dissabte, 5 d’agost del 2017

Greenpeace s'oposa a les prospeccions petrolieres davant la Costa Brava

Una acció de Greenpeace contra les prospeccions, el 2015.
Una acció de Greenpeace contra les prospeccions, el 2015.
L’entitat internacional demanen al Ministeri d'Indústria que denegui els permisos a la Mediterrània.  
Alerta dels perills per als cetacis i de la reducció de la pesca.  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/08/2017  
Roses/Cadaqués (Alt Empordà, comtat de Peralada).-  
Llegim en la premsa convencional comarcal que Greenpeace ha reclamat al Ministeri d'Indústria que denegui els permisos a projectes nous per buscar gas i petroli a la Mediterrània Occidental, com el que una empresa promou entre les Illes Balears i el Principat de Catalunya, acostant-se a tan sols 31 quilòmetres de la Costa Brava. Ahir, l'entitat internacional proteccionista dels sistemes naturals i els éssers vius va alertar dels perills que suposen les explosions d'aire comprimit incloses en els treballs de prospecció tant per als cetacis com per la pesca.
Després de mobilitzar-se contra les prospeccions submarines en altres punts de la geografia, Greenpeace s'ha afegit a la campanya que diverses entitats i institucions locals promouen al golf de Lleó i, de manera més activa, a les Illes Balears. Pel que afecta a la Costa Brava, ara només consta un projecte que amenaci el seu àmbit marí, ja que l'any passat el Ministeri d’Indústria del Govern espanyol en va arxivar un altre que encara s'hi acostava més: fins a 13 quilòmetres de la costa.  
Els perjudicis per a la pesca i als cetacis derivats de les prospeccions petrolieres són els dos arguments principals de Greenpeace. L'entitat recorda que l'Estat treballa en la protecció d'un corredor migratori de cetacis que coincideix, en part, amb les zones on dues empreses han sol·licitat permís per treballar entre la Costa Brava i l'arxipèlag balear; així com també ho fa un tercer projecte, aquest davant del litoral de Tarragona.
Greenpeace va afirmar que «no existeix cap forma segura de buscar i extreure petroli en el mar» i va denunciar la «intensa contaminació acústica» que provoca la primera fase de les prospeccions, durant la qual s'utilitzen canons d'aire comprimit per fer un estudi del fons marí. Unes explosions que «produeixen danys fisiològics irreversibles en els cetacis i fins i tot la mort», va alertar l'organització. Com també va advertir que aquesta pràctica afecta espècies d'interès per a la pesca, de manera que les captures es reduirien. I ja en referència a la segona fase dels treballs, la de l'extracció, Greepeace va remarcar que és la més perillosa perquè es poden produir vessaments de petroli i contaminació.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada