dissabte, 29 de juliol del 2017

Salvem la Pineda d’en Gori, a s’Alguer de Palamós

Cala S'Alguer, en Palamós, Girona, Costa Brava
Cala S'Alguer.
Ara volen construir-hi tres edificis de planta baixa i dos pisos, uns 70 apartaments en total amb els seus aparcaments. 
Unes 300 persones més, uns 100 cotxes més, enllumenat públic, el camí asfaltat, una rotonda darrere les barraques de s’Alguer. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/07/2017 
Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona).- 

Ens pensava que el projecte de construcció del costat de la Pineda d´en Gori, a prop de s´Alguer, al terme municipal de Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona), ja no es portaria a terme; que després de tants anys ja hauria prescrit, però, malauradament, diuen que no és així. Sembla també que amb la nova llei de Costes de 2013 impulsada pel PP tampoc es pot evitar.
Així, es volen construir tres edificis de planta baixa i dos pisos, uns 70 apartaments en total amb els seus aparcaments. Unes 300 persones més, uns 100 cotxes més, enllumenat públic, el camí asfaltat, una rotonda darrere les barraques de s’Alguer, potser una piscina, etc. O sigui, una urbanització de luxe. Desapareix el bosc de pins i arriba el moviment de terres, la totxana, l´asfalt, més residus que es generen, més energia que es consumeix, pressió demogràfica, agressió al paisatge per a tota la vida i per utilitzar-ho tan sols uns mesos a l´any. Tot això darrere un Bé Cultural d´Interès Nacional, a s’Alguer, que quedarà sempre més ofegat, aïllat.
Sembla impossible que encara no entenem que hem de preservar el poc que queda de la Costa Brava, que ja n´hi ha prou i de sobres d´especulació. Ens hauria de caure la cara de vergonya.
Cala s'Alguer és un conjunt històric declarat bé cultural d'interès nacional terme municipal de Palamós. La cala s'Alguer és un tradicional veïnat de pescadors entre el lloc de la Fosca i la platja de Castell, vora l'antic castell de Sant Esteve de Mar. Arrenglerades davant del mar i arrecerades sota la zona boscosa que els fa d'aixopluc, hi ha les barraques de pescadors anomenades botigues, unes antigues construccions destinades a guardar les barques i els atuells de pesca, que conserven tot el seu encant com a bell testimoni d'una activitat humana intrínsecament relacionada amb el mar. Aquestes construccions, amb parets de pedra i voltes de ceràmica a la catalana amb tres guixos de maó, disposen de terrasses i rampes naturals per varar les barques. Són un important exemple d'arquitectura popular i tradicional plenament integrada en el paisatge.  

1 comentari:

  1. Sap greu dir-ho, però si els polítics que podrien evitar això, hi guanyen diners...a costa de destruir la natura mare, deixant als nostres i seus fills sense res, ho faran.

    ResponElimina