divendres, 20 d’abril del 2018

Jornada 28 de la Primavera Catalana


https://www.llibertat.cat/2018/04/dbdh4hzwaaamsmq-142207.jpgDimecres al vespre, albirats dos avions de l’Exèrcit de l’Aire sobre Girona i Maçanet de la Selva.   
Els CDR organitzen la Primavera Republicana a Guíxols. Durant els dos dies hi haurà debats i una plantada de creus a la platja.  
Concentracions de suport a Lluc Salelles i Marcel Terrades a Girona i a Farners de la Selva.   
Places per la memòria de l’1-O. Una vintena de municipis de la demarcació honoren la valentia de les veïnes i dels veïns. Recorden els fets ocorreguts durant el referèndum de l’1 d’octubre dedicant-hi espais públics.  
L’Ajuntament de Borrassà critica la revisió cadastral. El Consistori avisa les veïnes i els veïns que no té res a veure amb el procés de revisió dels valors cadastrals que ha iniciat l’administració espanyola i que no hi col·laborarà.  
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/04/2018  
Maçanet de la Selva (La Selva, comtat de Girona).-  

Llegim a Diari de Girona dimecres es van albirar a baixa altitud a la ciutat de Girona, sobre les 21:30h, i a Maçanet de la Selva (la Selva, comtat de Girona), sobre les 23:15h, dues aeronaus de l’Exèrcit de l’Aire. El diari també informa que a les torres de control dels aeroports de Girona i Barcelona tenen constància d’aquestes maniobres militars que van crear l’espai aeri del Gironès i de la Selva. 

Els CDR organitzen la Primavera Republicana a Guíxols  
Els CDR celebren demà i diumenge la Primavera Republicana als Jardins Juli Garreta de Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona). El primer acte, a les onze del matí de demà dissabte, serà un debat sobre com fer la República catalana des dels municipis, amb la participació de l'alcalde de Celrà (Gironès, comtat de Girona) Dani Cornellà (CUP), Carles Benguerel d'ERC, i els regidors guixolencs Pere Albó (MES) i Quimet Clarà (PDeCAT).
A dos quarts d'una Albano Dante Fachín presentarà el llibre que ha escrit amb Àngels Martínez Castells Informe urgent, des dels escons 4 i 5. Una hora després, hi haurà una botifarrada popular al preu de 8 euros.
Ja a les cinc de la tarda, un nou debat sobre el futur de la República un cop celebrat el referèndum: 1 d'octubre, dia 1 de la República. I ara què? Hi haurà els periodistes Toni Sala i Carme Casas, la psicòloga Gemma Majó i l'economista Joan Bou.
A dos quarts de set de la tarda, hi haurà una actuació de Janot Carbonell, Per fer la revolució cal estar una mica boig. Una hora després, una nova xerrada i debat sobre les lluites internacionals amb Yamal del Comitè rifeny de Girona, l'exregidora a Talence (Gironda, Nova Aquitània) pel NPA, Marie; i Isidre Pallàs de la campanya BDS.
Per diumenge, la jornada arrencarà a la placeta de Sant Joan amb una cercavila a les onze del matí que acabarà a la platja amb creus, una actuació que es va fer a altres llocs com Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada) per denunciar "la manca de llibertats que pateix Catalunya". La Primavera Republicana es clourà amb un vermut davant de la platja. 

Concentracions de suport a Lluc Salelles i Marcel Terrades a Girona i a Farners de la Selva 
Fer vaga general no és cap delicte! Defensar la República no és cap delicte! És el nostre deure! Tot el suport als companys @llsalellasvilar i @mterrades!
El proper 23 d’abril a #Girona, a les 20:00h, i el 25, a les 09:00h, a #Farners de la Selva. #NiUnaMés #RepúblicaAra. 

Una vintena de municipis de la demarcació honoren la valentia l’1-O de les veïnes i dels veïns 
Llegim en la premsa convencional gironina que l’Ajuntament de Girona va aprovar per ple el canvi de nomenclatura de plaça Constitució a plaça 1 d’Octubre de 2017 fa dos mesos. Però no és l’única. L’endemà del referèndum, hi va haver d’altres municipis que van voler honorar i dignificar la valentia dels ciutadans que van defensar un acte tan pur de democràcia com és el vot.
És el cas del ple de l’Ajuntament de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), que l’1 de febrer va donar el vistiplau perquè es traslladi a la comissió del nomenclàtor i es busqui una fórmula que permeti batejar l’actual plaça de l’Institut Ramon Muntaner també com a plaça de l’1 d’Octubre del 2017 sense que desaparegui el nom que té aquest espai.
La violència policial de l’1-O es va acarnissar especialment amb Sant Julià de Ramis (Gironès, comtat de Girona), on havia de votar el president Puigdemont. Doncs l’endemà mateix, el Consistori va celebrar un ple extraordinari per condemnar els fets i es va acordar per unanimitat canviar el nom de la plaça on hi ha el pavelló esportiu que just el dia abans havia de funcionar com a col·legi electoral.
L’altre símbol de la brutalitat de les càrregues policials va ser Aiguaviva (Gironès, comtat de Girona), que ja ha canviat el nom de la plaça Constitucional per plaça 1 d’Octubre. Ho va fer a través d’un procés participatiu.
L’Ajuntament de Vilablareix (Gironès, comtat de Girona) va acordar batejar amb aquest nom un dels espais públics de davant del centre cultural Can Gruart.
A Bescanó (Gironès, comtat de Girona), la zona de davant del casal d’avis ja s’anomena parc de l’1 d’Octubre.
Llagostera (Gironès, comtat de Girona) també té un parc amb aquest nom i Sant Gregori (Gironès, comtat de Girona), la sala on es fan les votacions de totes les eleccions.
A Cassà de la Selva (Gironès, comtat de Girona), està en procés, però és previst que sigui una esplanada davant l’escola Aldric.
D’altra banda, l’equip de govern de l’Ajuntament de Salt (Gironès, comtat de Girona) ha anunciat que d’aquí a un mes sotmetrà a votació de la ciutadania si batejar un espai a la vila com a plaça 1 d’Octubre, i en el cas que considerin que sí, quin hauria de ser el lloc que rebés aquest nom. Es donaran dues possibles opcions: l’esplanada de davant de l’entrada de la Coma Cros i la plaça de davant del mercat cobert.
Finalment, a Fornells de la Selva (Gironès, comtat de Girona), un grup de veïnes i de veïns proposa canviar el nom del carrer Vicens Vives per carrer 1 d’Octubre. L’alcalde, Narcís Boschdemont, explica que des del Consistori s’estan valorant altres opcions com ara el centre social. 

Violència policial 
Els deu regidors dels quatre grups municipals de Breda (Baix Montseny, la Selva, comtat de Girona) van acordar al febrer que el centre cívic del municipi dugui el nom d’1 d’Octubre.
Abans ho havia fet l’Ajuntament de Riudarenes (la Selva, comtat de Girona), que li va posar el nom a la sala polivalent. Aquí, agents antiavalots de la Guàrdia Civil van entrar dins el col·legi electoral.
A Santa Coloma de Farners (la Selva, comtat de Girona) estan estudiant fer-ho amb un espai públic. Es va rebutjar que la plaça de l’ajuntament fos plaça 1 d’Octubre.
A Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besalú) el Consistori té la intenció de dedicar-hi un espai, però l’equip de govern (CiU) vol que abans de prendre una decisió es convoqui la comissió de nomenclàtor perquè doni la seva opinió.
A Cornellà del Terri (Vall del Terri, Pla de l’Estany, comtat de Girona) tenen previst inaugurar la plaça 1 d’Octubre quan es compleixi el primer aniversari del referèndum. El lloc escollit és l’espai sense nom que hi ha al davant de l’ajuntament.
A Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona) l’Ajuntament ha decidit que el nom es posi a l’actual plaça Cívica
A les Planes d’Hostoles (la Garrotxa, comtat de Besalú), la plaça per commemorar el referèndum serà l’actual plaça d’Espanya, segons la decisió del Consistori.
La que es coneix com a plaça Bella Pedra de Santa Cristina d’Aro (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) passarà a dir-se de manera oficial plaça 1 d’Octubre del 2017

Un espai que representi “la llibertat i no la repressió” 
Les Festes de Primavera d’enguany de Girona tindran un marcat sentit reivindicatiu ja que arrenquen amb la inauguració de la plaça 1 d’Octubre de 2017. Demà dissabte, a partir de les 11:00h, ja hi ha programada una mostra de danses tradicionals amb l’Escola de Dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i els Rebrolls del GEiEG i audició de sardanes a càrrec de la cobla Ciutat de Girona i la colla Aires Gironins. A més, des d’aquí començarà la cercavila amb els gegants i capgrossos de Girona que acabarà a la Rambla amb la penjada del Tarlà. Un cop fet el pregó, retorn a la plaça de l’1 d’Octubre, on a les 12:30 h es farà la descoberta de la placa commemorativa i acció col·lectiva en record dels fets de l’1 d’octubre. De plaques, n’hi haurà dues, una a la façana de l’escola i l’altra a la cantonada de Jaume I. També hi haurà un escrit al costat de l’escultura de la nena, on es contextualitzarà el que significava. “S’ha pensat una jornada centrada en la cultura i en el que va passar l’1 d’octubre de 2017 a la ciutat”, va dir el representant de Girona Vota, Sergi Font.

“Vivim en una inquisició” 
“És un acte de memòria i de superació d’una etapa de reivindicació de la independència i ara és moment de la construcció de la República”, va assegurar l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ahir durant la presentació dels actes. “Cal construir-la amb els valors de dignitat, de preservació dels drets individuals i col·lectius”, assegura. Referent a l’antiga plaça Constitució, Madrenas va expressar que el nom de la plaça ha de “representar la llibertat”, i no pas “les lleis que moltes vegades són repressives”. “Ha de ser un homenatge a tota la ciutadania que es va mantenir dempeus i no a aquelles persones que van exercir la violència contra la ciutadania. Ha de ser un sinònim de dret, de justícia, de llibertat, en cap cas d’inquisició que és el que estem vivim ara”, va assegurar Madrenas.
De la mateixa manera es va expressar la regidora de la CUP-Crida per Girona Laia Pèlach, que va reivindicar el paper de la ciutadania “que va resistir de manera pacífica i molt intel·ligent” aquells fets. “Calia tenir aquest espai per explicar, per sentir, per recuperar, i fer-ho d’una manera alegre”, va dir.
Per la seva banda, la regidora d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, va destacar que l’1 d’octubre “la ciutadania es va fer gran en dignitat”. L’escriptora va destacar que s’hagi triat la cita del filòsof Xavier Antich per a la placa de la plaça: “Només hi ha una cosa pitjor que l’oblit. No saber que s’oblida.” “Parla de l’oblit i de la memòria, perquè mai oblidem el que va passar”, va concloure Roca. 

A Olot, l’actual plaça del Teatre 
El ple de l’Ajuntament d’Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) va aprovar ahir batejar amb el nom de plaça de l’1 d’Octubre l’espai que ara es coneix com a plaça del Teatre, situat entre la part posterior del Teatre Principal i el carrer dels Dolors. El regidor de Cultura, Pep Berga, va explicar que la tria del lloc s’havia consensuat amb els col·lectius vinculats amb el referèndum. “S’ho mereixen [tenir un espai commemoratiu] la gran quantitat de gent que va fer una demostració de civisme”, va afirmar l’alcalde, Josep Maria Corominas, que va assegurar que la iniciativa li feia molta il·lusió. ERC havia proposat fa unes setmanes que el nom es posés a l’actual avinguda dels Reis Catòlics, però van trobar bé la tria definitiva, va indicar la regidora Clara Casanovas.
La decisió va tenir els vots a favor de l’equip de govern municipal (PDeCAT), ERC, la CUP i Olot en Comú. El PSC es va abstenir per coherència, ja que no van estar d’acord amb la celebració del referèndum, segons va argumentar el regidor Josep Guix.
 
L’Ajuntament de Borrassà critica la revisió cadastral  
“Han iniciat un procés de revisió cadastral amb uns mètodes que no entren en detalls i amb uns criteris que no sempre s’ajusten a la realitat”, diu l’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, segons la premsa convencional comarcal. A principi d’aquest mes d’abril, l’Ajuntament ha avisat d’aquesta situació els veïns a través d’una nova informativa. La nota explica que l’Ajuntament ha tingut coneixement que “el Govern d’Espanya, a través del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, ha iniciat un procés de revisió cadastral del municipi” però que l’Ajuntament no hi té res a veure ni hi col·laborarà i que ha informat el Cadastre d’aquesta decisió. La nota conclou avisant que, tot i ser aliens a aquest procés, l’Ajuntament lamenta les conseqüències que pugui ocasionar les veïnes i als veïns.
En el rerefons d’aquest avís a la població hi ha les revisions que l’administració cadastral va fent a diferents municipis i que fan disparar les alarmes perquè poden provocar augments sobtats de contribucions. El mètode més habitual en aquests casos és la utilització d’una avioneta que fa fotos aèries que són utilitzades per detectar noves construccions, piscines, ampliacions d’edificis o canvis d’usos que no hagin estat degudament registrats.
“Nosaltres ja vam portar la revisió al Cadastre. Amb una foto d’una façana renovada a vegades interpreten que s’ha ampliat un habitatge o que s’ha convertit un cobert en habitatge; no necessàriament ha de ser veritat i això té conseqüències sobre una sèrie de tributs com poden ser l’IBI, la renda o les transmissions”, diu l’alcalde. Roquer hi afegeix que no tenen constància de si hi ha veïnes o veïns afectats per aquesta revisió i per això s’han volgut avançar avisant la població. L’Ajuntament es posarà a disposició de les veïnes i dels veïns si sorgeixen aquests casos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada