divendres, 17 de novembre del 2017

Acte de record a les víctimes del franquisme, a Arbúcies

La Taula de Forces Polítiques i Socials vol restituir la dignitat de les persones veïnes represaliades i dels seus familiars. 
Descendents i parents d’una cinquantena de persones d’Arbúcies encausades pel franquisme seran diumenge en l’homenatge.  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/11/2017  
Arbúcies (La Selva, comtat de Girona).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que la Taula de Forces Polítiques i Socials (TFPS) d’Arbúcies ha preparat per a diumenge al migdia (a les 12:00h) un acte de record a les persones veïnes del municipi que van ser víctimes del franquisme. Amb la col·laboració de la Comissió de la Dignitat, l’acció de la TFPS serà de restitució jurídica i moral. A l’acte de la sala Daniel Martí de la llar de jubilats, hi assistiran el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, i la diputada de Junts pel Sí Montserrat Palau, que ha participat en la llei del Parlament de Catalunya que va anul·lar els judicis del franquisme celebrats al Principat.
D’Arbúcies, 113 persones van ser condemnats, 13 de les quals van ser executades al paredó per l’Exèrcit espanyol a partir de l’ocupació militar franquista de Catalunya, indica un dels integrants de la TFPS, Jaume Soler, el qual va ser alcalde arbucienc entre el 1979 i el 2003. La Taula d’Arbúcies ha comptat amb el treball de l’ANCÒmnium Cultural, la Plataforma per la República Igualitària (PRI), la CUPERC i el PDeCAT i és la concreció a la vila de la feina feta per la Comissió de la Dignitat, promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) perquè es declaressin il·legals els tribunals i les sentències polítiques del 1938 al 1978.

Memòria poble a poble 
L’acte d’Arbúcies vol ser un reconeixement a les persones jutjades pel franquisme, però alhora és l’inici de “la restitució jurídica i recuperació de la memòria que es vol fer poble a poble”, diu Soler, un dels coordinadors de l’ANC de la Selva. Descendents i parents d’una cinquantena d’aquestes persones encausades per la dictadura militar oligàrquica franquista seran diumenge en l’homenatge. La intenció és que dues netes d’una de les víctimes facin un parlament final.
A banda de Cruanyes i Palau, també hi serà el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat, Xavier Bernadí.
L’organització també preveuen fer una ofrena de columnes de llorer al cementiri municipal d’Arbúcies, diumenge a les 11:00h, abans de l’acte a la llar de jubilats.

El signant del certificat, a la presó 
La Taula d’Arbúcies ha demanat al Departament de Justícia de la Generalitat un certificat personalitzat de les víctimes arbucienques del franquisme, que el Govern català ha expedit des de l’1 de setembre. El certificat que dona fe que s’han anul·lat els judicis franquistes està signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que és a la presó d’Estremera (Madrid) des del 2 d’octubre per ordre de la jutgessa de l’Audiència Nacional del Regne d’Espanya Carmen Lamela.  
La llei aprovada al Parlament el dijous 29 de juny amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris (Junts pel SíCSQPPSC-PSOECUP-CCCiutadans iPP) és, oficialment, la Llei 11/2017, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme (1938-1978). Té un sol article (Reparació jurídica de les víctimes del franquisme), en què es declaren “il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 i fins al desembre de 1978, per ésser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just”. La llei encarrega a l’Arxiu Nacional de Catalunya la publicació de la relació nominal dels 66.605 encausats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada