dissabte, 20 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 20 d'octubre de 1899 neix a Vallobar (Baix Cinca) l'anarcosindicalista Francisco Isabal Begué, conegut com Isabelé

Necrològica de Francisco Isabal Begué apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 23 de juliol de 1979
Necrològica en el periòdic tolosà Espoir 
Va morir el 4 de juny de 1979 al seu domicili de Ribesaltes. En el decurs de la seva inhumació, parlà el secretari de la Federació Local de Ribesaltes de la CNT-AIT en l’Exterior.  






Francisco Isabal Begué:   
El 20 d'octubre de 1899 neix a Vallobar (Baix Cinca, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Francisco Isabal Begué, conegut com Isabelé. El seu pare es deia Joaquín Isabal i la seva mare, Prisca Begué.
Llaurador militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), el juliol de 1936 participà en el Comitè Revolucionari de Vallobar i fou delegat general de la col·lectivitat local.
En 1937 va ser detingut per la reacció republicana burgesa stalinista, amb Lister, i el 13 d'octubre d'aquell any va ser traslladat de la presó de Casp (Saragossa, Aragó) a la de Barbastre (Osca, Aragó).
Exiliat en 1939, treballà de llaurador. Entre el 6 d'agost de 1959 i 1972 va ser membre de la Secció de Vallobar en l'exili de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). La seva companya fou María Sanz.
Francisco Isabal Begué va morir el 4 de juny –algunes fonts citen erròniament el 8 de juny– de 1979 al seu domicili de Ribesaltes (Vall de l'Aglí, Rosselló), on residia de feia molt temps. En el decurs de la seva inhumació, en un acte civil, parlà el secretari de la Federació Local de Ribesaltes de la CNT-AIT en l’Exterior., que exposà el fet que fou conseqüent amb les seves idees i complí fins al darrer moment el seu compromís cenetista militant. El seu germà Felipe Isabal Begué, també va ser membre de la CNT-AIT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada