dilluns, 17 de juliol del 2017

Greus defectes en el viaducte del Jordi Pujol Ferrusola al Paraguai

L’enginyer que va fer el projecte denuncia que va ser modificat per Isolux per estalviar-se costos.  






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/07/2017   
Bolvir (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya).-   

Llegim a EL TRIANGLE que la Unitat de Delictes Econòmics i Anticorrupció de la Fiscalia del Paraguai ha obert una investigació sobre el procés d’adjudicació del projecte de construcció d’un viaducte a la capital del país, Asunción, a l’empresa espanyola Isolux. Aquesta obra, que va ser inaugurada el passat 31 de març, salva la cruïlla de les avingudes Madame Lynch i Aviadores del Chaco i, només tres mesos després de la seva entrada en servei, ja ha patit una inundació que la va deixar parcialment tancada al trànsit.
L’enginyer Hermann Pankow, que va dirigir la redacció del projecte inicial, ha presentat una denúncia a la Fiscalia en la qual afirma que Isolux va introduir modificacions sobre la marxa per tal de reduir costos i això ha provocat la inundació de la part inferior del viaducte. Segons aquest enginyer, la llosa de la base havia de tenir un gruix d’un metre per impedir les filtracions de les aigües freàtiques i Isolux només la va fer de 35 centímetres, estalviant-se d’aquesta manera uns 2,5 milions d’euros.
Paradoxalment, el pressupost d’adjudicació de l’obra, que va ser de 22 milions de dòlars, va patir un increment posterior, fins als 24 milions de dòlars. És a dir, Isolux va carregar sobrecostos d’uns 2 milions de dòlars al Ministeri d’Obres Públiques i Comunicacions (MOPC) paraguaià mentre, a la vegada, modificava el projecte inicial per reduir el pressupost en uns 2,5 milions. Negoci rodó.
La construcció d’aquest viaducte esquitxa directament  l’empresari Jordi Pujol Ferrusola. Un mail intervingut per la Guàrdia Civil espanyola a directius d’Isolux revela que el Jordi Pujol Ferrusola cobrava una comissió d’entre el 2% i el 7% per cada obra que l’empresa aconseguís al Paraguai. El seu home de confiança en aquest país americà, l’intermediari Eduardo Dos Santos, presumeix de mantenir una “relació directa” amb el ministre Ramón Jiménez Gaona, per influir en l’adjudicació d’obres públiques.
De moment, la Fiscalia ha imputat el ministre i cinc alts càrrecs del MOPC. En paral·lel, la Contraloría General de la República, l’equivalent al Tribunal Comptes, ha requerit tot l’expedient del polèmic viaducte i l’oposició parlamentària al govern del president Horacio Cartes ha demanat la creació d’una comissió d’investigació.
Al Regne d’Espanya, l’empresa Isolux --que ha pagat muntanyes de diners al Jordi Pujol Ferrusola en els últims anys-- acaba de fer fallida, amb un forat superior als 800 milions d’euros.

Sánchez Carreté, assessor fiscal de Jordi Pujol Soley  
Llegim a EL TRIANGLE que Joan Antoni Sánchez Carreté hauria pogut ser un nom important de la política catalana, però hi va renunciar per fer-se ric. Durant la Transició postfranquista era el secretari general del Partit del Treball (PTE) a Catalunya --partit stalinista que havia canviat el nom de PCE (i) per PTE, on militava entre d’altres Pepe Montilla--, una organització maoista clandestina que es va convertir en la principal força política a l’esquerra del PCE/PSUC.
A les primeres eleccions monàrquiques de juny de 1977, el PTE va donar cobertura a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que encara no havia estat legalitzada fet  que Martín Villa i Adolfo Suárez volien que renunciés a l’adjectiu “republicana” (també negaven el passaport a Federica Montseny per tornar de l’exili), i és així com Heribert Barrera va obtenir l’escó.
Com a secretari general del PTE a Catalunya, Joan Antoni Sánchez Carreté va tenir un paper rellevant en l’operació de retorn del president Josep Tarradellas al Principat de Catalunya i el restabliment de la Generalitat. Però poc després va ser destituït del càrrec per defensar la independència de l’organització maoista a Catalunya. En les posteriors eleccions va impulsar una candidatura encapçalada per Lluís Maria Xirinacs que no va obtenir representació parlamentària.
A la dècada dels 80, Joan Antoni Sánchez Carreté va fer un tomb radical a la seva vida i es va convertir en l’assessor fiscal d’algunes de les grans fortunes del país vinculades a CiU, començant per la del president Jordi Pujol Soley, ajudant-les a escaquejar impostos. Això li ha acabat provocant molts maldecaps judicials i ha estat condemnat en dues ocasions: una, pels tripijocs de Lluís Prenafeta amb Javier de la Rosa; i l’altra, per la seva participació en la trama corrupta d’Hisenda.
El passat dia 4, Joan Antoni Sánchez Carreté va comparèixer a l’Audiència Nacional del Regne com a testimoni. El jutge José de la Mata el va sotmetre a un dur interrogatori sobre un pendrive confiscat per la policia al seu despatx professional, on hi figuraven tots els comptes de la família Pujol al banc andorrà Andbank. Ell ho sap tot, però no va dir res. Per això cobra, opina EL TRIANGLE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada