dimarts, 11 de desembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L'11 de desembre de 1907 neix a Monòver (Vinalopó Mitjà) l'anarcosindicalista Enrique García Sanchiz

Enrique García SanchizEn 1936 s'integrà en la «Columna de Ferro» i després va combatre fins al final de la guerra en la 26 Divisió de l’Exèrcit Popular de la República espanyola, la «Columna Durruti» ja militaritzada.   
Greument ferit durant els últims combats de la Retirada, aconseguí creuar el Pirineu Oriental. A l’exili va ser internat a diversos camps de concentració.  

 
Enrique García Sanchiz:   
L'11 de desembre de 1907 neix a Monòver (Vinalopó Mitjà, País Valencià) l'anarcosindicalista Enrique García Sanchiz.
Quan començà a treballar s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Monòver.
Arran de l'aixecament militar feixista de juliol de 1936 s'integrà en la «Columna de Ferro» i després va combatre fins al final de la guerra en la 26 Divisió de l’Exèrcit Popular de la República espanyola, la «Columna Durruti» ja militaritzada.
Greument ferit durant els últims combats de la Retirada, aconseguí creuar el Pirineu Oriental. A l’exili va ser internat a diversos camps de concentració.
Quan intentava emigrar cap a Mèxic, després dirigir-se a la Legació mexicana a París (Illa de França), va ser detingut a Saint-Hilaire, de Saint-Jean d'Angély (Charente Marítim, Nova Aquitània), per la Gendarmeria francesa i ficat en un trem amb altres refugiats espanyols per ser deportats a l’Espanya franquista. Finalment, però, el 18 d'agost de 1940 va ser internat al camp de Montendre (Charente Marítim, Nova Aquitània), que s'havia establert per acollir refugiats francesos que venien de les zones de l'est de l’Hexàgon. En aquest camp conegué una noia basca que esdevindrà la seva futura companya.
El 28 de gener de 1941 va ser contractat per la «Société Nouvelle» per anar a treballar a la base militar alemanya de Bussac (Dordonya, Nova Aquitània, Occitània) i el 22 de juliol d'aquell any entrà al servei de les «Entreprises Industrielles» a Aytré (Charente Marítim, Nova Aquitània).
El 30 de desembre de 1943 el camp de Montendre va ser alliberat i dissolt, i pogué recobrar la llibertat.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la CNT-AIT en l'Exili i en 1992 s'instal·là a Lo Carbon Blanc (Gironda, Nova Aquitània, Occitània), a prop de Bordeus.
Enrique García Sanchiz va morir el 23 d'agost de 1994 a Lo Carbon Blanc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada