dissabte, 16 de febrer del 2019

Els abusos sexuals del clergue

El Bisbat de Girona diu que inicia la comissió per investigar els abusos sexuals del clergue de l'Opus Dei acusat de pederasta per les seves víctimes

La CUP d'Arbúcies ha començat aquest cap de setmana una recollida de signatures instant l'Ajuntament a declarar Tomàs Pons persona non grata al municipi

En aquest sentit hi ha un comunicat de la Lògia Joaquim Delgado, de l'Empordà, ja que Tomàs Pons va ser rector de Siurana d'Empordà i de l'Escala  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/02/2019 Girona (Gironès, comtat de Girona).- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies la Comissió Diocesana que s'encarregarà d'investigar els suposats abusos del clergue Tomà Pons (ex rector de Siurana d'Empordà, l'Escala i Vilobí d'Onyar) la formen un capellà, un assistent --aquest perfil és més tècnic-- i una psicòloga. El Bisbat de Girona ja avança, però, que a mesura que vagin analitzant els casos, i si és convenient, poden anar-s'hi sumant més membres. La setmana passada, després que esclatés el cas Tomàs Pons, el Bisbat de Girona va demanar a tots aquells qui haguessin estat víctimes de l'exrector que s'hi posessin en contacte. Bé fos enviant-los informació per e-mail, a través del telèfon o, directament, anant a la seu del Bisbat, situada a la plaça del Vi de Girona. "La comissió es reunirà en els propers dies amb tots els afectats", ha concretat el portaveu de Mitjans de Comunicació Social del Bisbat de Girona, Xavier Roca.

De moment, el Bisbat no avança quanta gent els ha contactat per denunciar els abusos. Sí que diu, però, que demà mateix ja s'ha agendat una trobada amb una de les víctimes. "D'entrada, la comissió d'investigació escoltarà el seu testimoni i, en cas que ho desitgin, se'ls prendrà declaració formal", explica Roca. Si cal, a més, se'ls farà acompanyament psicològic. El portaveu de Mitjans de Comunicació Social del Bisbat de Girona explica que la comissió analitzarà tots els casos que facin referència a mossèn Tomàs Pons. No només els que van passar a Vilobí d'Onyar (la Selva, comtat de Girona) sinó també els que s'han denunciat al col·legi Bell-lloc del Pla, a Girona, i a d'altres llocs on el rector va exercir el seu ministeri, com Siurana d'Empordà (Alt Empordà, comtat de Girona) i l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà).

Una dotzena de víctimes han sortit de moment

De moment, ja hi ha una dotzena de víctimes que han denunciat públicament haver patit tocaments i abusos per part de l'exrector. Bé fos a Vilobí d'Onyar, on el rector va muntar un casal d'estiu i va condicionar un gimnàs al costat de la rectoria, bé fos a l'escola Bell-lloc del Pla, a Girona, on el mossèn feia de voluntari a l'oratori catòlic, bé fos a Siurana d'Empordà, on va exercir el ministeri a finals dels anys 50, o a la Parròquia de Sant Pere de l'Escala, on va muntar un casal d'estiu, un grup d'escoltes del Bisbat i un grup De Colores, plataforma de l'Opus Dei, anant al santuari de la Salut, a Terrades (Alt Empordà, comtat de Besalú).

La majoria dels casos de tocaments, això sí, s'estenen entre els anys 60 i els 90. És a dir, que es van allargar durant més de quatre dècades. A partir del 1999, mossèn Tomàs Pons es va retirar a una casa de repòs d'Arbúcies (les Guilleries, Baix Montseny, la Selva), on encara s'hi està. Actualment, té 91 anys. La CUP d'Arbúcies el considera persona non grata.

Segons ha concretat el Bisbat de Girona, en el marc d'aquesta investigació, la comissió diocesana també parlarà amb mossèn Tomàs Tomàs i recollirà el seu testimoni. "Tot i que encara no hi ha data tancada", ha precisat Xavier Roca.

L'informe, a finals de mes

La previsió del Bisbat de Girona és que la comissió d'investigació acabi la feina a finals de febrer, tot i que això --concreta Roca-- també "dependrà dels casos que hi arribin". Aleshores, emetrà un informe que s'enviarà directament a la Congregació per la Doctrina de la Fe del Vaticà. Es diu que des del Vaticà s'estudiarà el cas de mossèn Tomàs Pons i s'emetrà una resolució (que pot comportar que se li retiri el ministeri).

La CUP d'Arbúcies instant l'Ajuntament a declarar Tomàs Pons persona non grata al municipi

En paral·lel a l'inici dels treballs d'aquesta comissió, la CUP d'Arbúcies ha començat aquest cap de setmana una recollida de signatures instant l'Ajuntament a declarar mossèn Tomàs Pons persona non grata al municipi.  

Comunicat contundent de la Lògia Joaquim Delgado

Des de Tramuntana Vermella Mail recollim de les xarxes socials un comunicat de la Lògia Joaquim Delgado, de l'Empordà, en que es condemna l'actitud dels clergues pedòfils en general i el cas d'aquest sacerdot de l'Opus Dei: "La Respectable Lògia Joaquim Delgado, número 2 de la Gran Lògia de Pirene (G.·.L.·.D.·.P.·.), a l'Or.·. del comtat d'Empúries, territori on va actuar i ser rector el clergue de la secta ultracatòlica Opus Dei i capellà del Bisbat de Girona els anys 50 i 60 del segle passat, abans de desembarcar com a rector a Vilobí d'Onyar, on s'han destapat els seus abusos pedòfils aprofitant la seva condició de ministre de l'Església catòlica, apostòlica i romana, confirmats en l'escola privada de Bell-lloc, a Girona, un cau de l'Opus Dei on feia de sacerdot escolar, Tomàs Pons, manifesta la seva condemna enèrgica i no solament qüestiona l'existència de l'Opus Dei, també denúncia l'encobriment dels bisbes de Girona quan eren conscients dels delictes del seu rector.

Des d'aquesta Respectable Lògia condemnem totes les manifestacions clericals pedòfiles que dia a dia surten a la llum."  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada