dimarts, 11 de desembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L'11 de desembre de 1970 és enterrat a Fumèl (Òlt i Garona) l'anarquista i anarcosindicalista Eugenio Salvador Mollá --a vegades el segon llinatge citat Malla--

Necrològica d'Eugenio Salvador Mollá apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" de l'11 d'abril de 1971
Necrològica d'Eugenio Salvador Mollá  en el periòdic tolosà Espoir 
Llaurador, durant el procés revolucionari participà activament en les col·lectivitats de la comarcal de Vall-de-roures i quan l'avanç militar franquista passà amb nombroses famílies al Principat de Catalunya, per refugiar-se.  
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental per exiliar-se.  


Eugenio Salvador Mollá:   
L'11 de desembre de 1970 és enterrat a Fumèl (Òlt i Garona, Nova Aquitània, Occitània) l'anarcosindicalista Eugenio Salvador Mollá --a vegades el segon llinatge citat Malla--. Havia nascut cap el 1893 a Queretes (Matarranya, Franja de Ponent).
Llaurador de professió, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).
L'abril de 1934 va ser condemnat a 10 anys de presó per la seva participació en l'aixecament revolucionari proletari el desembre de 1933, pena que purgà a les presons de Valls-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent), Terol (Aragó) i, a partir de maig de 1934, a Saragossa (Aragó).
En 1936 fou secretari de la Junta Local de la CNT-AIT i membre del Comitè Revolucionari del municipi. Durant el procés revolucionari participà activament en les col·lectivitats de la comarcal de Vall-de-roures i quan l'avanç militar franquista passà amb nombroses famílies al Principat de Catalunya, per refugiar-se.
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental per exiliar-se.   
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou un dels organitzadors de les Joventuts Llibertàries i de la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili de Condat-Fumèl.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada