dissabte, 17 de febrer del 2018

Un miler de persones marxen per la llibertat dels presos polítics a Palamós

. A l'acte hi han participat representants dels tres formacions independentistes.  
Arreu del país, el crit de llibertat.  Quatre mesos d’empresonament dels Jordis i 105 dies de Junqueras i Forn.  
L’Ajuntament de Salt consultarà als veïns si volen un espai dedicat al referèndum. Podran triar entre batejar com a plaça de l’1 d’Octubrel’esplanada de davant de la Coma Cros o la del mercat cobert.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/02/2018  
Girona (Gironès, comtat de Girona).- 

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies una nova protesta per reclamar la llibertat dels presos polítics i la formació d'un govern a Catalunya que implementi la República. Aquest cop ha estat la costa de Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona) el lloc escollit per ANCÒmnium Cultural i els CDR de les comarques gironines per fer notar el rebuig de l'independentisme al 155, a l'empresonament de Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart, i també a "l'atac intolerable" de l'Estat espanyol a l'escola catalana. La marxa però també ha interpel·lat a Junts per Catalunya i ERC perquè "es posin d'acord" en fer un Govern efectiu.
En aquest sentit, el membre de l'ANC de les comarques gironines Juli Amat ha deixat clar que "la ciutadania seguirà mobilitzada" però ha reclamat als grups polítics que "aprofitin l'oportunitat", i facin efectiu "el mandat de les urnes". "Avui mostrem, la nostra fermesa, i seguirem al peu del canó", ha assenyalat Amat.
Al punt de les onze del matí la marxa ha començat a caminar els prop de tres quilòmetres que separen Torre Valentina del capdamunt del Passeig Marítim de Palamós. Durant tota la manifestació s'han escoltat crits en contra del 155 i s'ha mostrat una gran pancarta en homenatge als quatre presos polítics.
El lema principal i que encapçalava l'acte però, mostrava un missatge clar cap als polítics: 'Ni un pas enrere'. Un dels membres dels CDRconvocants, en Rafel Bonillo, recordava als diputats que el 155 "està fent molt mal", i que cal tirar endavant un acord per tal d'evitar "amenaces com la que ha rebut l'ensenyament públic per part de l'Estat".
Aquesta reivindicació ha estat una de les més repetides, juntament amb els crits de 'Llibertat presos polítics' o 'Unitat'. Una hora després d'haver iniciat la caminada, els manifestants han arribat a la zona alta del passeig, on s'han fet els diferents parlaments. En total han intervingut tres càrrecs polítics: el tinent d'alcalde de la Bisbal d'Empordà de la CUP, Carles Puig, i les diputades Gemma Geis i Anna Caula. Puig ha recordat als presos polítics i ha exigit a ERC i Junts per Catalunya que "deixin de barallar-se" i formin un govern. "La ciutadania va decidir el 21 de desembre. Ara no és moment de fallar", ha subratllat, alhora que exigia "més transparència" en les negociacions que es porten a terme entre els principals partits independentistes. 
Després de Puig ha estat el torn d’Anna Caula (ERC), que ha reconegut que "tots volen el mateix", i ha assegurat que "s'està treballant en això. "Hem d'arribar a un acord que ens permeti fer fora el 155, que està afectant cada dia", ha assenyalat.
Just després ha estat el torn per la diputada gironina de Junts per Catalunya Gemma Geis qui ha assegurat que "s'estan fent les coses amb discreció", i ha demanat que "tothom estigui al darrere dels polítics" per mostrar la fermesa de la societat catalana davant de "la força que exhibeix l'Estat". Geis ha acabat ovacionada quan ha assegurat als presents a l'acte que "s'arribarà a un acord, i serà aviat". També ha deixat clara la coincidència entre tots els actors "en els aspectes fonamentals".
Tot plegat s'ha acabat amb un vermut solidari que s'ha fet al passeig i amb el cant d’Els Segadors.

Quatre mesos d’empresonament dels Jordis i 105 dies de Junqueras i Forn
Llegim en la premsa convencional que les places dels ajuntaments van ser ahir novament el punt de trobada de milers de manifestants que van reclamar la llibertat dels Jordis, que ja fa quatre mesos que són a la presó.
A la ciutat de Girona, unes 1.200 persones es van concentrar al pont de Pedra i a la plaça Catalunya per il·luminar amb la llum dels mòbils el camí cap a la llibertat. Totes les mirades van estar posades en la paraula Llibertat que van dibuixar amb la llum d’uns fanalets a la llera de l’Onyar. Sergi Font, d’Òmnium Cultural, i Adam Bertran, de l’ANC, van llegir el manifest unitari. “Volem fer-los arribar la força del poble i la llum de la llibertat”, va manifestar Font.
Al matí, com cada divendres, els treballadors i les treballadores de la Generalitat a Girona van tornar a sortir al carrer per denunciar la situació dels Jordis i la d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn, que fa 105 dies que són a la presó.

A Blanes, unes 200 persones
A Blanes (la Selva marítima, comtat de Girona), unes 200 persones van assistir a la concentració al passeig de Dintre, davant de l’ajuntament, il·luminada amb tres espelmes. Representants de la Taula de Forces Polítiques i Socials van prendre la paraula en un acte en què es van llegir cartes dels dos Jordis. Al final es va cantar Els Segadors.

A Figueres, plena la plaça de l’ajuntament
A Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), la plaça de l’ajuntament es va omplir. Va actuar Cave Cattus, va cantar Salvador Alsina i va tocar Salvador i Roger Ferré, al saxo. Van prendre la paraula Josep Ciurana, de l’ANC, i les escriptores Montse Segura i Cristina Massanes. Es van sentir crits a favor de la llibertat i la República i en favor de l’escola en català.

A Olot, mig miler de persones  
A Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú), més de mig miler de persones es van distribuir per conformar la paraula Llibertat. L’alcalde, Josep Maria Corominas, va llegir el manifest de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Òmnium Cultural i l’ANC.

A Banyoles, 300 persones
A Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besalú), unes 300 persones van acudir a la convocatòria.

A Ripoll, més de dues-centes
A Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona) van ser més de 200 persones.

L’Ajuntament de Salt consultarà als veïns si volen un espai dedicat al dia del referèndum
Llegim en la premsa convencional gironina que l’equip de govern municipal de Salt (Gironès, comtat de Girona), format per ERC IpS-CUP, ha decidit sotmetre a votació de la ciutadania si batejar un espai a la vila com a plaça 1 d’Octubre, i en el cas que considerin que sí, quin hauria de ser l’espai que rebés aquest nom; per la qual cosa donarà dues possibles opcions: l’esplanada de davant de l’entrada de la Coma Cros i la plaça de davant del mercat cobert. Es tracta de dues places que actualment no tenen nom, tot i que es coneixen popularment com a plaça de la Coma Cros i plaça del Mercat.
La proposta va sorgir de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Salt, que va demanar fa unes setmanes a l’Ajuntament que la vila tingués un espai dedicat al dia del referèndum. Segons explica l’alcalde, Jordi Viñas (ERC), l’equip de govern municipal ha estudiat durant aquest temps possibles llocs, i finalment s’ha optat per aquestes dues i que sigui la ciutadania qui triï. El regidor de participació, Ferran Burch (IpS-CUP), detalla que la idea és fer una votació a través d’Internet durant uns dies al web de l’Ajuntament, i que també hi hagi alguns punts de votació físics alguns dies i hores en concret, per no supeditar-ho tot al vot en línia. El regidor també concreta que caldrà, lògicament, algun tipus de document acreditatiu tant si es fa presencialment com si es fa per Internet, per tal d’evitar que un veí voti dos cops. Encara no hi ha data perquè falta ultimar alguns detalls de la infraestructura, però la previsió és que es pugui fer d’aquí a unes setmanes. Burch sí que descarta que es pugui fer aquest mateix mes de febrer, i apunta més cap al març o l’abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada