diumenge, 9 de juliol del 2017

Avui hi ha un gir en l’enfocament convergent de l’escàndol del seu regidor de l’Escala, Martí Guillem, que aquesta tarda comunica que dimitirà de regidor

Fotografia: Facebook de Martí Guillem (esquerra, al costat de Jorge Fernandez Diaz). 
Un dels òrgans oficiosos del PDeCAT, en portada, parla de “mala maror social i política per l’actuació militar” a l’Illa Mateua.  
El càmping fa un comunicat de premsa en que afirma que a més dels militars i de la Guàrdia Civil l’empresa del regidor del PDeCAT també s’estima els Mossos d’Esquadra.  
En un comentari periodístic dominical al Diari de Girona, en referència al regidor del PDeCAT escriu: “un partit que a través de les institucions que controla està declarant les comarques de Girona lliures de militars.   Vet aquí la Convergència més genuïna i reconeixible: "primer, el patrimoni i, després, la independència. Com es diu això, doctrina Baiget?” 
Bosch, el portaveu del grup municipal CiU a l’Ajuntament de l’Escala, amaga el cap sota l’ala, tira pilotes fora i justifica l’activitat militar del càmping, com un entreteniment empresarial.  
Sembla que a altes esferes del PDeCAT s’estiren els cabells sobre el grup municipal escalenc del partit, i encara –potser-- no ho saben tot.  
Catalonia Today remarca que Víctor Puga, l’alcalde de l’Escala pel PSC, hagi demanat --sense resposta pel moment-- explicacions a la Subdelegació del Govern espanyol a la demarcació gironina.  
També intervé l’ANC, que ironitza sobre el fet que “Cospedal es gasta els diners a fer que l’exèrcit realitzi rutes turístiques” en un càmping de la Costa Brava.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 09/07/2017   
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries).-   

Aquesta tarda el regidor del PDeCAT Martí Guillem Sureda ha anunciat que dimitirà i que demà exposarà els motius.
Segons El Punt Avui “Vergonyós”, “còmic”, “insultant”, “escandalós”, així com una “autèntica provocació”. Són només alguns de la llarga llista de qualificatius que, tant en diferents entorns polítics com a àmbit ciutadà, ha suscitat que el propietari del càmping Illa Mateua de l’Escala col·laborés i promocionés una exhibició de l’exèrcit i la Guàrdia Civil com una animació per als clients del seu establiment. Els efectius van realitzar divendres una simulació de com actuarien davant d’un atac a la primera línia de costa. Per si aquesta iniciativa no hagués estat suficientment polèmica, es va veure avivada pel fet que l’amo del càmping, Martí Guillem, és regidor del PDeCAT a l’Ajuntament de l’Escala. Dins la formació política, la iniciativa de Guillem ha caigut com un gerro d’aigua freda de manera generalitzada, i més tenint en compte el moment actual, en el qual el Govern espanyol adverteix que farà qualsevol cosa per evitar que l’1 d’octubre se celebri el referèndum. L’exercici d’assalt a l’Escala, a més, va tenir lloc tan sols tres dies després d’unes contundents declaracions de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, que van encendre novament els ànims. Cal recordar que De Cospedal va invocar l’exèrcit “com a garant de la unitat de l’Estat espanyol”, un missatge que va llançar justament el mateix dia que Junts pel Sí i la CUP van presentar la llei del referèndum.

L’ANC CONTRA MARTÍ GUILLEM SUREDA 
Tenint en compte precisament la tibantor de les relacions Catalunya-Espanya, l’exhibició de divendres a l’Escala també va ser qualificada de “lamentable” per Marta de Puig, la coordinadora territorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Girona. De Puig, en declaracions a aquest diari, va considerar que no entrava tant a qüestionar les iniciatives privades que pot dur a terme un establiment, sinó que veia sobretot l’actuació de l’exèrcit com una mena de “demostració de força”. “N’hi hauria per preguntar a Cospedal si ara es gasten els diners fent que els membres de l’exèrcit vagin a realitzar rutes turístiques.” La representant de l’ANC va lamentar, alhora, que l’exhibició militar es promogués amb la col·laboració i la connivència d’un membre del PDeCAT, “ja que és com si es tiressin llenya sobre ells mateixos”.

L’ALCALDE DE L’ESCALA ENCARA ESPERA UNA EXPLICACIÓ DE LA SUBDELAGACIÓ DEL GOVERN ESPANYOL 
La iniciativa del propietari del càmping també va agafar d’imprevist el govern municipal de l’Escala, al qual no s’havia informat que tindria lloc el simulacre. L’alcalde de la població, Víctor Puga (PSC), va relatar que es va assabentar que s’havia fet l’exhibició policial i militar en un tram de la costa del terme el mateix divendres, a la una del migdia. Des del consistori es va moure fitxa ràpidament i es va enviar un escrit a la subdelegació del govern demanant explicacions. Puga va confirmar que, de moment ahir, encara no havien rebut cap mena de resposta. L’alcalde va afegir que malgrat que Guillem es va posar després en contacte amb l’Ajuntament, pensa que el que hauria d’haver fet és remetre abans una comunicació informant de l’acte que tenia previst.

ROBERT BOSCH RETRATA LES MISÈRIES BURGESES DEL PARTIT 
Qui en certa manera hi va treure ferro va ser el portaveu del PDeCAT a l’Escala, Robert Bosch. Per Twitter, un usuari li va preguntar per l’assumpte i va respondre que un dels objectius del càmping era explicar la història de la base militar de Sant Climent. I, acte seguit, Bosch es va limitar a dir que “el partit no valora activitats comercials d’empreses”.  

GUILLEM VOL ACOSTAR ELS COSSOS DE SEGURETAT A LA SOCIETAT 
Segons l’Agència Catalana de Noticies la direcció del càmping Illa Mateua a l'Escala, on divendres es va realitzar una exhibició militar, ha explicat que la intenció no era cap altra que «apropar les tasques que realitzen aquests cossos de seguretat a la societat». Asseguren però, que «en cap moment» hi va haver material bèl·lic ni cap tipus d'arma dins del recinte, i concreta que el càmping va oferir les seves instal·lacions per poder realitzar una exposició i una conferència posterior a l'exhibició.
En un comunicat ressalten que la valoració per part del públic va ser «positiva» i que s'havia informat prèviament als clients, a qui van oferir la possibilitat d'assistir a l'exhibició.  

A L’ESCALA, EL PDeCAT, “PRIMER, EL PATRIMONI I, DESPRÉS, LA INDEPENDÈNCIA" 
El periodista Ramon Iglesias, en la seva pàgina dominical ‘Dietari’ al Diari de Girona, sota el títol ‘La pela i la independència’ escriu en referència a l’escàndol del regidor del PDeCAT: “Si no fos pel que està en joc, seria per rodar una comèdia delirant amb alguns dels episodis del present xoc nuclear entre Catalunya i Espanya. Avui s’han encès de nou les gens fiables alarmes a la xarxa. Ha estat per unes maniobres militars a l´illa Mateua de l´Escala. No han estat pocs els que ho han publicat (la pressa i la velocitat acabarà amb nosaltres) insinuant una nova provocació de l’Estat. La veritat ha acabat essent molt diferent. Resulta ser que el propietari del càmping de la zona, en Martí Guillem, ha fet d’amfitrió de l’exèrcit i la benemèrita per fer uns exercicis que ell ha ofert als seus clients com a una activitat de lleure més. Els militars han arribat en barca traginant, com els antics comediants, tot el material per fer una exhibició per a turistes. Han fet ràpel, han simulat que recollien gent de l’aigua, han reptat per les roques, han explicat la seva feina a tots els turistes que els han volgut escoltar, han recollit i han girat cua per on han vingut. Fins el proper bolo! El senyor Guillem, a banda de ser propietari del càmping i magnífic amfitrió de l’exèrcit i de la Guàrdia Civil, és el número dos del PDeCAT a l’Ajuntament de l’Escala, un partit que a través de les institucions que controla està declarant les comarques de Girona lliures de militars. Vet aquí la Convergència més genuïna i reconeixible: primer, el patrimoni i, després, la independència. Com es diu això, doctrina Baiget?”.
En el mateix dietari d’aquest diumenge Ramon Iglesias també repassa Iniciativa, formació stalinista de debò i verd caqui a la qual durant quatre anys va estar vinculat Martí Guillem --on s’apuntà aquest empresari després de la ruptura de la coalició a l’Escala entre Els Verd-CEC i ICV, la formació d’EUiA i les maniobres oportunistes de Joan Boada a Roses i l’Escala--, amb el títol ‘Què passa a IC?’: “Primer va ser Joan Olòriz i avui ha estat Enric Pardo qui ha anunciat que abandona Iniciativa per Catalunya. En el cas de Pardo per superar «la contradicció entre el que penso i el que fan els qui em representen». Olòriz i Pardo han estat dos dels regidors més sòlids dels darrers anys a l´Ajuntament de Girona. Ambdós van aplicar, de forma rotunda i esforçada, els ideals d´igualtat i sostenibilitat que predicava Iniciativa. I ho van fer quan la crisi va irrompre amb totes les seves megatones. De fet, tot i ser d´IC, van ser els regidors que van dotar d´un cert discurs els darrers governs socialistes de la ciutat, quan el nadalisme llanguia i Anna Pagans feia una magnífica feina de conservació de Girona, ara molt enyorada. Ja fa temps un històric d´IC, l´alcalde de Colomers Josep Manuel López, va abandonar IC i, avui, llegeixo a les xarxes socials que l´Emili Santos, exalcalde de Boadella i exdelegat de Medi Ambient amb el Tripartit, està meditant seguir les mateixes passes. Si aquesta desbandada no mereix una profunda i crítica reflexió dins d´IC, se m´escapa què cal per provocar-la. Al meu modest entendre no és només la negativa –lícita– a abraçar el referèndum unilateral patrocinat pel PDeCAT, ERC, la CUP i Albano Dante Fachin, sinó per la dialèctica furiosa, violenta i dogmàtica amb què els seus dirigents s´hi oposen".

GUILLEM DIU QUE TAMBÉ COL·LABORA AMB ELS MOSSOS 
Des de la direcció del càmping recorden que també col·laboren amb el cos de Mossos d'Esquadra i es mostren «orgullosos» de participar en diversos projectes solidaris i mediambientals.
Respectem la circumstància que Guillem, com empresari del seu càmping, i un dels seus treballadors, van ser detinguts i torturats a la caserna de la Comandància de la Guàrdia Civil a Girona quan arribà un paquet de coca per correu des d’Amèrica Llatina i es van mantenir en tot moment en negativa com és tradicional en un poble que des dels seus orígens al segle XVII va subsistir, com arreu de l’Alt Empordà, gràcies al contraban, cosa que encara ara és honor històric i en part explica el rebuig a l’Estat que ni el franquisme va aconseguir esborrar, en un moment important pel contraban i l’estraperlo, que ja de petit s’aprenia sense por d’anar al denominat xalet, la presó. Però, ens arriben missatges en que el regidor del PDeCAT, que ja havia provat fortuna, sense ser elegit, en altres candidatures municipals de l’Escala (amb la llista de Maite Llandric Sureda, d’Inciativa Verds, i d’Estanis Puig, del PSC), podria ser víctima del CNI, per mitjà de persona interposada, a partir d’haver de col·laborar amb la Guàrdia Civil després d’aquell episodi sobre un paquet de coca destinat a una persona de la que encara no s’ha pogut esbrinar la seva identificació concreta ni ser arrestada. Ara bé, el fet que tingui amistat amb l’enginyer de l’Operació Catalunya, Jorge Fernández Díaz, ja ho diu tot. Un càmping ben vist des dels serveis d’Intel·ligència de l’Estat espanyol en la seva croada contra l’autodeterminació del poble català.

DES D’ICV AL PDeCAT PASSANT PEL PSC I FESTEJANT AMB ERC I EL PP 
Llegim a VilaWeb que Martí Guillem Sureda és el gerent del càmping Illa Mateua, situat a Montgó. Guillem és qui va organitzar el xou de les maniobres militars de l’Exèrcit espanyol i la Guàrdia Civil de divendres, un espectacle per a la clientela que va sorprendre els banyistes i que va indignar el govern municipal.
Guillem és regidor del PDeCAT des de les eleccions municipals del 2015, però anteriorment s’havia presentat amb el PSC i havia format part d’ICV, amb Maite Llandric. Fins el 2003 anava a les tertúlies de Ràdio L’Escala com a representant d’ICV. A les eleccions municipals del 2003, però, va canviar de partit i es va presentar a les llistes del PSC, amb Estani Puig. Aleshores decidir de continuar assistint a les tertúlies radiofòniques, però com a representant del PSC. Aquells comicis els va guanyar CiU. L’any 2005, a mitja legislatura, els convergents van oferir al PSC que entressin al govern municipal de Josep M. Guinart. Ho van acceptar. Guillem va plegar del partit esgrimint “principis d’esquerres” i es va enfrontar amb el cap de files del PSC, Estanis Puig --aleshores tinent d’alcalde amb Guinart--, que va esdevenir alcalde després de les eleccions del 2007.
Posteriorment, Guillem va sondejar l’entorn d’ERC per a tornar-se a presentar a les municipals del 2011. Segons ha pogut saber VilaWeb, els republicans van rebutjar-lo a causa de la fama que s’havia guanyat al poble. Les mateixes fonts confirmen que, abans dels comicis del 2015, va circular el rumor que seria el cap de llista del PP. De fet, durant el 12 d’octubre va penjar una fotografia al seu Facebook amb el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz.
La sorpresa pels habitants de l’Escala va arribar quan es va saber que Guillem es presentaria amb CiU, coalició que havia criticat anys abans. Des d’aleshores és regidor de l’antiga CDC, ara PDeCAT. La seva darrera ocurrència d’organitzar maniobres de l’Exèrcit i la Guàrdia ha causat molt malestar, però de moment el partit no n’ha volgut fer cap comentari.
El líder del PDeCAT a l’Escala, Robert Bosch, va desestimar valorar “activitats comercials d’empreses”, en referència al càmping, quan se li ha preguntat a través de Twitter si la notícia era certa. La poca contundència de la secció local dels convergents  ha generat malestar entre la població.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada