dimarts, 18 de juliol del 2017

El ple de Figueres tomba la moció per garantir la continuïtat del Festival del Circ i la creació del museu

Els tres regidors del PSC abandonant el ple
Els tres regidors del PSC abandonant el ple de Figueres .
Els grups d'ERC, la CUP, Compromís d'Esquerres i els dos regidors s'hi han oposat i el PSC ha abandonat el ple abans de la votació    



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/07/2017   
Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú).-    

Llegim en la premsa convencional comarcal que el ple municipal de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú) ha tombat la moció que havia de garantir la continuïtat del Festival del Circ i l'aposta municipal per la creació d’un museu dedicat a aquesta disciplina. Els grups d'ERC, la CUP, Compromís d'Esquerres i els dos regidors no adscrits i ex membres de CiU hi han votat en contra. Només ha comptat amb el suport dels seus promotors, el PDecAT i el PP (amb un dels seu regidor Diego Borrego ara també com a no adscrit). Ciutadans s'ha abstingut i el PSC ha abandonat la sessió extraordinària abans que la proposta se sotmetés a votació. Han al·legat que ja no tenia sentit debatre aquest assumpte i que no volien fer "el ridícul". La majoria de formacions s'han mostrat crítiques amb la gestió de l'equip de govern municipal, a qui han acusat de no haver fet la feina a temps i de no aportar suficients dades econòmiques que avalin el projecte. L'alcaldessa, Marta Felip (PDeCAT), ha insistit que el que aquest dilluns calia era un posicionament polític.
Vuit vots en contra, set a favor i dues abstencions. Aquest ha estat el resultat de la votació de la moció que havia de garantir el Festival del Circ i la creació d’un museu. La proposta, presentada pel PDeCAT i el PP, plantejava adoptar el compromís d'incorporar partides pressupostàries per un valor total d'1,5 MEUR al pressupost de Figueres durant els exercicis 2018, 2019 i 2020 amb l'objectiu de "reprendre els treballs tècnics i de reforma de la casa Nouvilas per ser la seu del Museu Europeu del Circ". També proposava incorporar subvencions als pressupostos de 2018 i 2019 per a la realització del Festival Internacional del Circ. Unes inversions iguals a les realitzades durant els darrers anys per tal de garantir la celebració de la setena i la vuitena edició del certamen.
El document , però, ha deixat sols els dos grups que l'han proposat. S'hi ha oposat ERC, la CUP, Compromís d'Esquerres i els dos regidors no adscrit i ex membres de CiU. Ciutadans (C's) s'ha abstingut i el PSC no ha arribat a votar perquè els seus tres edils han dit que aquesta moció no tenia sentit i han abandonat el ple. "En els darrers cinc anys han tingut el temps i els mitjans per tirar-ho endavant i no ho han fet", ha etzibat el regidor Alfons Martínez. "Avui correm el risc de fer el ridícul per això no només ens abstindrem sinó que abandonarem el plenari", ha afegit. La majoria de formacions s'han mostrat crítiques amb la gestió que ha fet l'equip de govern municipal sobre l'afer.
La portaveu de la CUP, Natàlia Sánchez, ha afirmat que tenien l'oportunitat d'obrir un debat ciutadà i no ho han fet. A més, els ha acusat de prendre "credibilitat" perquè van retirar la partida de 150.000 euros per fer els estudis a canvi del suport dels cupaires i ara "han decidit quedar-se més aïllats i més sols del que van començar". 

Operació de màrqueting  
La portaveu d'ERC, Agnès Lladó, per la seva banda, ha coincidit amb Sánchez i ha acusat al govern municipal figuerenc de fer "una gran operació de màrqueting que pot ser la crònica d'una mort anunciada". En aquest sentit, ha afirmat que el seu grup no està en contra del festival però diu que no poden donar suport a un museu sobre el que no tenen dades fiables de viabilitat.
El mateix ha dit el portaveu de C's, Héctor Amelló. La formació, que s'ha abstingut, a acusat el PDeCAT d'haver dilapidat el projecte amb la retirada de la partida per fer els estudis de viabilitat del projecte. "Hi havia moltes maneres de buscar l'acord i aquesta no era la manera de fer-ho", ha insistit.

Un museu amb un cost molt superior als 6 MEUR
El regidor no adscrit i ex membre de CiU, Manuel Toro, també ha carregat fort contra el govern de l’Ajuntament. Ho ha fet també a l'entorn de les xifres. Toro els ha acusat de basar-se en un estudi de viabilitat presentat pel promotor del projecte i ha assegurat que els propis tècnics municipals consideren que el cost de la creació del museu és molt superior als 6 MEUR anunciats. "Ens estan demanant un acte de fe que no es pot produir", ha afegit.
El regidor de Compromís d'Esquerres, Òscar Vergés, ha posat en dubte també el Festival del Circ i ha afirmat que mai li han facilitat les dades concretes de vendes d'entrades del certamen. "Ens sembla molt inconscient aprovar un pressupost amb uns requeriments de la CUP i després desdir-se'n", ha dit. Vergés també ha acusat l'equip de govern municipal d'"amagar el cap sota l'ala" per evitar que "la trencadissa del festival i del museu" no els afectin. "Potser és una mica tard per abaixar-se els pantalons perquè passi el que passi avui, vostès han perdut la partida", ha remarcat. 
L'alcaldessa, Marta Felip, ha afirmat que el que es demanava amb aquest ple extraordinari era un "posicionament" públic dels grups i que, després, vindria la participació ciutadana. Felip ha acusat l'oposició de basar-se en aspectes tècnics per no manifestar públicament el que pensen. "No ens hem precipitat, ho fem ara perquè les administracions ens demanen que diguem què pensem fer perquè volen invertir en aquest projecte i sinó ho acabaran fent allà on vagi el festival", ha dit. Amb tot, Felip ha assegurat que la no aposta pel museu (lligat al festival) "condemna" la casa Nouvilas a continuar deteriorant-se i ha assegurat que només es demanava una inversió d'1,5 MEUR. En aquest sentit, ha comparat aquesta xifra amb les inversions que es fan en d'altres equipaments, entre els quals hi ha el Casino Menestral on, segons ha dit, s'han invertit gairebé 5 MEUR.
El rebuig a la proposta arriba setmanes després que el promotor del certamen, Genís Matabosch, anunciés que no hi hauria més edicions del festival a la ciutat perquè havia perdut la "il·lusió". Matabosch va assegurar que rebutjava continuar perquè no tenia sentit que el certamen continués en una ciutat que "mai tindrà el museu". El promotor va criticar, també, l'"assetjament" al que assegura haver estat sotmès i va dir que no descartava continuar-lo celebrant en una altra ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada