dilluns, 7 d’agost del 2017

L'eliminació del jardí del geriàtric crispa el ple municipal de Sant Joan de les Abadesses

El ple va aprovar un conveni amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per fer una parada d'autobusos en aquest jardí.  
ERC i el PDeCat voten en contra d'un conveni de col·laboració perquè Territori faci una parada d'autobusos al municipi.  
Els grups municipals de l'oposició se senten 'enganyats' per l'equip de govern perquè la documentació que han rebut del projecte no està actualitzada.  
L'oposició de Sant Joan no vol que la parada d'autocars s'ubiqui davant de la Fundació Emma.  
Els portaveus d'ERC i el PDeCat a Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich i Concepció Formatgé, han rebutjat que la parada d'autobusos es faci al jardí de la Fundació Emma, a la foto. 




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 07/08/2017  
Sant Joan de les Abadesses (Ripollès, comtat de Ripoll).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que la futura parada d'autocars que anirà a la cantonada dreta -en direcció a Ripoll- de davant la Fundació Emma ha estat el punt més calent del ple municipal de Sant Joan de les Abadesses. Un assumpte que ha incendiat la sessió plenària com feia temps que no es veia entre l'oposició (ERC i el PDeCat), i l'equip de govern (MES). La picabaralla dialèctica i els retrets mutus han estat la tònica de la discussió durant la gairebé mitja hora de rellotge que s'ha debatut el punt de la discòrdia: l'aprovació del conveni de col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per al condicionament i l'arranjament d'una parada d'autobusos. Evidentment, l'oposició en bloc hi ha votat en contra.
Després d'una petita introducció de l'alcalde Ramon Roqué per defensar aquest punt, ha començat el cos a cos entre aquest i el portaveu d'ERC, Sergi Albrich. El regidor republicà ha afirmat que remodelar urbanísticament l'espai de davant de la residència i posar-hi la parada d'autocars és simplement ''un despropòsit'' perquè elimina el jardí de la Fundació Emma. ''No sé si és mala fe, però segur que no és bona voluntat respecte els residents de la Fundació'', ha sentenciat. Des d'ERC, consideren que el manteniment del jardí de la cantonada dreta de la residència --on s'hi pot veure un petit hort amb flors-- és beneficiós per la qualitat de vida dels avis i volen que es mantingui com una zona privada de la residència. Per tant, els republicans en cap cas desitgen l'obertura de l'espai per encabir-hi la parada de bus.
Després d'aquesta dura intervenció, l'alcalde ha replicat contestant que estan ''barrejant les coses'' i que el consistori s'està limitant a aprovar un conveni de col·laboració amb el Departament de Territori per construir unes parades de bus al municipi i no el projecte definitiu. Tot seguit, Roqué li ha etzibat al portaveu republicà que han passat plànols de les obres als mitjans de comunicació locals que ''ni tan sols es corresponen al projecte que s'està treballant actualment, ja que són de fa molt temps''. L'alcalde li ha demanat al cap de l'oposició que sigui més ''acurat'' perquè està explicant ''bastant malament'' aquest projecte al poble pel seu ''desconeixement'' i li ha retret que no n'hagi parlat amb els tècnics de Territori, els arquitectes i els ambientòlegs.
La contestació de Roquè ha enfadat a Albrich, que s'ha mostrat visiblement molest amb els comentaris de l'alcalde. El portaveu republicà li ha donat la raó amb un punt d'ironia dient que la seva manera de treballar és ''fatalíssima''. El regidor d'Esquerra Republicana s'ha autoinculpat per ''mirar pels interessos i la qualitat de vida dels avis; tot i que és la pitjor cosa que podem fer''.  

Els plànols de la discòrdia i l'opinió dels tècnics 
Albrich s'ha sorprès de què els plànols sobre el projecte de la parada de l'autobús de davant la Fundació Emma no fossin els correctes com ha assenyalat Roqué. ''Si la grafia de l'expedient del ple que hi ha a l'aplicació és errònia, vol dir que algú en l'ha passat malament'', li ha retret. El regidor republicà ha dit sentir-se ''enganyat'' perquè la documentació a què poden accedir no ''sigui veritat''. L'alcalde ha reconegut que el plànol de què disposen no s'hi veu el projecte definitiu i, a més, ha vaticinat que el jardí ''es mantindrà'', serà obert i l'entorn guanyarà en qualitat de vida.

Poca transparència de l’equip de govern municipal, segons ERC  
La número dos dels republicans, Elisenda Guillaumes, s'ha afegit a les crítiques d'Albrich en referència a la poca ''transparència'' de MES a l'hora d'informar-los sobre alguns projectes. Per exemple, Guillaumes ha recordat a l'equip de govern municipal que en reiterades ocasions els hi han demanat un estudi sobre la viabilitat dels arbres situats al jardí de la residència. A més, Guillaumes li ha fet arribar a l'alcalde queixes d'alguns veïns que estan en contra del projecte -al torn de preguntes hi ha hagut dos assistents entre el públic que han criticat aquesta actuació-. En aquest sentit, la regidora republicana ha incidit en la proposta de fer un procés participatiu al municipi per saber-ne l'opinió. ''Així sabrem el percentatge de gent que està en contra i el què està a favor'', ha assegurat.
Roqué ha aconsellat als republicans que diguin a totes aquelles persones preocupades amb el projecte que vinguin a l'Ajuntament a parlar amb ell perquè ''com que no ve gaire gent no els hi puc resoldre els dubtes que tinguin''. L’alcalde també ha exposat al ple que el projecte encara ha ''d'evolucionar'' perquè s'està debatent amb els tècnics i no és ''incompatible'' amb aprovar aquest conveni de col·laboració. ''Li demanaria que no barregi la política amb els criteris dels tècnics'', ha puntualitzat. Precisament, Albrich ha contraatacat assegurant-li que han parlat amb tècnics i experts vinculats amb altres residències que coincideixen que un jardí és un espai ''que fa guanyar qualitat de vida'' i si finalment prenen aquesta decisió ''no tenen sensibilitat''.

Altres llocs alternatius per fer-hi la parada  
El to del discurs de la portaveu del PDeCat, Concepció Formatgé, potser no ha sonat tan dur com el dels republicans, però sí que ha estat igual de crític. La regidora demòcrata s'ha mostrat totalment d'acord amb Albrich i ha volgut deixar clar que la seva opinió sobre aquest tema ''mai'' ha estat en clau política. Formatgé ha relatat que ella s'ha volgut posar en la pell d'una usuària de la Fundació Emma i ''sens dubte jo allà no hi voldria una parada d'autobús''. La portaveu del PDeCat ha considerat que hi havia altres llocs alternatius per establir-hi la parada i que han ''primat'' més altres opinions. ''Hi ha una dita que diu: 'el què no vulguis per tu, no ho vulguis per ningú'', ha subratllat.
L'alcalde li ha explicat que l'accés al jardí des de la residència era molt dificultós pels residents. Segons ell, és per aquest motiu que l'espai estava en desús i mig abandonat. Roquè ha posat l'exemple de les terrasses ''que van ser els tècnics que van haver-los de convèncer de què eren necessàries''. Formatgé ha negat que s'oposessin a les reformes per construir les terrasses. De fet, la regidora demòcrata ha manifestat que quan en el seu moment les cuidadores volien unes terrasses, les van recolzar perquè era una actuació que els hi facilitava la seva feina. 

El fet que es puguin suprimir els arbustos i això suposa la pèrdua d'intimitat 
Tornant a la parada d'autobús, Formatgé no té cap dubte que el projecte ''urbanísticament serà molt bonic'' però ''a canvi del preu que es paga, no es justifica''. I es que la regidora a l'oposició ha assegurat que la majoria de la gent prefereix les cases amb jardí a les que no en tenen. ''A tothom li agrada tenir una mica d'espai entre la porta de casa i el carrer'', ha aclarit. Per tant, el fet que es puguin suprimir els arbustos i això suposi la pèrdua d'intimitat, no la convenç gens ni mica. Al final, Formatgé ha emplaçat a l'alcalde a trobar-se en una reunió aquest dilluns perquè li expliqui el projecte al detall i Roqué ho ha acceptat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada