dijous, 10 d’agost del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 10 d'agost de 1914 neix a Monteagudo l'anarcosindicalista Juan López Martínez

Juan López MartínezEl febrer 1939, en el decurs de la Retirada, passà la frontera del Pirineu junt a la seva companya Josefa Alcázar García i els seus infants, i fou reclòs al camp de concentració d'Argelers de la Marenda, del qual va sortir formant part d'una Companyia de Treballadors Estrangers per a fer feina a les obres del pantà de Laròquebrau (Sant Estève de Cera, Cantal).  



Juan López Martínez:  
El 10 d'agost de 1914 neix a Monteagudo (Múrcia) l'anarcosindicalista Juan López Martínez. Emigrà a Barcelona, on milità en el Sindicat d'Arts Gràfiques de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).
El juliol de 1934 fou reclòs governativament a la Presó Model de Barcelona després de ser detingut per participar com a delegat en el Congrés Regional de les Joventuts Llibertàries que, clandestinament, s'havia de celebrar a la barriada de l'Horta barcelonina.
El febrer 1939, en el decurs de la Retirada, passà la frontera del Pirineu junt a la seva companya Josefa Alcázar García i els seus infants, i fou reclòs al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló), del qual va sortir formant part d'una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a fer feina a les obres del pantà de Laròquebrau (Sant Estève de Cera, Cantal, Alvèrnia, Occitània), inaugurat en 1945.
Participà en la Resistència i va ser detingut a La Sala (Avairon, Llenguadoc, Occitània). Segrestat, juntament amb altres set companys de la CNT, per una trentena d’elements stalinistes, membres de la Unió Nacional Espanyola (UNE), va ser portat a un lloc desconegut per a fer feina. Després d'una vaga a la mina on treballaven i a la pressió de certes autoritats, van ser finalment alliberats.
Posteriorment participà en la Comissió de Relacions en l'Exili de la barriada de la Marina del Prat Vermell de Barcelona i milità en la Federació Local de La Sala de la CNT-AIT en l’Exili, on ocupà càrrecs orgànics. Durant molts d'anys fou tresorer del Comitè Regional del Nucli de la CNT-AIT en l’Exili del departament de l'Avairon.
Juan López Martínez va morir el 4 de novembre de 1974 a Firmin (Aviaron, Llenguadoc, Occitània).  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada