dimarts, 11 de desembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L'11 de desembre de 1989 mor a Sent Jòri (Avairon) l'anarcosindicalista Josep Pana Cabrera. Havia nascut cap el 1908 a Fraga.

Necrològica de Josep Plana Cabrera apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 6 de març de 1990
Necrològica de Josep Plana Cabrera  en el periòdic tolosà Cenit 
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental per exiliar-se  






Josep Plana Cabrera:  
 L'11 de desembre de 1989 mor a Sent Jòri (Avairon, Occitània) l'anarcosindicalista Josep Pana Cabrera. Havia nascut cap el 1908 a Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent).
Quan encara era adolescent s'adherí al moviment llibertari del seu poble. En 1927 formà part del grup de nou companys que redactaren els estatuts de la societat cultural «La Aurora» i de la qual va ser nomenat secretari.
Després de la caiguda de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera fou un dels fundadors del Sindicat Únic de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Fraga i en va ser nomenat responsable, càrrec que ocupà fins al cop militar feixista de juliol de 1936.
En aquest moment fou membre del Comitè Revolucionari local, amb Manuel Mur Vera i Salvador Llop Barrafón, entre d'altres, i fou un dels animadors de la col·lectivitat agrícola fins a la seva destrucció en 1937 per part de la reacció stalinista de la Divisió «Karl Marx» (27 Divisió de l’Exèrcit Popular de la República espanyola), encapçalada per Enrique Líster Forján i manada pel govern Negrín.
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental per exiliar-se.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la CNT-AIT en l'Exili del departament de l'Alta Garona.
Josep Plana Cabrera va morir l'11 de desembre de 1989 a Sent Jòri i fou enterrat al cementiri d'aquesta localitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada