dissabte, 11 de novembre del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L’11 de novembre de 1946 neix a Perpinyà l’artista plàstic, antiquari, anarcoecologista, anarquista i anarcosindicalista Floreal Radresa Isgleas

home1El Museu d'Història de Catalunya en relació a la seva  militància llibertària i de la seva família exposà una mostra antològica del pintor entre octubre i novembre de 2003  






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/11/2017  
Palafrugell (Baix Empordà).-  

Floreal Radresa Isgleas:   
floreal (catala)-mª llüisa borras-9788434310353
Afegeix la llegenda
L’11 de novembre de 1946 neix a Perpinyà (Rosselló) l’artista plàstic, antiquari, anarcoecologista, anarquista i anarcosindicalista Floreal Radresa Isgleas –dit Flo--, fill de Flora Isgleas Alsina (Guíxols, Baix Empordà, 1926-Barcelona, 1988) i Mingo Radresa, membre destacat de l’Ateneu Llibertari Ferrer i Guàrdia de Palafrugell). Nét del destacat militant ganxó de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) Panxo Isgleas Piarnau (Guíxols, Baix Empordà, 1893-Barcelona, 1977) i de Rosa Alsina. Germà de l’antropòleg i poeta Helios Radresa Isgleas. Flora i Mingo s’havien aparellat a Perpinyà durant el seu exili l’any 1944 i es separaren en 1949 a París (Illa de França). Després, Flora visqué amb els seus fills a Brussel·les (Bèlgica) amb el seu nou company, Enric Adroher Basqual,  conegut en el Partit Obrers d’Unificació Marxista (POUM) amb el pseudònim Gironella, que havia tornat a Europa després d’uns any d’exili a Mèxic per constituir el Moviment Socialista Europeu (MSE). Aleshores, Floreal Radresa va cursar Belles Arts a Brussel·les, i més endavant a l’Escola Massana de Barcelona fins que s'establí a la casa familiar de Palafrugell, pintant, esculpint i fent d’antiquari. S'inicià en la pintura de la mà de Josep Bartolí. Conreà l'escenografia, el dibuix, la pintura a l'oli i l'escultura. Va exposar a Bèlgica, França, Alemanya i a diferents ciutats de l'Estat espanyol. Mentre, a la fi de la dictadura franquista organitzà el moviment llibertari al Baix Empordà i cofundà amb Coris i Carbó la Federació Local de Palafrugell de la CNT-AIT. A partir de setembre de 1976 participà en les activitats del grup d’afinitatTramuntana, de la Federació Anarquista Indiketa (FAI) --aleshores adherida a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI-IFA)--, establint una gran amistat amb el militant de l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà) Miquel-Dídac Piñero, que a finals d’agost d’aquell any havia tornat d’un breu exili a Perpinyà. Participà activament en diverses campanyes des de la CNT-AIT, com ara contra el referèndum de la reforma política monàrquica de desembre de 1976 o la lluita per salvaguardar els aiguamolls de l’Empordà, també presentà el febrer de 1977 la Confederació Nacional del Treball al Centre Fraternal de Palafrugell junt amb el psiquiatre Josep M. Reguant Gili, local on també participà en l’obra de teatre Bakunin i Marx, com també estructurà les federacions cenetistes del Baix Empordà i de les comarques gironines. Mantingué sempre una línia anarquista social revolucionària i fou molt amic de les seves amistats, sempre a punt de col·laborar.
Floreal Radresa Isgleas l’11 de maig de 1997 morí a Palafrugell, a causa d’un problema de cor, i fou incinerat, llençant la seva família i amistats a la mar les seves cendres. Té dedicada una plaça a Palafrugell com homenatge a la seva trajectòria llibertària i al fet de ser un destacat agitador cultural a tots nivells.
El Museu d'Història de Catalunya en relació a la seva militància llibertària i de la seva família exposà una mostra antològica del pintor entre octubre i novembre de 2003. Del 7 al 9 de novembre de 2009 a Palafrugell La Galeria exposà pintura i escultura seva, amb el nom de Floreal 10 anys.
Maria Lluïsa Borràs publicà en 2003 l’obra Floreal (Edicions Polígrafa, Barcelona).

Retrat d’un anarcopintor: Floreal Radresa Isgleas       


Per Eudald Camps, Crític d'art 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada