dijous, 7 de setembre del 2017

489) CRÒNICA QUATRE-CENTRES VUITANTA NOU DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA

Avui, segon dia de l’Alliberament, que l’1 d’octubre es consolidarà en forma d’independència dins el procés republicà democràtic constituent català. 
Inici de la croada repressiva inquisitorial monàrquica contra les persones i les institucions sobiranes catalanes.  
Querella i amenaça de presó de la Fiscalia al Govern de la Generalitat.  
Maza ordena investigar els preparatius de l’1-O i requisar urnes i paperetes.  
Rajoy porta la llei del Referèndum al Tribunal Constitucional del Regne.  
El Ministeri d’Interior força 200 guàrdies civils a cobrir el referèndum de l’1 d’octubre.  
El president del Govern espanyol envia una carta als 947 alcaldes catalans perquè "impedeixen o paralitzin” la convocatòria de l’1-O.  
L'Estat blinda la Delegació del Govern a Catalunya.  
Fort dispositiu policial a la seu del Govern espanyol a Barcelona.  
Les televisions espanyoles s’alineen en la jornada clau coincidint a posar èmfasi en la il·legalitat de la llei del Referèndum.  
En els informatius destaquen la brega i les tensions al Parlament utilitzant un to de crispació i amenaçador.  
El ‘Telediario’va connectar amb la votació i s’hi va sentir ‘Els Segadors’ amb l’absència de Cs, el PP i el PSC.  
Els principals mitjans internacionals destaquen l’avanç de Catalunya cap a la independència.  
CSQP queda a un pas del trencament i evidencia la divisió, ja que Podem demana la destitució com a portaveu de Joan Coscubiela, un destacat stalinista de debò ovacionat i apludit a peu dret per C's, PP i PSC en el ple d'avui.  
Tot i que les formacions van abstenir-se, tal com havien pactat, el ple va deixar tocada la relació entre ICV i Podem.  
El Consell Ciutadà de Podem debatrà si la formació abandona Catalunya Sí Que Es Pot.  
Diversos membres ho han demanat en les últimes hores després que ICV no permetés a Podem intervenir en el ple sobre la llei del Referèndum.  
La CUP lliura butlletes del referèndum als guàrdies civils que feien escorcolls a Constantí.  


[Barcelona (República Democràtica i Social Catalana) 07/09/2017]  
L’AMIC DEL POBLE   

Avui, segon dia de l’Alliberament, que l’1 d’octubre es consolidarà en forma d’independència dins el procés republicà democràtic constituent català. El poble de Catalunya viu les primeres jornades de la Gloriosa ruptura democràtica amb el Regne d’Espanya, on les úniques lleis i les úniques institucions són les catalanes. S’ha acabat el domini monàrquic borbònic, hereu de la dictadura franquista, en aquest triangle territorial del sud d’Europa, enclavat entre el Pirineu oriental, l’Ebre i la mar mediterrània. Però, encara tenim les forces d’ocupació --polítiques (PSC, PP, Ciutadans i ICV), sindicals (CCOO, UGT, USO i CSIF), militars i policials--, junt amb la catalanofòbia. Cal un esforç suprem per aconseguir la victòria popular definitiva d’aquestes respectables jornades glorioses de setembre de 2017, en el centenari de la Revolució dels Soviets a l’est d’Europa i gran part d’Àsia.
  
Inici de la croada repressiva inquisitorial monàrquica contra les persones i les institucions sobiranes catalanes 
L’hora de la veritat. La inquisició monàrquica espanyola dóna ordre de criminalitzar la mesa del Parlament de Catalunya, el membres del Govern de la Generalitat (com va fer el Govern de la República espanyola l’octubre de 1934 i la dictadura franquista en 1939) i a totes les alcaldesses i a tots els alcaldes d’ajuntaments del Principat que acatin la llei del Referèndum d’Autodeterminació, posant tot l’aparell repressiu de l’Estat, fiscals, jutges, agents dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia del Regne d’Espanya contra la gent catalana i les seves institucions sobiranes que es vulgui donar o que s’hagi donat.
En aquest marc de conflicte obert entre un estat policial monàrquic imposat pel Regne d’Espanya i el poble català qualsevol marxista o llibertari que s’abstingui d’anar a votar l’1 d’octubre o que faci campanya pública de boicot al referèndum d’autodeterminació com ja fan els partits monàrquics (PSC, PP, Ciutadans i ICV) es comportaran com a monàrquics i ho seran de fet (monàrquics marxistes i anarcosindicalistes monàrquics siguin de qualsevol central sindical que es reclami del cenetisme històric).

Querella i amenaça de presó de la Fiscalia al Govern de la Generalitat 
El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha anunciat en una compareixença aquest dijous la presentació de dues querelles al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra els responsables de la tramitació parlamentària i els de la signatura de la llei del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya. Una querella es dirigirà contra tots els membres del Govern de la Generalitat, que van signar de matinada el decret.
L’altra es presentarà contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que van donar llum verda a la tramitació d’aquesta llei, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet (Junts pel Sí), i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí Que Es Pot).
Maza, així mateix, ha donat instruccions a les fiscalies catalanes de les quatre demarcacions (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) i a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra per obrir investigacions sobre els preparatius de l’1-O per la possible comissió de delictes de desobediència, prevaricació i malversació. Aquest darrer pot comportar penes de presó.
El fiscal general de l’Estat també ha especificat que es cursaran ordres perquè la policia judicial “intervingui els efectes i instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum il·legal”, en referència a les urnes i les paperetes.

Consolidació de la República 
Per la nostra part, esperem que entre les primeres mesures, una vegada es pugui implantar la República Democràtica i Social Catalana, es dissolgui els partits monàrquics de la contrarevolució (PSC, PP, Ciutadans i ICV), ja que igual que tots els possible abstencionistes polítics i aquells elements de facin boicot al referèndum d’autodeterminació, es faci l’1 d’octubre o, que a causa de la força bruta de les armes no es pugui celebrar físicament, es faci una vegada el territori estigui alliberat de les forces estrangeres imperialistes d’ocupació, aquets partits són encobridors de la repressió inquisitorial monàrquica.  

Rajoy porta la llei del Referèndum al Tribunal Constitucional del Regne 
El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat que el seu executiu ha decidit impugnar el referèndum d’autodeterminació per l’1 d’octubre davant del Tribunal Constitucional (TC). Rajoy ha fet aquest anunci en una compareixença després del Consell de Ministres que ha convocat de manera extraordinària aquest dijous a Madrid. Concretament, l’Executiu espanyol ha presentat un recurs contra la llei del Referèndum d’Autodeterminació, un contra el Decret de Convocatòria, un contra el Decret de Mesures Complementàries i un altre contra l'acord del Parlament de Catalunya que designa la Sindicatura Electoral per l’1-O.
Rajoy també ha signat un incident d'execució de sentència contra l'admissió a tràmit de la llei de Transitorietat per part de la Mesa del Parlament.
El president Rajoy ha advertit als membres del Govern de la Generalitat que "no continuïn avançant en aquest camí cap al precipici institucional i que no menyspreïn la força de la democràcia espanyola". "Ningú vacil·larà a l'hora de complir el seu deure. La democràcia respondrà, ho farà amb fermesa, amb aplom, amb serenitat i amb dignitat", ha assegurat Mariano Rajoy, que ha definit el referèndum d'"il·legal".
A banda dels quatre recursos i l'incident d'execució, Rajoy també ha demanat al TC que "es notifiqui personalment aquesta suspensió al president de la Generalitat i a tot el seu govern, als principals alts càrrecs de la Generalitat relacionats d'alguna manera amb l'organització d'aquest referèndum i als 947 alcaldes de Catalunya". Segons el president del Govern espanyol, totes aquestes persones tenen "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa tendent a l'organització del referèndum". 

El Ministeri d’Interior força 200 guàrdies civils a cobrir el referèndum de l’1 d’octubre  
200 picoletos retarden la marxa de Catalunya.
L’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) i l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) han denunciat un “abús” del Ministeri de l’Interior del Govern espanyol, ja que ha paralitzat el canvi de destinació d’un contingent de 200 agents que havien de marxar de Catalunya el dia 11 de setembre però els fan quedar un mes més, en concret fins al 10 d’octubre, per tal que cobreixin la celebració del referèndum del dia 1 d’octubre. “Si bé per correu no s’especifiquen els motius de la decisió de paralitzar el trasllat uns quants dies, resulta evident que, afectant únicament el personal destinat a Catalunya, el motiu que origina aquesta decisió només pot ser el possible pseudoreferèndum independentista”, va dir ahir en un comunicat AUGC. Per la seva banda, l’AEGC va explicar que els agents afectats, “guàrdies, caporals i sotsoficials”, tenien el canvi previst per a l’11 de setembre, per la qual cosa ja tenien organitzat el canvi de domicili i llogat el nou habitatge a la nova destinació. També van lamentar que els hagin comunicat aquesta notícia amb una antelació de tan sols cinc dies en relació amb el trasllat. “Tenint en compte que és un fet plenament conegut des de fa temps”, les associacions es pregunten per què se n’informa amb tan poc temps. Consideren que és “un absolut menysteniment cap a ells”.

L'Estat blinda la Delegació del Govern a Catalunya 
Imatge relacionada
Delegació del Govern central a Catalunya, avui 
La Delegació del Govern del Regne d’Espanya a Catalunya, ubicada al carrer Mallorca de Barcelona, ha incrementat considerablement la seva seguretat exterior. Fins ahir dimecres, la seu de la Delegació del Govern espanyol disposava d'un desplegament policial exterior de dues furgonetes de la Policia Nacional i uns quants agents d'aquest cos de l’Estat desplegats a les portes de l'edifici. Després de l'aprovació de la llei del Referèndum d’Autodeterminació per part del ple del Parlament de Catalunya, ahir al vespre la seu del Govern espanyol a Barcelona va incrementar l'operatiu policial que la custòdia de manera considerable.
Ara, a la Delegació del Govern hi ha un important destacament policial on hi ha agents de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra.  
També s'ha incrementat considerablement la distància del perímetre de seguretat amb tanques protectores als voltants de la Delegació governamental espanyola.

Les televisions espanyoles s’alineen en la jornada clau coincidint a posar èmfasi en la il·legalitat de la llei del Referèndum  
Principals portades de les edicions digitals dels mitjans.
George Orwell va dir, de la seva tràgica experiència a la Guerra Civil amb la persecució del POUM  com a “partit feixista” per haver defensat la revolució proletària, que “a Espanya” havia vist “per primera vegada, informacions periodístiques que no guardaven cap relació amb els fets, ni tan sols la relació que sol existir en una mentida normal...”. Continuava el relat dient que “la història s’estava escrivint no pas en termes d’explicar què estava succeint, sinó en termes d’explicar el que havia de succeir segons la línia del partit”. El que va detectar, fa vuitanta anys, l’autor de ‘1984’ continua vigent i s’accentua quan la notícia és el procés d’alliberament català.

El Grup Planeta 
Des que per la Diada del 2012 TVE va obviar la massiva manifestació, hi ha dues realitats. I des de fa cinc anys, les denúncies de manipulació a la cadena pública espanyola, especialment en el cas de Catalunya, han estat constants. Però d’un temps ençà, la resta de mitjans espanyols, de tarannà progressista, han endurit el to i s’han fet seu el llenguatge propi de la caverna. És el cas de La Sexta, que, com Antena 3, pertany al Grupo Planeta.
En jornades intenses com la d’ahir, va posar èmfasi en la il·legalitat de la llei del Referèndum d’Autodeterminació. Cristina Pardo, que presentava ‘Al rojo vivo’, ho destacava amb una introducció inicial molt contundent i un to d’empipament; no hi ha lloc ja per a la ironia: “En aquests moments s’està consumant al Parlament de Catalunya el desafiament independentista a l’estat central.” I afegia: “Volen aprovar la seva llei per evitar la llei.” Tot això amb música accidental, de fons, que convidava a la batalla; no era la banda sonora de Joc de trons, però s’hi assemblava i contribuïa a la metàfora del xoc de trens. El carrusel polític dels migdies a La Sexta tenia de convidat, entre altres, Xavier Sardà, que, afegint més tremendisme a tot plegat, es lamentava que s’havia acabat el temps per a les paraules. En aquest sentit feia referència a l’expressió “órdago independentista” --un tòpic que ha fet fortuna des que el diari ABC el va incloure per referir-se al procés català--. “Els que volíem diàleg estem aniquilats”, s’exclamava Sardà.
Des dels informatius d’ Antena 3 es va destacar que la jornada era clau “pels promotors de la ruptura amb Espanya” i coincidien a destacar la tensió –van usar la frase tremenda bronca– afegint que “la llei del referèndum és una norma il·legal per donar consistència jurídica a la consulta de l’1 d’octubre”. Van prioritzar les veus de l’oposició, i més minuts a la reacció de la Moncloa amb la declaració de la vicepresidenta Sáenz de Santamaría. El relat informatiu d’Antena 3 va incloure frases com ara “Puigdemont pot imaginar el seu món ideal” o “els independentistes es desesperen”, en relació amb les aturades del ple. La sensatesa a la tertúlia política, a voltes un guirigall, la posava Ignacio Escolar. ‘A Más vale tarde’, va recordar que hi havia molta gent a Catalunya que ja havia desconnectat. La presentadora Mamen Mendizábal va mantenir un to crispat i partidista en l’entrevista a l’excupaire Antonio Baños, més conciliador i reflexiu.
Tele 5 i Cuatro, del mateix grup Mediaset, coincidien en la línia editorial amb Antena 3 i La Sexta, destacant el “caos” i la “duríssima” compareixença de la vicepresidenta. “Passi el que passi, res serà el mateix”, a tall de conclusió fatalista, van dir a Tele 5. TVE hi va destinar gairebé vint minuts. “No es recorda un ple amb tanta renyina com el d’avui al Parlament”, van iniciar la notícia, i van destacar després que era un “desafiament a la llei”. La legalitat era la paraula màgica. Així, TVE va incloure una notícia d’experts, catedràtics en dret i també va connectar amb Brussel·les perquè Europa estava pendent del “desafiament secessionista”. El Telediario de les 21 h va connectar amb la votació final i mentre es cantava Els Segadors, la presentadora Ana Blanco, parlant per sobre de l’himne, incidia en els escons buits, de Cs, el PP i el PSC.

Ressò internacional de l’avanç català vers la independència nacional 
Els mitjans internacionals es van fer ressò de l’avanç cap a la independència que havia fet Catalunya com The New York Times o Financial Times. L’Stampa destacava la reacció “duríssima” de Madrid i l’agència Euronews afegia el mot “desafiament”. Sense possibilitat de tornar enrere era la idea del titular ‘Catalunya travessa el Rubicó de Bloomberg’.

CSQP queda a un pas del trencament i evidencia la divisió, ja que Podem demana la destitució com a portaveu Joan Coscubiela, un destacat stalinista de debò 
El diputat de Podem, Joan Giner, va demanar poder intervenir en el ple i Coscubiela no hi va accedir.
Aqueta tarda, Coscubiela, portaveu de CSQP ha enfonsat definitivament la formació Catalunya en Comú, amb un discurs al Parlament de Catalunya on ha insultat les formacions independentistes i ha fet una apologia de les posicions jacobines del PSC, PP i Ciutadans, aconseguint un aplaudiment, de peu, dels diputats d’aquests partits monàrquics. Podem Catalunya vol la seva destitució com a portaveu parlamentari a causa de la seva actitud autoritària en el grup parlamentari i la seva agressivitat contra el referèndum de l’1-O.
Catalunya Sí que es Pot va acabar sent una de les damnificades en el ple d’ahir. La tensió entre ICV i Podem Catalunya va arribar a extrems que van estar a punt de fer saltar pels aires l’entesa entre les formacions, i va servir un dels moments més esperpèntics de la llarga jornada, amb abandó de l’hemicicle inclòs per part dels diputats de la formació que lidera Dante Fachin. La metxa la va encendre el líder d’ICV i portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, en prohibir al diputat de Podem, Joan Giner, sortir a parlar durant el debat a les esmenes. No va ni servir la súplica de Joan Josep Nuet (EUiA) recordant a Coscubiela que es podien repartir el temps en dues intervencions, i Nuet va acabar també abandonant la sala, i deixant el president del grup, Lluís Rabell, més que sol en la seva exposició. Poc després, Fachin piulava: “Marxem de l’hemicicle. Una pena que la pluralitat de CSQP es vegi coartada en un debat tan important”.
Coscubiela va ser protagonista també de dos altres dels moments que més es recordaran del ple d’ahir, quan va provocar els aplaudiments dels diputats del PP i de C’s en retreure a JxSí i la CUP haver inventat un “procediment bucaner”, i ja en el darrer moment, quan va agafar el relleu als populars --amb els seus diputats ja fora de l’hemicicle per no assistir a la votació--, per demanar a la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, que estudiés si calia votar un article de les esmenes per separat.
De fet, Joan Coscubiela va ser ahir un dels qui més difícils va posar les coses a Forcadell --i també, de retruc, als seus companys--, amb unes dures crítiques, com per exemple quan va retreure a la presidenta del Parlament que permetés que es llegís l’informe dels lletrats del Parlament en contra d’admetre la llei del referèndum a tràmit. Potser per això fins a en tres ocasions Carme Forcadell va errar el nom del diputat d’Iniciativa i el va confondre amb el del diputat de C’s, Carlos Carrizosa.
Malgrat l’esbroncada entre els diputats de CSQP, a l’hora de la votació final a la llei no hi va haver sorpreses i els onze diputats del grup van optar per abstenir-se. Al matí, la sintonia havia desaparegut a la mateixa velocitat que Coscubiela afegia tensió al debat, i el grup format per ICV, EUiA i Podem Catalunya va evidenciar la divisió interna respecte del procés en votar el canvi en l’ordre del dia. L’independent i president del grup, Lluís Rabell, els quatre diputats d’ICV (amb Coscubiela al capdavant), el d’EUiA, així com la independent Gemma Lienas i una de les diputades de Podem van votar-hi en contra, mentre que la resta dels representants de la formació lila, (entre ells Dante Fachin) van optar per abstenir-se. De fet, Fachin va mostrar una actitud a les antípodes de la de Coscubiela, i tot i ser contrari a la iniciativa legal, va criticar l’actitud de l’oposició centrada a criticar la forma en què s’ha tramitat al Parlament: “A la gent no els preocupa el reglament perquè la societat vol tenir un debat sobre el qual el Parlament i el Congrés no han donat resposta”.  

El Consell Ciutadà de Podem debatrà si la formació abandona Catalunya Sí Que Es Pot 
Segons llegim a Vilaweb aquest dijous continua la tensió al grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot. Aquesta vegada, fins i tot, és ben viva la possibilitat que el grup acabi dissolent-se.
El secretari general de Podem Catalunya i diputat al Parlament, Albano-Dante Fachin, ha anunciat que després del ple d’avui sobre la llei de Transitorietat jurídica i fundacional de la República –que s’aprovarà aquest vespre-- es reunirà el Consell Ciutadà de Podem Catalunya per decidir si els seus quatre diputats abandonen el grup parlamentari de CSQP.
En les darreres hores són molts els membres de Podem Catalunya que han criticat l’actitud de Coscubiela i d’ICV durant el ple d’ahir i el d’avui.
L’anunci arriba hores després que el grup de CSQP es trenqués en directe durant el ple d’ahir en què es debatia la llei del referèndum d’autodeterminació. El diputat de Podem Joan Giner va demanar de prendre la paraula i utilitzar una part del temps que pertocava al grup. Segons que va dir, és el que havien acordat amb els seus socis d’ICV. Tanmateix, el portaveu del grup, Joan Coscubiela, s’hi va negar i només Lluís Rabell va prendre la paraula a l’ambó en nom de CSQP. No el van escoltar, però, els quatre diputats de Podem ni Joan Josep Nuet, d’EUiA i membre de la mesa, que van abandonar l’hemicicle.

Àngels Martínez no fa cas de Pablo Iglesias i es nega a demanar perdó per la retirada de banderes monàrquiques espanyoles 
La diputada de Podem al Parlament Àngels Martínez ha desatès avui la petició del líder de la direcció espanyola del partit, Pablo Iglesias, i ha desautoritzat el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela.
Ahir, l’amiga Martínez va retirar les banderes monàrquiques espanyoles que els diputats del PP havien deixat sobre els seus escons del Parlament abans d’anar-se’n de l’hemicicle en el moment de la votació de la llei del Referèndum.
En una entrevista a la Cadena SER, Iglesias ha dit que Martínez havia de demanar perdó per haver retirat les banderes espanyoles. La diputada de Podem li ha contestat en declaracions a RAC 1:
-. Jordi Basté: Demana perdó?
-. Àngels Martínez: No. La meva bandera espanyola és la republicana, per la qual va lluitar el meu pare i van morir molts familiars meus. És la bandera que tota la vida he defensat i evidentment la meva bandera espanyola republicana no l’hauria treta mai d’enlloc. Al contrari, vull que torni.
Després, Basté li demana si Coscubiela va demanar perdó en nom seu. Martínez respon: “No està autoritzat a parlar en nom meu, en Coscubiela”. 

CUP lliura butlletes del referèndum als guàrdies civils que feien escorcolls a Constantí 
Des d’ahir a la tarda, dos cotxes de la Guàrdia Civil es troben al davant de la impremta Indugraff de Constantí, on sospiten que s’hi imprimeixen butlletes pel referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre. Des d’aleshores diversos agents han estat fent escorcolls a les persones que entraven o sortien a l’empresa. Tanmateix, com que no disposen d’ordre judicial no poden entrar a la impremta. Aquest matí, diversos membres de la CUP s’han acostat als agents de la Guàrdia Civil i els han lliurat butlletes falses però semblants a les que es faran servir l’1 d’octubre. Segons que han explicat, es tracta d’una acció ‘simbòlica’ amb l’objectiu de denunciar l’actuació de la policia espanyola: ‘Ja poden marxar!’, han dit.
Abans, però, la CUP ja s’havia dirigit a la delegació del govern espanyol a Tarragona, també per a manifestar-se a favor del referèndum i contra els escorcolls de la Guàrdia Civil. Allà hi ha dut una reproducció a gran escala de la cèdula de votació que es farà servir l’1-O.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada