dimecres, 13 de juny del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 13 de juny de 1903 neix a Bolonya l'anarquista Ferruccio Tantini


L'agost de 1936, amb la seva germana Tosca, marxà cap a Catalunya, passant des de Perpinyà la frontera del Pirineu, i a Barcelona s'enrolà en la Secció Italiana de la Columna «Ascaso», ben igual que altres companys anarquistes --Antonio Calamassi, Pietro Morin, Giovanni Fontana, Carlo Cocco, Antonio Calamassi, Armando Malaguti, Leonida Mastrodicasa, Tintino Rasi (Auro d'Arcola), Azelio Bucchioni, Settimo Guerrieri, Arrigo Catani, Natale Matteucci--, lluitant al front d'Almudébar com a metrallador. 



Ferruccio Tantini:  
El 13 de juny de 1903 neix a Bolonya (Bolonya, Emília-Romanya) l'anarquista Ferruccio Tantini. Els seus pares es deien Giuseppe Tantini i Attilia Melonari.
Paleta de professió, s'adherí molt jove al moviment llibertari. El 14 d'octubre de 1920 participà en una reunió convocada pels sindicats bolonyesos per protestar contra la política governamental italiana vers la Rússia dels soviets i en solidaritat amb els presos polítics italians. En sortir d'aquest aplec, formà part de la manifestació que -- contràriament a l'opinió d'Errico Malatesta, un dels oradors de la reunió amb Silvio Alvisi, Clodoveo Bonazzi, Ercole Bucco, Linceo Cicognani, Corrado Pini, Pietro Venturi-- es dirigí cap a la presó de San Giovanni in Monte i, posteriorment, a la «Casermone» (Caserna) de la Guàrdia Reial de la Seguretat Pública de la Via Cartoleri de Bolonya, on tingué lloc una topada amb la Policia i la Guàrdia Reial que se saldà amb cinc obrers i dos agents morts, així com nombrosos ferits, entre ells Tantini. Jutjat l'11 de juliol de 1921 per aquests fets amb altres 11 companys, el 16 de juliol va ser absolt dels càrrecs i excarcellat.
En 1934 s'exilià a territori francès fugint dels escamots feixistes italians.
L'agost de 1936, amb la seva germana Tosca, marxà cap a Catalunya, passant des de Perpinyà (Rosselló) la frontera del Pirineu, i a Barcelona s'enrolà en la Secció Italiana de la Columna «Ascaso», ben igual que altres companys anarquistes -- Antonio Calamassi, Pietro Morin, Giovanni Fontana, Carlo Cocco, Antonio Calamassi, Armando Malaguti, Leonida Mastrodicasa, Tintino Rasi (Auro d'Arcola), Azelio Bucchioni, Settimo Guerrieri, Arrigo Catani, Natale Matteucci--, lluitant al front d'Almudébar (Osca, Aragó) com a metrallador.
En 1937 va ser fitxat per les autoritats italianes com a «anarquista» i s'emeté una ordre de detenció en cas de repatriació.
A finals de 1937 abandonà la Península i s'instal·là de nou a l’hexàgon francès.
En 1958 militava en la Federació Anarquista Italiana (FAI) de la regió parisenca.
Ferruccio Tantini va morir el 17 de febrer de 1979 a Mogins (Aups Maritims, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada