dissabte, 8 de desembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 8 de desembre de 1961 mor a la Ciutat de Mèxic DF l'anarcosindicalista Adelaida Bou i Cañalda.

Adelaida Bou CañaldaEn 1927 fou expulsada de la Catalunya Nord pel prefecte del Pirineu Oriental, junt a Ramón Domingo de la Cruz, Joan Manent i Pesas, Manuel Portos, Agustín Martínez, Alfons Rosquillas i  Magrinyà (germà d’en Jaume), Lluís Salguer i la seva germana Micheline (Miquela).  




Adelaida Bou Cañalda:   
El 8 de desembre de 1961 mor a la Ciutat de Mèxic DF (Mèxic) l'anarcosindicalista Adelaida Bou i Cañalda. Havia nascut en 1905 a Barcelona (Catalunya). Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), es guanyava la vida com a teixidora de punt.
A partir de 1920 fou la companya de Jaume Rosquillas i Magrinyà.
En 1927, durant el seu primer exili, fou expulsada de la Catalunya Nord pel prefecte del Pirineu Oriental, junt a Ramón Domingo de la Cruz, Joan Manent i Pesas, Manuel Portos, Agustín Martínez, Alfons Rosquillas i Magrinyà (germà d’en Jaume), Lluís Salguer i la seva germana Micheline (Miquela). El seu company, Jaume Rosquillas feia de paleta quan estava exiliat també a l’hexàgon francès, com ella i el seu germà, des de 1926, després d’haver estat empresonat des de 1925 durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera. La parella s’establí en 1927 a Bèlgica fins a 1929, quan ambdós s’establiren a Mataró (Baix Maresme). Duran la Guerra Civil vivien a la ciutat de Barcelona, on l’octubre de 1936 Jaume Rosquillas fou regidor del Consell Municipal en representació de la CNT-AIT.   
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental cap a l’exili francès amb el seu company, Jaume Rosquillas, i ambdós el maig de 1940 aconseguiren embarcar al vapor La Salle per establir-se a Santo Domingo, a la República Dominicana. Finalment, el 23 de juny de 1941 arribaren al port de Veracruz (Veracruz, Mèxic), aconseguint l’ajuda de la JARE, i on militaren en la Subdelegació de la CNT. I a partir de 1960, a la CNT en l’Exili unificada a Mèxic.
Fou mare de quatre criatures --Jordi, Enric, Violeta i Carme--.
Adelaida Bou i Cañalda va morir el 8 de desembre de 1961 de càncer al Sanatori Espanyol de la Ciutat de Mèxic DF.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada