dimarts, 13 de febrer del 2018

PxC Salt es querella contra tres membres de l’Espai Antiracista Girona-Salt per delictes d’odi

Sergio Concepción, regidor de PxC Salt, s’ha querellat contra tres membres de l’Espai Antiracista Girona-Salt per delictes d’odi, manifestació il·lícita, revelació de secrets i associació il·lícita.  
Totes les mobilitzacions de l’Espai Antiracista s’han portat a terme sense que es registrés cap incident.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/02/2018  
Salt (Gironès, comtat de Girona).-  

Llegim a ARIET.CAT que el passat 3 d’octubre, mentre Girona es manifestava de manera massiva durant la jornada de vaga general convocada per protestar contra la violència policial de l’1 d’octubre i per reclamar l’implementació de la República Social i Democràtica Catalana, Sergio Concepción, regidor perPlataforma x Catalunya de Salt, interposava al Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Girona una querella contra tres membres de l’Espai Antiracista Girona-Salt (EA).
En aquesta querella a la qual ha pogut tenir accés l’Ariet, el regidor de PxC insta al Jutjat d’Instrucció que investigui als imputats per delictes d’odi, de manifestació il·lícita, revelació de secrets i associació il·lícita. En la denuncia Concepción manté que l’Espai Antiracista “sistemàticament boicoteja els seus actes públics a través de contra campanyes on s’excita l’odi contra ells”. En l’escrit es destaquen tres episodis, que segons el querellant es produeixen els delictes citats. Dos d’ells s’emmarquen en la protesta pacífica que va organitzar l’EA durant les diades de Sant Jordi --el 2015 i el 2017-- a les rambles del carrer Major de Salt (Gironès, comtat de Girona), i que sota el lema “aïllem el racisme de PxC” van envoltar de manera simbòlica la parada de llibres del partit xenòfob. L’actuació dels agents del cos dels Mossos d’Esquadra en aquella ocasió va frustrar l’acció. El tercer episodi que destaca la querella és la contra-concentració convocada per l’EA i altres entitats com ara la PAH Gironès i la PAH Girona-Salt en resposta a la concentració promoguda per PxC que reclamava més seguretat, vinculant com ho fa habitualment el partit xenòfob, inseguretat i immigració. Totes les mobilitzacions s’han portat a terme sense que es registrés cap incident, tot i que en la darrera diada de Sant Jordi, la intervenció dels Mossos d’Esquadra va provocar alguns moments de tensió. Però el que si sembla que ha creat aquestes mobilitzacions és un malestar evident per part de PxC, que veu com les seves concentracions reuneixen poc suport en front les nombroses concentracions antiracistes.

Delictes d’odi i il·legalització de l’Espai Antiracista 
En l’actual context repressiu, hem observat com creix l’ús del delicte d’odi per imputar i condemnar al moviment independentista, però també a twitaires i coneguts cantants de rap. Aquest article delCodi Penal (CP), tal i com han destacat de manera reiterada nombroses juristes, va ser introduït pel legislador transposant directives europees que encomanen als estats a protegir minories i col·lectius especialment vulnerables a la discriminació. La seva aplicació però sembla que queda lluny del seu propòsit inicial, tal com destacava recentment la portaveu de Jutges per la Democràciaa Catalunya Montserrat Comas. En declaracions a TV3 la magistrada assegurava que s’estava produint un abús en la seva aplicació i que s’estava fent servir per limitar la llibertat d’expressió.
Per la seva banda, el lletrat de la defensa Benet Salellas considera l’acusació de delictes d’odi per part de PxC “d’una autèntica entelèquia”. “És curiós que un partit que es dedica a afavorir discursos d’odi contra la població migrant, faci servir precisament aquest delicte per acusar els col·lectius que denuncien les seves pràctiques discriminatòries”, afegeix.
Un altre dels aspectes destacats de la querella és l’acusació d’associació il·lícita. El CP considera associació il·lícita aquelles que “tinguin per objecte cometre algun delicte, les que facin servir mitjans violents o que tinguin caràcter paramilitar [...]”. La querella conclou que els episodis anteriorment esmentats demostren la il·licitud de l’associació i per això demanen al jutge instructor, que com a mesura cautelar suspengui aquelles activitats de l’EA “al carrer o a Internet o a xarxes socials que tinguin com a finalitat limitar la llibertat d’expressió o de reunió de PxC”. Aquesta acusació segons la defensa, que assegura que no té cap consistència, busca que el jutge ordeni la dissolució de l’Espai Antiracista, tal com prescriu l’art.520 del CP.
Per últim, el lletrat de la defensa destaca també que s’ha produït indefensió dels seus representats, ja que assegura que durant tot aquest temps s’han estat practicant diligències sumarials i compareixences de testimonis sense que el jutge hagi citat a declarar als tres investigats, impedint per tant, que la defensa es personés a la causa i fos present durant aquesta part de la instrucció. L’advocat anuncia que podria demanar al jutjat que es repetissin les declaracions.

Sergio Concepción denuncia una campanya contra la seva persona 
El querellant, Sergio Concepción, denuncia en l’escrit ser víctima de delictes d’odi i que mitjançant piulades a la xarxa “s’eleva el to contra ell, destacant-ne una afiliació neonazi i genocida”. Certament l’Espai Antiracista si que ha vingut denunciant l’afiliació neonazi de l’actual regidor. I és que Concepción no s’ha amagat mai precisament dels seus vincles amb l’extrema dreta, tal i com demostren fotografies públiques amb el líder d’Alba Daurada, Nikolaos Michaloliakos, empresonat per dirigir personalment les accions criminals de la seva organització entre las que es troba l’assassinat del raper Pavlos Fissas. També són públiques fotografies de l’actual regidor a Auschwitz acompanyat de Jordi Cuesta, un dels assaltants de l’Escola d’Hosteleria durant la consulta del 9-N. En diferents articles de la Directa també es vincula Sergio Concepción al Casal Tramuntana, un conegut punt de trobada de l’extrema dreta situat al districte de Sant Martí de Barcelona --actualment tancat-- inspirat en el moviment feixista italià articulat al voltant de la Casa Pound. Per últim també s’ha deixat veure l’actual regidor de Salt a la manifestació convocada per Falange Española sota el lema ‘España cristiana i nunca musulmana’, un dia després dels atemptats de la Rambla a Barcelona i al passeig de Cambrils (Baix Camp) del passat mes d’agost. En aquella ocasió el veïnat de Ciutat Vella va foragitar els ultres, que van haver de ser escoltats pels Mossos d’Esquadra.

L’Espai Antiracista anuncia una campanya  
A través d’un comunicat el col·lectiu anuncia que llença una campanya “per defensar les companyes de la repressió i fer que s’arxivi la querella” però també afegeixen “per defensar la llibertat d’expressió, d’associació, el dret d’intervenir políticament i per eradicar dels carrers i les institucions les expressions d’odi, discriminació, exclusió i racisme”.
En declaracions a l’Ariet una de les persones investigades i membre de l’EA, Sílvia Rispau, carrega contra el que creu que respon a una anomalia democràtica: “PxC es troba sobre representat pel fet que una tercera part de la població saltenca no té dret a vot”, sosté. I afegeix “és inadmissible que facin servir les plataformes institucionals per dividir encara més el poble atiant el discurs racista”. Rispau assegura que han aprofitat el clima de regressió de drets i llibertats arran del procés català, per provar “si es poden treure del mig l’Espai Antiracista, ja que és el col·lectiu que confronta el seu discurs xenòfob”.
Una de les actuacions que ha posat en marxa l’EA és un campanya d’autoinculpacions a través d’un procés formulari i mitjançant el qual entitats o persones individuals poden manifestar que formen part de l’Espai Antiracista i que tenen la voluntat de continuar treballant per “una societat més justa i cohesionada”. Anuncien també properes mobilitzacions i actes en solidaritat a les investigades i de protesta contra PxC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada