dilluns, 18 de setembre del 2017

Verds i blaus tornen a Catalunya

Furgons de Guàrdia Civil a la setmana passada a Calella (Maresme). 
El Ministeri de l'Interior ordena el trasllat massiu d'unitats d'ordre públic de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia espanyola amb l'objectiu d'impedir el referèndum de l'1 d'octubre.  
L'objectiu quantitatiu final és la presència de fins a 13.000 agents addicionals als 17.000 mossos d'esquadra l'1 d'octubre a Catalunya.  
"Ganaremos 10 a 1", "Se acabó la broma" o "Vamos a aplastarlos", són algunes de les expressions que els últims dies han sortit de la boca de Soraya Sáenz de Santamaría, Pablo Casado o Xavier García Albiol, l'ala més dura del Partit Popular que s'ha imposat en l'actual escenari.  
Tenen la voluntat d'impedir per la força el referèndum de l'1 d'octubre.  


DIRECTA   
Jesús Rodríguez 18/09/2017   

Furgonetes de la Guàrdia Civil a la ciutat de Vic (Osona).
"Ganaremos 10 a 1", "Se acabó la broma" o "Vamos a aplastarlos", són algunes de les expressions que els últims dies han sortit de la boca de Soraya Sáenz de Santamaría, Pablo Casado o Xavier García Albiol, l'ala més dura del Partit Popular que s'ha imposat en l'actual escenari. Tenen la voluntat d'impedir per la força el referèndum de l'1 d'octubre, malgrat no comptar amb les garanties operatives per aconseguir-ho. Juan Ignacio Zoido va donar les primeres ordres de desplegament després del consell executiu del 8 de setembre, va demanar discreció, però els últims dies l'arribada d'efectius s'ha fet evident als ulls de la ciutadania i corren per les xarxes socials nombroses imatges de furgons policials arribant o aparcant a municipis de la nostra geografia. L'avançada d'aquestes unitats s'ha encarregat de fer els escorcolls a les impremtes de Sant Feliu de Llobregat, l'Hospitalet, Badalona i Sant Adrià de Besòs.
Dijous a la tarda els qui viatjaven per l'A-3 –més coneguda com a carretera de València– van poder observar una llarga columna de vehicles de la Guàrdia Civil que, provinents d'Andalusia, es movien en direcció a Catalunya. Combois similars del Cos Nacional de Policia (CNP) espanyola s'han vist a l'A-2 a l'altura de Saragossa, provinents de Bilbao, Valladolid o Madrid. Bona part d'aquestes unitats estan especialitzades en contenció de masses i ordre públic, però també n'hi ha que pertanyen a les brigades provincials d'Informació. Fins i tot, l'agència Colpisa assenyala que l'executiu del PP ha destinat 140 funcionaris de les unitats antiterroristes a la busca de les urnes, i que l'objectiu quantitatiu final és la presència de fins a 13.000 agents addicionals als Mossos d'Esquadra l'1 d'octubre a Catalunya. Cal recordar que la policia autonòmica comandada per Josep Lluís Trapero suma 17.000 agents, distribuïts en nou regions policials.
Malgrat que durant la setmana passada es va observar una notable presència militar a la Vall d'Aran, amb camions de l'exèrcit de terra a Viella i un campament al pla de Beret, tot apunta que en aquest cas es tractaria d'entrenaments ja programats i que s'han donat en anys anteriors. El Ministeri de Defensa no hauria activat, per ara, cap desplegament específic vinculat al referèndum de l'1 d'octubre. Tot i així, els militars presents a Sant Climent Sescebes o a la caserna del Bruc de Barcelona desenvolupen més activitat externa als murs dels recintes castrenses. El veïnat de Manresa va tenir un ensurt aquest dissabte a trenc d'alba, quan un helicòpter militar va realitzar un estrident vol circular a baixa alçada sobre el centre històric de la capital bagenca.

Allotjament a hotels i casernes en desús  
La dotació permanent de Guàrdia Civil i CNP a Catalunya supera els 5.000 agents, majoritàriament destinats a controls fronterers, a la línia costanera i als aeroports. Casernes, comandàncies, comissaries i recintes residencials de titularitat del govern espanyol s'han anat reduint al llarg de les últimes dues dècades, a mesura que es feia efectiu el desplegament dels Mossos d'Esquadra. És per això que l'allotjament i la intendència són elements que dificulten l'operatiu planificat pel ministre Zoido per aturar l'1-O. El govern espanyol majoritàriament està optant per allotjar els agents del CNP a hotels (de tres i quatre estrelles) i als membres de la Benemèrita a dependències buides de les casernes catalanes. L'hotel Gaudí de Reus o l'hotel Neptuno de Calella són dos dels establiments que han penjat el cartell de complet els últims dies.
En el cas de la Guàrdia Civil, a banda de les quatre grans comandàncies de Sant Andreu de la Barca, Girona, Tarragona i Lleida, la direcció del cos disposa de dependències on ubicar lliteres i matalassos a les seus de les companyies del cos situades a Balaguer, Manresa, Puigcerdà, Roses, Premià, Barcelona, El Prat de Llobregat, Valls, Reus i Tortosa. Precisament al pàrquing de la caserna de Reus és on s'han ubicat els furgons de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) del CNP de Sevilla que van arribar a la capital del Baix Camp el passat dimarts al vespre.
No només s'estan habilitant dependències, sinó que s'està inventariant materials i capacitats operatives de les forces i cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya. Una font del ministeri que ha volgut preservar l'anonimat ha confirmat a la Directa que --entre altres actuacions-- s'ha elaborat un informe sobre quin nombre de persones detingudes es podrien encabir en els calabossos del CNP i la Guàrdia Civil en el conjunt de la geografia catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada