dissabte, 12 d’agost del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 12 d’agost de 1939 fou afusellat a la tàpia nord del cementiri vell de Girona el pagès anarcosindicalista Gumersind Felip Gusiñé als 31 anys, veí de Figueres.

Girona dignifica la fossa del cementiri on hi ha enterrats més de 500 afusellats
Fossar del cementiri de Girona on hi ha enterrats més de 500 afusellats. 
Participà el juliol de 1936 en la mobilització a l’Alt Empordà contra el cop d’estat militar franquista  


Gumersind Felip Gusiñé:   
El 12 d’agost de 1939 fou afusellat a la tàpia nord del cementiri vell de Girona el pagès anarcosindicalista Gumersind Felip Gusiñé als 31 anys, veí de Figueres (Alt Empordà), casat, fill de Jaume i Carme, militant de la CNT-AIT. Havia nascut a Moià de Montcal (la Garrotxa) en 1908.
Afiliat a la CNT-AIT en els anys republicans participà el juliol de 1936 en la mobilització a l’Alt Empordà contra el cop d’estat militar franquista i sembla que formà part del Comitè Antifeixista d’Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà).
Detingut en 1939 patí un consell de guerra sumaríssim a Girona el 23 de maig d’aquell any, junt amb d’altres companys, com fou el cas de Leandre Malé Garcia, també afusellat el mateix dia. Els militars l’acusaren d’haver matat el rector de la Parròquia d’Avinyonet de Puigventós, cosa que negà igualment que l’afer de la detenció de Jaume Estarriol Homs i de col·laborar en l’incendi del temple de Sant Martí de Taravaus (Vilanant, Alt Empordà). També negà haver perseguit o insultat gent de dretes. Rebutjà tots els càrrecs que el tribunal militar d’excepció li imputà i solament va reconèixer el fet d’estar afiliat a la Confederació Nacional de Treball (CNT-AIT).
La sentència es conegué el 26 de maig de 1939 i fou de pena de mort, executada a les 6 del matí del 12  d’agost d’aquell any en l’afusellament col·lectiu de 38 persones jutjades els dies 4, 5, 11, 12, 13, 23 i 24 de maig a la tàpia nord del cementiri vell de Girona. L’afusellament en aquesta ocasió va ser executat per membres del Terç del  Requetè d’Àlaba.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada