dilluns, 24 de juliol del 2017

Aigua és Vida continuarà el control diari al cabal del Ter

 Pas del Ter sota el pont de la Barca, on Aigua és Vida fa el control .
Després de l’acord amb la Generalitat, l’entitat ecologista continuarà comprovant quanta aigua baixa pel riu i si es compleix el pacte   


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/07/2017   
Girona (Gironès).-    

Llegim en la premsa convencional gironina que Aigua és Vida a Girona té clar que continuarà fent el control diari al cabal del Ter que va iniciar fa gairebé un any i mig per comprovar amb dades pròpies quanta aigua baixa realment pel riu. Després de l’acord a la taula del Ter per reduir d’aquí l’aportació del riu a l’àrea de Barcelona, l’entitat considera que cal continuar fent els mesuratges, tant ara, per continuar veient quanta poca aigua baixa la major part de l’any, com més endavant, per comprovar si es compleix l’acord pactat, que s’hauria de començar a notar d’aquí a cinc anys. “Demanar més aigua al Ter és una cosa que no s’ha de deixar de fer fins que passi prou aigua al riu”, assenyala el portaveu d’Aigua és Vida a Girona, Pau Masramon.  

Disset mesos de control 
La campanya de mesuratges diaris del cabal del Ter al seu pas pel pont gironí de la Barca es va iniciar l’1 de març del 2016. L’encarregat d’anar cada dia al riu a fer el control és Joan Francesc Pascual. Des del primer dia va quedar clar que passava molta menys aigua de la prevista en el pla de cabals del 2006, que l’ACA diu que mai no ha entrat en vigor. La campanya ecologista va servir per tornar a posar el debat sobre el cabal del Ter i l’espoli cap a Barcelona en el centre del debat.
El desembre es va constituir la taula del Ter, formada per institucions i associacions del territori, per buscar un equilibri entre el transvasament i el cabal ecològic. Set mesos després, el 14 de juliol es va arribar a un acord que preveu reduir en deu anys l’aportació de l’aigua del Ter a l’àrea de Barcelona del 70% al 30%.

Firma formal de l’acord el 2 d’agost amb Carles Puigdemont 
Un acord assolit en la catorzena i última taula del Ter el 14 de juliol serà signat formalment el dimecres 2 d’agost. Aquesta signatura, que es farà a la tarda a l’Auditori de Girona, estarà presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per donar rellevància i transcendència a l’acord assolit. Més endavant és previst que s’instauri una taula del Ter de caràcter estable, que es reuneixi almenys un cop a l’any per fer el seguiment de l’acord.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada