diumenge, 9 de juliol de 2017

Centenars de persones participen en la trobada reivindicativa contra el macro-càmping de Garriguella

Salvem Garriguella considera que el projecte respon a un model econòmic i turístic caduc que no vol que s’estengui per l’interior de la comarca ni per un municipi especialment vinculat amb el paisatge, la vinya i l’olivera.   


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/07/2017   
Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).-   

Centenars de persones han participat aquest matí en la caminada reivindicativa a Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) en contra del macro-càmping per a 2000 persones. La plataforma Salvem Garriguerlla i IADEM-Salvem l'Empordà  han organitzat la marxa per explicar in-situ el projecte.
Arran de la tramitació del macro-càmping de Garriguella, i després de les xerrades informatives veïns i veïnes de Garriguella han començat a mobilitzar-se en contra d’aquest projecte sota el nom Salvem Garriguella.
La plataforma Salvem Garriguella considera que el projecte respon a un model econòmic i turístic caduc que no vol que s’estengui per l’interior de la comarca ni per un municipi especialment vinculat amb el paisatge, la vinya i l’olivera. La plataforma ha elaborat un manifest que ja circula on es recullen signatures i adhesions en contra del projecte.
GARRIGUELLA i l’IAEDEN-Salvem l’Empordà considerem que és un projecte que perjudica al municipi i a la comarca per les següents raons:
A Garriguella, un poble de 850 habitants vora la serra de l’Albera a l’Empordà, s’està tramitant un projecte de macro-càmping per a 2000 persones. Està ubicat en una zona aïllada, lluny del nucli urbà, entre la carena del Puig de la Malaveïna i el marge esquerre de la riera de Garriguella. El càmping ocuparia 17,5 hectàrees amb 665 parcel·les, de les quals 330 es preveuen bungalous o similars. A més, es preveuen equipaments (restaurant, supermercat, bar, auditori...) amb una edificabilitat de 8.700 metres quadrats.
SALVEM GARRIGUELLA i la IAEDEN-Salvem l’Empordà considerem que és un projecte que perjudica al municipi i a la comarca per les següents raons:
-Impacte paisatgístic i model territorial insostenible
Aquest càmping desvirtua el paisatge i fragmenta el territori. Es tracta d’una urbanització tova molt densificada que necessita el redimensionament de totes les infraestructures.
-Aigua: un bé escàs i preuat
L’augment de 2000 habitants posa en qüestió la suficiència d’aigua per al poble de Garriguella (i pobles veïns) en un escenari de canvi climàtic que afavoreix situacions d’estrès hídric (quantitat i qualitat de l’aigua insuficients).
-Model econòmic caduc
Aquest càmping respon a un model turístic de massificació i de “pa per a avui i fam per a demà” estès en el litoral i caracteritzat pel benefici d’uns pocs (promotors i especuladors) i la precarietat laboral.
-Impacte acústic i lumínic
Tenint en compte l’emplaçament, es preveu una significativa contaminació acústica i lumínica que perjudicarà el benestar i el descans dels altres habitants de la zona.
 SALVEM GARRIGUELLA i la IAEDEN-Salvem l’Empordà defensem un model de poble vinculat al territori de Garriguella:
-El paisatge, actiu diferencial
Preservem el paisatge natural i agrícola (vinyes, oliveres, conreus) i potenciem un turisme sostenible de qualitat (productes locals, cultural, respectuós...) i no de quantitat.
-Oferta turística integrada en l’entorn
Garriguella disposa de càmping, cases rurals, hotels, restaurants, cooperativa,cellers, trull d’oli, a més dels comerços. La seva clientela ve per l’entorn, protegim-lo i donem-li valor afegit.
Per tot plegat, DEMANEM:
A L’AJUNTAMENT
-Que respongui a l’interès majoritari del poble i per tant que no faci l’aprovació provisional del projecte. L’Ajuntament hauria de respondre a les inquietuds del poble, no a les necessitats dels promotors ni d’Urbanisme que els dóna cobertura.
-Que reflexioni de nou sobre el projecte. Rectificar és de savis.
A URBANISME
-Que revisi en detall el projecte. Que no aprovi un projecte que respon a un model territorial caduc, que no compleix amb la normativa vigent ni amb els preceptes mínims d’un projecte d’aquesta envergadura.
-Que garanteixi la protecció dels terrenys que li atorga el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines (sòl de protecció paisatgístic i agrari) i el Pla Director Urbanístic de la Serra de Rodes (sòl de protecció territorial) i que permeti l’ús pel qual s’ha preservat.
[https://www.change.org/p/ajuntament-de-garriguella-no-al-macro-camping-de-garriguella?utm_campaign=fb_dialog&utm_medium=email&utm_source=signature_receipt&post_id=1405879562798929#_=_]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada