dissabte, 16 de juny del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 16 de juny de 1982 mor a Perpinyà la mestra anarcosindicalista Enriqueta Clos i Garriga. Havia nascut cap el 1918 a Catalunya, potser a Figueres.



Arran del cop militar feixista de juliol de 1936 fou administrativa del Comitè Revolucionari de Figueres, exercí com a mestre del CENU a l’Alt Empordà i fou secretària de la Federació Local de Sindicats de Figueres de la CNT-AIT , vinculant-se a la reconstruïda Federació figuerenca en 1976.   
Notícia sobre la graduació d'Enriqueta Clos Garriga apareguda en el setmanari republicà figuerenc "Libertad" de l'11 de febrer de 1933
Notícia sobre la graduació d'Enriqueta Clos Garriga apareguda en el setmanari republicà figuerenc Libertad de l'11 de febrer de 1933  




Enriqueta Clos i Garriga:   
El 16 de juny de 1982 mor a Perpinyà (Rosselló) la mestra anarcosindicalista Enriqueta Clos i Garriga. Havia nascut cap el 1918 a Catalunya, potser a Figueres (Alt Empordà).
Estudià Tenidoria de Llibres al Liceu Monturiol i el gener de 1933 en tragué el títol a Barcelona.
Arran del cop militar feixista de juliol de 1936 fou administrativa del Comitè Revolucionari de Figueres.
Quan la creació del Comitè de l'Escola Nova Unificada (CENU), va ser nomenada mestra i exercí especialment a l'Alt Empordà, sobretot a Figueres. També fou secretària de la Federació Local de Sindicats de Figueres de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 fugí de Figueres i passà la frontera del Pirineu. En l'exili esdevingué companya de l'anarquista i anarcosindicalista Vicenç Soler i Esteve, destacat militant cenetista de Roses (Alt Empordà). Durant la guerra es publicava Vibraciones, òrgan de la CNT-AIT a la comarca. En 1976 en sortí un número únic, redactat per Clos (Figueres), Soler (Roses) i Torres i Piñero (l’Escala), entre altres militants de l’Alt Empordà.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en el Federació Local de Perpinyà de la CNT-AIT en l’Exili.
En 1960 i 1961 participà en el congressos de reunificació confederal que se celebraren a Llemotges (Llemosí, Occitània). Durant el franquisme tardà la parella Vicenç Soler i Enriqueta Clos, amiga del militant escalenc exiliat Rafel Torres i Bofill i del seu nebot nét de l’Escala (Alt Empordà) Miquel-Dídac Piñero i Costa, per mitjà d’aquests anarquistes, va mantenir una estreta relació, des del desembre de 1969, amb el nucli llibertari jovenívol de Figueres i l’Alt Empordà (Anna Falgàs, Jordi Torrent i altres joves), cosa que es traduí a partir de 1976 amb la reconstruïdes Federacions Locals de Figueres i l’Escala de la CNT-AIT, així com el nucli cenetista de Roses. Estava vinculada a la Federació Local de la CNT-AIT de Figueres i la parella solia visitar la militància de l’Escala i de Roses. Milità fins a la seva defunció a Perpinyà el 16 de juny de 1982.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada