dilluns, 10 de juliol del 2017

Traslladen a Lleida la presa del Puig de les Basses, a Figueres, que va declarar-se en vaga de fam i líquids

Un dels mòduls de la presó Puig de les Basses / ACN
Un dels mòduls de la presó Puig de les Basses dels Terrissers, a Figueres. 
En espera de ser enviada definitivament a Lleó, com Soraya Durey reclama. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/07/2017  
Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú).-     

Llegim a LA FISSURA que el col·lectiu C.A.M.P.A. (Colectivo de Apoyo a Mujeres Presas en Aragón) al seu web va informar que la reclusa Soraya Durey, que a finals de maig va iniciar una vaga de fam i líquids per denunciar les condicions de les preses al Centre Penitenciari del Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), ja ha estat traslladada al Centre Penitenciari Ponent, a Lleida, en espera de ser enviada definitivament a Lleó.
A finals de maig, aquest col·lectiu de suport a dones preses es va fer ressò de la protesta iniciada per la reclusa per denunciar la situació “d’abandó extrem i la incomunicació” que pateixen les recluses al centre penitenciari de Figueres. Segons el primer comunicat emès pel col·lectiu, Soraya Durey i la resta de preses asseguraven que el Centre Penitenciari del Puig de les Basses “és, amb una gran diferència, el pitjor centre penitenciari pel qual ha passat. Es troben sotmeses a registres constants, a una escassa per no dir nul·la programació d’activitats socioeducatives, i se senten en una situació d’abandó total i de soledat extrema”. Protestava també per haver estat traslladada a la presó de Figueres quan tota la seva família es troba a Lleó, la qual cosa dificultava rebre qualsevol tipus de visita. Per aquests motius, Soraya va començar una vaga de fam i líquids que va durar almenys sis dies, fins que la direcció del centre penitenciari es va comprometre a traslladar-la a la presó de Mansilla de las Mulas, propera a la ciutat de Lleó. Actualment, la reclusa es troba al Centre Penitenciari Ponent de Lleida de forma temporal.
Aquesta no és la primera polèmica en relació a la situació de les preses que transcendeix els murs d’aquesta presó inaugurada el juny de 2014. El desembre d’aquell mateix any ja van saltar totes les alarmes arran de la mort d’una reclusa a la seva cel·la, sortint a la llum que sis mesos després de la seva posada en funcionament, el centre no disposava encara d’unitat d’infermeria. L’octubre de 2016, la situació es repetia quan un pres va morir, segons la versió oficial, de sobredosi. En relació a aquests fets, el sindicat UGT alertava que la manca crònica de personal al centre esdevenia “especialment irresponsable” durant l’horari nocturn.
Amb només tres anys d’existència, el Puig de les Basses ja comença a ser conegut per les seves deficiències –de personal, tècniques i, fins i tot, arquitectòniques- i per l’alta conflictivitat. En un comunicat de l’any passat, UGT declarava que s’hi estaven “trencant totes les estadístiques d’agressions” tant entre interns com també cap als funcionaris. El maig de 2016, segons informava el Diari de Girona, un centenar de presos van negar-se a esmorzar en senyal de protesta per exigir l’expulsió d’un membre del personal de vigilància. Tot i que el Departament de Justícia no va emetre cap declaració respecte a l’incident, les fonts consultades pel diari –un comunicat intern del sindicat CSI-F- asseguraven que la resposta del centre va ser la identificació dels responsables de la protesta per aplicar-los mesures correctores.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada