diumenge, 12 d’agost del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 12 d'agost de 1905 neix a Vall-de-roures l'anarcosindicalista Carlos Lombarte Serrat

Carlos Lombarte Serrat
Quan ja gairebé la guerra s'acabava, va perdre l'oïda a Barcelona arran d'una explosió al port. En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà, amb el també ferit Joan Manent Pesas --ferit en el front--, la frontera per Puigcerdà i arribà a Lo Vigan.    




Carlos Lombarte Serrat:   
El 12 d'agost de 1905 neix a Vall-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Carlos Lombarte Serrat.
Des de molt jove treballà al pantà del seu poble i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT).
En 1928 es trobava a l’Estat francès i assistí a reunions amb republicans i catalanistes amb la finalitat d'afavorir la caiguda de la dictadura del general Primo de Rivera.
Durant els anys republicans es caracteritzà com a home d'acció.
Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 lluità a Vall-de-roures i després marxà cap el front i arribà al grau de tinent.
Quan ja gairebé la guerra s'acabava, va perdre l'oïda a Barcelona arran d'una explosió al port.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà, amb el també ferit Joan Manent Pesas --ferit en el front--, la frontera per Puigcerdà (Baixa Cerdanya) i arribà a Lo Vigan (Gard, Occitània).
Quan esclatà la Segona Guerra Mundial interimperialista, lluità en la guerrilla antinazi i després del conflicte bèl·lic s'establí a Besièrs (Erau, Occitània), on es guanyà la vida venent verdures.
Quan l'escissió confederal, en 1946 s'arrenglerà amb els escindits pro Govern de la República espanyola en l’Exili a Besièrs. Col·laborà activament en la colònia espanyola establerta a Besièrs i fou un gran amic de Joan Manent Pesas. Posteriorment s'uní als Grups de Presència Confederal i Llibertària i entre l'1 i el 2 de maig de 1970 assistí a la Conferència de Narbona d'aquesta nova fracció del Moviment Llibertari Espanyol en l’Exili.
Carlos Lombarte Serrat va morir el 20 de març de 1993 a Besièrs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada