dijous, 16 de novembre del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 16 de novembre de 1913 neix a Bolonya l'anarquista i miliciana Tosca Tantini

El 2 d'agost de 1936, amb el seu germà Ferrucio, des de Perpinyà passà la frontera del Pirineu i arribà a Barcelona, on s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», ben igual que altres companys.  




  
Tosca Tantini:   
El 16 de novembre de 1913 neix a Bolonya (Emília-Romanya) l'anarquista i miliciana Tosca Tantini. Els seus pares es deien Giuseppe Tantini i Attilia Melonari, i era germana de l'anarquista Ferrucio Tantini. Es guanyava la vida fent de gelatera.
En 1930 marxà a l’Illa de França, on retrobà el seu pare, que havia emigrat en 1923. A finals de 1931 vivia a Arcueil (Vall del Marne, Illa de França) amb el seu company, l'anarquista Bruno Gualandi. Aleshores s'encarregà de la distribució del periòdic Guerra di Classe, dirigit per Camillo Berneri.
El 2 d'agost de 1936, amb el seu germà Ferrucio, des de Perpinyà (Rosselló) passà la frontera del Pirineu i arribà a Barcelona, on s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», ben igual que altres companys --Antonio Calamassi, Pietro Morin, Giovanni Fontana, Carlo Cocco, Antonio Calamassi, Armando Malaguti, Leonida Mastrodicasa, Tintino Rasi (Auro d'Arcola), Azelio Bucchioni, Settimo Guerrieri, Arrigo Catani, Natale Matteucci--. Participà en els combats d'Osca i d' Almudébar (Foi d’Osca), al front d'Aragó, on el seu company morí en combat.
Durant les jornades de Maig de 1937 compartia un apartament amb altres anarquistes italians (Francesco Barbieri, Camillo Berneri, Leonida Mastrodicasa, Enzo Fantozzi i Fosca Corsinovi), al número 2 de la plaça de l'Àngel a Barcelona, i fou testimoni de la detenció de Camillo Berneri i de Francesco Barbieri per un escamot stalinista, companys que posteriorment van ser assassinats. Va escriure una carta a Adalgisa Fochi, mare de Camillo Berneri, on explicà els últims moments de la vida del seu fill, que es guarda en l’Arxiu Berneri. Després d'aquests esdeveniments, a finals de 1937 retornà a París (Illa de França), on restà fins a 1939.
Espies feixistes italians van interceptar una carta enviada el 13 de juny de 1940 el seu pare, dirigida al seu germà Antonio, resident a Bolonya, en que es deia que Tosca Tantini morí el 29 de març de 1940 a França, una defunció de la que no hi ha cap document.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada