (Arièja, Occitània), amb la seva companya, Purificación Martínez Blasco, i la seva filla, sempre participant en les activitats confederals.

Antonio Faro Sánchez va morir el 6 de novembre de 2003 a Pàmias.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada