divendres, 22 de setembre del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 22 de setembre de 1898 neix a Vernet (Conflent) el militant anarquista i resistent antifeixista André Respaut

André Respaut amb el vestit de pres de BuchenwaldAmb Fortuné, un dels seus germans més petits, llibertari com ell, va defensar la Revolució  del 19 de Juliol de 1936, ell com a propagandista en mítings a la Catalunya Nord i el sud d’Occitània i ajudant en el transport d'armes amb camions per passar la frontera.  
A partir de 1939 va participar en la resistència i en el moviment «Combat». 
Detingut pels nazis el 17 d'octubre de 1943, va ser torturat i enviat a Buchenwald, on va alliberat l’11 d’abril de 1945 per soldats nord-americans.  
Sempre llibertari, s'ocuparà tot seguit d'una associació de deportats.  


André Respaut:  
El 22 de setembre de 1898 neix a Vernet (Conflent) el militant anarquista i resistent antifeixista André Respaut. Havia nascut en una família de vuit infants dels quals dos moriran durant la Gran Guerra.
Amb Fortuné, un dels seus germans més petits, llibertari com ell, va defensar la Revolució  del 19 de Juliol de 1936. André com a propagandista en mítings a la Catalunya Nord i el sud d’Occitània i ajudant en el transport d'armes amb camions per passar la frontera del Pirineu. El seu germà, Fortuné, com a agent d'enllaç i d'informació.
Després de fer de venedor de begudes ambulant, André esdevindrà professor de cultura física a Narbona. La seva companya, la infermera Teresa (Teri) Sisquella, que va conèixer al Principat de Catalunya, serà internada al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló) entre 1939 i 1941, com a nombroses persones refugiades en el decurs de la Retirada de febrer de 1939.
Entre 1939 i 1943, André va participar en la resistència i en el moviment «Combat». Detingut pels nazis el 17 d'octubre de 1943, va ser torturat i enviat a Buchenwald, on es caracteritzarà pel seu coratge i  per la seva generositat, cosa que li permeté salvar nombrosos deportats de la mort.
Serà alliberat l'11 d'abril de 1945 per les tropes nord-americanes. Sempre llibertari, s'ocuparà tot seguit d'una associació de deportats.
És autor de Buchenwald, terra maudite (1946) i de Sociologie fédéraliste libertaire (1961).
André Respaut va morir el 26 d'abril de 1973.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada