dissabte, 20 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 20 d'octubre de 1900 neix a Papigno, a Terni, el propagandista anarquista Cesare Teofoli, conegut com Cesaretto il Ternano i Cesare Dalmotti

Cesare TeofoliEl 7 de novembre de 1936 partí des de Brussel·les, amb altres tres companys --Marcello Bianconi, Ugo Guadagnini i Vittorio Órtore--, en direcció a Barcelona per Perpinyà com a voluntari a fer costat la revolució. L'abril de 1937, en nom de la FAI, realitzà una missió a París per a ocupar-se del lliurament de les contribucions financeres del Comitè Anarquista Italià.  


   
Cesare Teofoli:   
El 20 d'octubre de 1900 neix a Papigno, a Terni (Terni, Úmbria) el propagandista anarquista Cesare Teofoli, conegut com Cesaretto il Ternano i Cesare Dalmotti. El seu pare es deia Antino Teofoli i la seva mare Anna Corsetti.

Es guanyava la vida com a obrer mecànic. Després de ser denunciat per lesions, a causa de les quals va morir un feixista, l'abril de 1923 va ser jutjat i absolt. Posteriorment, amb el passaport en regla, emigrà a Bèlgica.

L'octubre de 1924 va ser expulsat de Bèlgica i passà a l’hexàgon francpes, on el juny de 1928 va ser detingut per «lesions mortals» i expulsat cap a Luxemburg.

En 1929 abandonà Luxemburg i passà novament a Bèlgica. Establert a Athus (Aubange, Valònia), desenvolupà una intensa propaganda anarquista entre l'emigració italiana, entre els treballadors sense feina i durant els períodes de desocupació.

Posteriorment es traslladà a Brussel·lès (Bèlgica), on entre els anys 1933 i 1936 destacà pel seu activisme.

La tardor de 1933 fou un dels presumptes organitzadors i autors de l'atemptat contra la Casa d'Itàlia a Brussel·lès i en 1934 participà en la reunió celebrada a «La Maison des Huit Heures» amb la finalitat de reorganitzar l'emigració llibertària italiana a Bèlgica, assistint també a les reunions setmanals de les organitzacions antifeixistes que tenien lloc a la Casa del Poble.

El 7 de novembre de 1936 partí des de Brussel·les, amb altres tres companys --Marcello Bianconi, Ugo Guadagnini i Vittorio Órtore--, en direcció a Barcelona per Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló) com a voluntari a fer costat la revolució.

L'abril de 1937, en nom de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), realitzà una missió a París (Illa de França) per a ocupar-se del lliurament de les contribucions financeres del Comitè Anarquista Italià (CAI).

De bell nou a Barcelona, el maig de 1937 retornà a Brussel·les, on participà en iniciatives de suport de la revolució proletària i la guerra contra els franquistes organitzades pel Grup Anarquista Belga-italià.

El desembre de 1940 va ser detingut per la policia alemanya a l'hotel on treballava i va ser lliurat a les autoritats feixistes italianes. Portat a Terni), el gener de 1941 va ser reclòs al camp de concentració d'Ariano Irpino (Avellino, Campània).
Cesare Teofoli va morir en 1952 al barri de Pegli de Gènova (Ligúria).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada