dimarts, 14 de novembre del 2017

Retirada reivindicativa de plaques franquistes a Ripoll

Les plaques eren del Ministeri de la Vivenda franquista i estaven col·locades a la carretera de Barcelona i al carrer Monestir.  
Aquesta acció reivindicativa de la CUP volia fomentar la participació en la vaga general del passat 8 de novembre.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/11/2017  
Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona).-  

Llegim que la CUP de Ripoll fa una setmana, a vigília de la vaga general del 8-N, va fer una acció reivindicativa antifeixista que va consistir a arrencar dues plaques dels habitatges que va promoure el franquisme i lliurar-les a la Guàrdia Civil. Es tracta de dues plaques de l’antic Institut de la Vivenda del franquista Ministeri de la Vivenda en la carretera de Barcelona i en el carrer Monestir de la ciutat. Es tracta de plaques iguals a les que hi ha repartides encara en habitatges de la majoria de municipis de l’Estat espanyol, que estan identificades amb el jou i les fletxes de Falange.
Els membres de la CUP van deixar les plaques a l’entrada de la caserna de la Guàrdia Civil de Ripoll amb un ram de flors. El portaveu del grup municipal de la CUP a Ripoll, Santi Llagostera, va explicar a la premsa que aquesta acció s’emmarca en el mandat de la moció aprovada pel ple de l’Ajuntament en què, en el context de la recuperació de la Memòria Històrica, instava a retirar tots els símbols franquistes que encara hi ha a Ripoll. Precisament, hi queden una sèrie de plaques de ceràmica franquistes a les cases barates d'Ordina i dos recordatoris (un pilar i una creu) anant cap a Vic a prop de la zona de Terradellas. Llagostera ha apuntat que el consistori ripollès tarda massa a implantar les mocions que aprova. Per això, des de la CUP, cansats d'esperar, han decidit treure les plaques mitjançant una acció ''pacífica i democràtica'' perquè, segons Llagostera, Ripoll és una població situada dins de la República Catalana i ''ens sembla que havíem de fer això com un acte cívic de dignitat humana''.
El número dos de la CUP, Aitor Carmona, va comentar que aquesta acció reivindicativa també havia de servir per animar a la gent perquè participés a la vaga general del 8-N. Sobre les plaques, Carmona va dir que símbols d'aquest tipus ja no tenen cabuda a Ripoll i que al final ''el feixisme ve acompanyat de la mà de la brutalitat policial'', referint-se de forma indirecta als esdeveniments de l'1-O. El membre de la CUP va dir que es tractava d’un acte que no deixa de ser ''simbòlic'', però alhora també és ''significatiu''. Sobre la moció de la Memòria Històrica, Carmona va assenyalat que havien tret les plaques ells mateixos perquè sabien que l'Ajuntament no compliria aquest acord. I va revelat que el Consistori ja va enviar un requeriment a la propietat perquè la despengés de la façana, però aquesta no ho va fer. ''Com que sabíem que l'Ajuntament no ho trauria, ho hem fet nosaltres'', va explicar.
Carmona també es va referir al procés participatiu per canviar el nom del carrer del general Sánchez Fuensanta recordant que l'equip de govern  municipal ''ha incomplert la seva promesa de canviar-lo abans d'acabar els dos primers anys del mandat''. Tot i així, el número dos de la CUP a l’Ajuntament de Ripoll va dir que sembla que ara aquesta iniciativa tirarà endavant i ha desitjat que aquest procés participatiu per triar el nou nom de carrer culmini amb èxit.
A part de Ripoll, hi ha molts altres municipis que han anat retirant aquests tipus de plaques. Entre d’altres, hi ha el cas d’Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú), on la retirada va ser protagonitzada per una grup d’associacions de veïns.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada