divendres, 22 de setembre del 2017

Concentració estudiantil ahir a Olot a favor del referèndum

Manifestació estudiantina i de personal laboral de la Universitat de Girona. 
Pintades unionistes en centres d’ensenyament públic a Roses.  
5.000 estudiants i treballadors de la UdG es manifesten avui a Girona per la defensa de l'1-O.  
En la lectura dels manifestos s'han denunciat els atacs contra les llibertats.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/09/2017  
Olot (La Garrotxa, comtat de Besalú).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que centenars d'estudiants es van concentrar ahir al centre d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) a favor del referèndum de l'1 d'octubre i en contra de les detencions practicades als treballadors i alts càrrecs de la Generalitat, tot reivindicant el seu dret a votar.

Pintades unionistes a una escola i a un institut d’ensenyament mitjà a Roses 
A Roses (Alt Empordà, comtat de Peralada), les pintades eren del bàndol contrari. «No independencia» o «Esto es España» van aparèixer a l'escola Els Grecs i a l'institut Cap Norfeu.

Manifestació estudiantina a Girona  
Avui s’ha celebrat una manifestació organitzada pel rectorat de la Universitat de Girona (UdG), que ha sortit des de cada campus i ha confluït a les dotze del migdia davant del mateix edifici del rectorat.

5.000 estudiants i treballadors de la UdG es manifesten per la defensa de l'1-O 
La comunitat educativa de la Universitat de Girona ha sortit de forma massiva al carrer aquest divendres en defensa de la democràcia, el respecte de les llibertats i el dret a decidir. Unes 5.000 persones entre estudiants, personal docent i membres del PAS, s'han concentrat a la plaça de les Àligues del barri vell on s'han llegit dos manifestos. El representant dels estudiants ha denunciat en un manifest els atacs de l'estat espanyol dels últims dies i ha augurat que aquesta no serà l'única mobilització. Per la seva banda, el rector de la UdG, Sergi Bonet, també ha fet esment als atacs de l'esta espanyol i ha fet una crida a anar a votar a l'1-O tot dient, "no som aquí per defensar la República, aquesta ens l'hem de guanyar democràticament i pacífica el proper 1 d'octubre". La manifestació ha continuat per la Catedral de Girona, on s'han concentrat de nou a les escales i han cantat Els Segadors. El recorregut ha finalitzat al pati de les magnòlies de l'edifici de la Generalitat on s'han llegit de nous els manifestos
La mobilització ha transcorregut amb normalitat i enmig d'un ambient festiu i reivindicatiu, amb proclames com ara 'Els carrers sempre seran nostres' o 'independència'. També es podien llegir pancartes amb missatges com ara 'Democràcia' o '1-O Votarem' i una gran quantitat d'estelades. A partir de les onze, la plaça de les Àligues –just davant del rectorat- al Barri Vell s'ha començat a omplir. Era el punt de trobada. Estaven cridats a la cita els membres de la comunitat universitària (estudiants, docents i personal del PAS) procedents dels diferents centres que hi ha a la ciutat.
Fins a 5.000 persones s'han aplegat a aquest punt, deixant una imatge de la plaça plena de gom a gom i els entorns col·lapsats. Al migdia, s'han llegit dos manifestos. El coordinador del Consell d'Estudiants, Pau Parals, ha denunciat els escorcolls i les detencions de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres, entenent que són una "greu violació" dels drets per part de l'estat espanyol. El text, que compta amb més de 3.000 persones que hi donen suport, exigeix que el govern del PP "abandoni la repressió" i iniciï un procés de diàleg amb la Generalitat, tot avisant que la mobilització d'avui no serà l'única i que, si les coses no canvien, tornaran a sortir al carrer.
Per la seva banda, el rector de la UdG, Sergi Bonet, també ha fet referència a les "múltiples agressions" contra les institucions democràtiques del país i contra els càrrecs elegits democràticament. I ha explicat que la universitat no en podia quedar al marge: "Som aquí perquè la universitat pública forma molt bons professionals però també persones lliures, crítiques i compromeses socialment", ha afegit.
Durant el seu discurs ha subratllat que del que es tracta avui és de defensar la democràcia, no pas una ideologia o una opció política determinada. Ara bé, també ha admès que, com ell, molts desitgen que hi hagi una Catalunya independent amb forma de república i ha desgranat alguns requisits indispensables que creu que hauria de tenir. Seguidament, ha fet una crida a la participació al referèndum: "No som aquí per defensar aquesta República; aquesta ens l'hem de guanyar democràticament i pacífica el proper dia 1 d'octubre". El públic l'ha respost amb una forta ovació i amb crits de 'votarem, votarem'.
No és la primera vegada que el rector de la UdG es posiciona a favor de la independència. Aquest dimecres va assistir a l'acte de suports als primers alcaldes gironins citats a declarar a fiscalia i la universitat també es va adherir al Pacte Nacional pel Referèndum.
Un cop llegits els manifestos, s'ha cantat Els Segadors i una colla castellera ha aixecat un pilar amb el missatge de democràcia. A continuació, han baixat en direcció a la seu de la Generalitat fent una parada a les escales de la Catedral, on hi havia desplegada una gran estelada i un moral fet amb 600 folis amb blanc i negre amb les cares de Marianyo Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Felip VI que deia 'L'1-O fes-los fora'.
La mobilització ha acabat a dins del pati de les magnòlies de la seu de la Generalitat on s'han llegit de nou els manifestos i s'han tornat a sentir crits d'independència i 'No esteu sols'. En representació del Govern, hi havia Pere Saló, responsables de Territori i Sostenibilitat, que ha agraït el suport de la comunitat educativa i ha expressat el convenciment que el pròxim 1 d'octubre es podrà votar.
A la tarda, s'ha organitzat una paellada popular i també debats sobre el referèndum i la futura república.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada