dijous, 18 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 18 d'octubre de 1902 neix a Miedes de Atienza l'activista anarquista i anarcosindicalista Laureano Cerrada Santos

Laureano foto grupo 03
Passà la frontera en tren entre Portbou i Cervera de la Marenda. Falsificador professional, va falsificar de tot: pessetes espanyoles, marcs alemanys, lires italianes. Tot, menys francs francesos, perquè durant el franquisme va viure i actuava a París i preferia no molestar l’Estat que l’acollia. Així aixecar una infraestructura de la resistència llibertària.
  Considerava que els atracaments i segrestos de caire polític aconseguien poc en comparació al risc i les dures penes de presó. En comptes, amb la falsificació hi ha una major eficàcia revolucionària. Va aconseguir la compra d’hotels, impremtes, flotes de camions, llances motores, arsenals d’explosius, avionetes, etc.   
Una des les vegades que Cerrada tractar d’atemptar contra Franco fou amb motiu del 1er de Maig: 50 guerrillers llibertaris per una acció a l’Alt Bergadà, quan Franco visità la zona minera. La massiva expedició guerrillera partí del Mas Tartàs, a Oceja, la masia que el propi Cerrada havia comprat uns anys abans com a base pels grups d’acció anarquistes, com infraestructura segura a cinc quilòmetres de la frontera espanyola a la Cerdanya --també adquirí un hotel en Font-romeu Odelló i Vià (Alta Cerdanya), primera parada dels grups guerrillers llibertaris abans d’arribar al Tartàs--, dotada amb  molt armament i guiat per Ramón Vila. 
 
 
Laureano Cerrada:   
El 18 d'octubre de 1902 neix a Miedes de Atienza (Serrania de Guadalajara, Guadalajara, Castella la Nova) l'anarquista i anarcosindicalista Laureano Cerrada Santos.
De molt jove emigrà a Barcelona. Fou alumne de l'escola racionalista del pedagog anarquista José Alberola Navarro. Peó de vies de professió, s'afilià al Sindicat de Ferroviaris de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i a diverses organitzacions anarquistes i formà part dels grups de defensa confederals contra el pistolerisme de la patronal. Durant els anys republicans la seva militància s'accentuà molt.
El juliol de 1936 intervingué en la resposta popular contra l'aixecament feixista a Barcelona, com la pressa de la caserna de les Drassanes i de l'edifici de Capitania General i en l'ocupació de l'Estació de França, i fou membre destacat del Comitè de Control dels Ferrocarrils de la capital catalana amb la CNT-AIT, UGT i POUM.
En 1937 fundà la Direcció General Tècnica dels Ferrocarrils i, com a responsable de la Caixa Central de l'Administració de Ferrocarrils, ajudà força el front d'Aragó.
Durant les jornades de «Maig de 1937», desplegà el «Tren Blindat», a les Vies Noves, enfocant les seves llançadores d'obusos de gran calibre cap al Palau de la Generalitat.
El 29 de juliol de 1938, en representació de la Federació Nacional d'Indústries Ferroviàries (FNIF) de la CNT-AIT, va ser nomenat vicesecretari del Comitè Regional d'Enllaç de Catalunya de la CNT-AIT i del Sindicat Nacional Ferroviari (SNF) de la Unió General de Treballadors (UGT).
El dia que va travessar la frontera del Pirineu en tren per Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà), va anar fins a una estació francesa, es va posar en contacte amb el cap d’estació i li va donar molts diners, i els comptes corrents on encara se’n podien trobar més.”‘Són els diners dels treballadors dels ferrocarrils d’on vinc jo. Ara us els dono a vosaltres, els treballadors francesos. Si es queden amb Franco, ves a saber com acaben”. Les increïbles històries de Cerrada amb els diners no tenen fi. Falsificador professional, va falsificar de tot: pessetes espanyoles, marcs alemanys, lires italianes. Tot, menys francs francesos, perquè durant el franquisme va viure i actuava a París (Illa de França) i preferia no molestar l’Estat que l’acollia. Amb els diners va aixecar una infraestructura de la resistència llibertària. Considerava que els atracaments i segrestos de caire polític aconseguien poc en comparació al risc i les dures penes de presó. En comptes, amb la falsificació hi ha una major eficàcia revolucionària. Va aconseguir la compra d’hotels, impremtes, flotes de camions, llances motores, arsenals d’explosius, avionetes, etc.
Durant l'ocupació nazi alemanya organitzà diverses xarxes (propaganda, impremtes, arsenals, pisos francs, hotels, transports, garatges, etc.) i s'introdueix en el tràfec d'armes, establint contactes amb diversos grups de la guerrilla clandestina.
Detingut pels alemanys, va ser obligat a treballar en la fortificació de la línia de defensa de Normandia i aconseguí sortint-ne falsificant l'ordre de llibertat.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica en el Moviment Llibertari Espanyol en l’Exili. En 1944 fou secretari de la XI Regional (París i Normandia) de la CNT-AIT en l’Exili i l'any següent secretari de coordinació del Moviment Llibertari Espanyol (MLE). Fou un dels organitzadors del Primer Congrés de la CNT-AIT en l'Exili celebrat a París el maig de 1945. Rebutjà el càrrec de secretari general de la CNT-AIT en l’Exili, afavorint a Germinal Esgleas a nivell orgànic. En 1946 va ser nomenat secretari de Foment de la CNT-AIT en l’Exili i en 1948 membre del Comitè de Relacions en l’Exili de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).
Durant la Segona Guerra Mundial havia aprés a falsificar paper moneda i documents oficials (papers de la Komandatur alemanya, passaports, permisos de conduir, fons del tresor francès, bitllets de loteria nacional, cartilles i vals de racionament, etc.) i en la postguerra des de l’hexàgon francès inundà la Península amb bitllets falsos --havia aconseguit al caure Mussolini planxes d'impressió de bitllets espanyols autèntics de 50 i de 100 pessetes que per qüestions estratègiques el règim franquista imprimia a Milà (Llombardia)-- i proveí de papers nombrosos perseguits.
Muntà a l'Espanya franquista una xarxa d'empreses d'importació-exportació (Empresa de Transports Galícia) que servien de tapadores per activitats clandestines confederals (introducció d'armament, permetre l'estabilitat econòmica dels companys, etc.). Ajudà econòmicament a la CNT-AIT en la propaganda, finançant Solidaridad Obrera, i a grups de lluita antifranquista. Entre els membres del seu grup, destaquen  Luís Fernández Robla, Antonio Ortiz Ramírez, Manuel Huet Piera (El Murciano), José Pérez  Ibáñez (El Valencia), Diego Fornis Peralta, José Ballús, Eduardo Rey, Badenas Calpe, Pedro Abella Rebull, Vicente Gallego, Manuel Soto i José Maria Larrea.
Entre febrer i setembre de 1948, amb Pere Mateu, Antonio Ortiz Ramírez, José Pérez Ibáñez i el pilot Primitivo Pérez Gómez, organitzà un atemptat aeri a la badia de la Concha de Donostia (Guipúzkoa, País Basc, Euskal Herria) contra Francisco Franco, que no reeixí. També va estar darrera d'altres intents d'atemptat contra el dictador (Pla 1001, Pla Pànic, etc.).
Dibuix de Domènec Ibars (El Rosset) de la base guerrillera del Mas Tartàs.
Una des les vegades que Cerrada tractar d’atemptar contra Franco fou amb motiu del 1er de Maig, anomenant Primer de Maig el pla que es finança amb els recursos del seu grup. Així, 50 homes de entre els més destacats guerrillers llibertaris, la majoria catalans, ja l’acció es planificà a l’Alt Bergadà, quan Franco visità la zona minera. La massiva expedició guerrillera partí del Mas Tartàs, a Oceja (Alta Cerdanya), la masia que el propi Cerrada havia comprat uns anys abans com a base pels grups d’acció anarquistes, com infraestructura segura a cinc quilòmetres de la frontera espanyola a la Cerdanya --també adquirí un hotel en Font-romeu Odelló i Vià (Alta Cerdanya), primera parada dels grups guerrillers llibertaris abans d’arribar al Tartàs--, dotada amb  molt armament i guiat per Ramón Vila. El pla fracassà a causa que dos guerrillers integrants del nombrós grup es van perdre entre l’obscuritat mentre transitaven per la muntanya, i al reaparèixer, el resta del grup pensà que eren guàrdies civils i els van rebre amb ràfegues de metralladora, lo qual alertà la Guàrdia Civil i el grup se va haver de retirar de la zona minera.
En 1950 fou detingut a Gaillon (Eure, Alta Normandia) per una delació i acusat de tràfec de moneda falsa i de falsificació de documents oficials. 
Artícle de La Vanguardia Española el 18-7-1951 sobre Cerrada 
El febrer de 1951 la seva xarxa de negocis tapadora fou descoberta per la policia francesa i una part de la seva infraestructura desmuntada. Tancat a la presó d'Évreux (Eure, Alta Normandia), va caure en desgràcia, ja que molts companys li giren l'esquena i va ser expulsat de la CNT-AIT per «unanimitat i de manera irrevocable» a causa dels seus «mètodes inadmissibles» i les seves «connexions criminals», una manera oportunista d’aturar la prohibició i dissolució de les organitzacions llibertàries espanyoles a l’exili francès.
 Imprempa i arsenal incautats a Cerrada. LE PARISIEN
A partir d'aquest moment la seva vida transcorrerà entre activitats de falsificació per compte propi i el finançament no oficial a les activitats del grups llibertari, col·laborant secretament amb Defensa Interior (DI) sense haver de militar en la CNT-AIT o la FAI. Cosa que no va ser el primer ni únic cas.
En 1957 va ser detingut en possessió de marcs alemanys falsos. El 27 de maig de 1970 va ser novament detingut per tràfec de documentació falsa (documents d'identitat francesos i permisos de conduir) i empresonat fins l'agost de 1974.
Laureano Cerrada va ser cosit a trets el 18 d'octubre de 1976, el mateix dia que feia 74 anys, al bulevard Bellville de París. Alguns apuntaren que el seu assassí fou Ramón Benichó Canuda (Leriles o El Caid del Pigalle), ex confederal que s'havia integrat de ple en la màfia francesa i el proxenetisme, i altres acusen els serveis secrets franquistes que actuaren de manera que semblés un «ajust de comptes» entre delinqüents. Detingut fou alliberat i se’n va anar al Canadà. S’apunta que Ramón Benichó hauria treballat amb el Grupo Paladín, una de las bandes secretes de pistolers dirigida pel cap de la Brigada Político Social espanyola, Eduardo Blanco,  que reclutà elements entre neofeixistes italians i nazis alemanys, sota el  comandament operatiu d’Otto Skorzeny (Caracortada), un ex coronel de la SS radicat a Madrid.
En 2009 César Galiano Royo publicà la biografia novel·lada ‘Laureano Cerrada, el empresario anarquista’ (Pepitas de Calabaza). Un d’aquests personatges únics que han donat l’anarquisme. El capítol ‘Bombas incendiarias contra Franco. La increíble historia de Laureno Cerrada’ que es troba al llibre ‘Los Antentados contra Franco’ (Plaza&Janés, 1976) d’Eliseo Bayo. També hi ha referències als llibres ‘Lucio, el anarquista irreductible’ (Bernard Thomas), ‘La revolta dels Quixots’ (Oriol Malló), ‘Historia de un atentado aéreo contra el general Franco’ (Antonio Téllez) i ‘Sabaté’ (Antonio Téllez).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada