dissabte, 20 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 20 d'octubre de 1975 mor a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Joan Enseñat Rigo, conegut com El Periodista

Notícia de la detenció de Joan Enseñat Rigo a pareguda en el diari barceloní "La Vanguardia" del 10 de gener de 1924
Notícia de la detenció de Joan Enseñat Rigo a pareguda en el diari barceloní La Vanguardia del 10 de gener de 1924

En els anys del pistolerisme fou un dels guardaespatlles de Joan Peiró. 
Durant els anys bèl·lics, lluità als fronts i en el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà el Pirineu Oriental.  



Joan Enseñat Rigo:   
El 20 d'octubre de 1975 mor a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Joan Enseñat Rigo, conegut com El Periodista. Havia nascut cap al 1901.
Quan era molt jove s'afilià al Sindicat del Vidre de la Confederació Nacional del Treball (CNT) del barri barceloní de Sants.
Durant els anys del pistolerisme, lluità fortament contra les maniobres del Sindicat Lliure enquadrat en els grups de defensa confederal i fou un dels guardaespatlles de Joan Peiró.
El 7 de gener de 1924 va ser detingut, amb Tomás Aparicio Salvador (Nano de Sans) i Antonio Hernández López (El Maño), arran d'un atracament a mà armada comès el 22 de desembre de 1923 en una fàbrica de mosaics barcelonina. Jutjat el març de 1925 per un tribunal militar, va ser empresonat set anys al penal d'Ocaña (Toledo, Castella la Nova).
Inscrit en la llista negra de la patronal, per guanyar-se la vida es dedicava a vendre la premsa, d'aquí el seu malnom d'El Periodista.
Durant els anys bèl·lics, lluità als fronts i en el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà el Pirineu Oriental i treballà com a llenyataire. Després d'un temps en un asil de la Meurthe (Gran Est), a causa de les seves dolences físiques i manca de recursos, retornà al Principat de Catalunya, on morí. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada