dimecres, 12 de juliol del 2017

Acaba el judici a Josep Anglada per amenaces i coaccions a un militant d'Arran

Acaba el judici a Josep Anglada per amenaces i coaccions a un militant d'ArranUna quarantena de persones de l'esquerra independentista s'ha concentrat a Vic per donar suport al jove   



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/07/2017    
Vic (Osona, comtat d’Osona).-    

Segons un despatx de la jutgessa ha declarat vist per sentència el judici que es celebrar ahir dimarts a Vic (Osona, Alt Empordà) en què s’acusava al regidor i expresident de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, per un presumpte delicte d’amenaces, coaccions i contra la integritat moral a un jove militant d’Arran, que en el moments dels fets era menor d’edat. La fiscalia demana a Anglada dos anys de presó i la inhabilitació per exercir un càrrec públic perquè veu acreditats els fets en què l’acusat el desembre del 2013 va publicar a Twitter i Facebook diverses piulades vexatòries i amenaçadores amb fotografies del jove. Segons l’acusació, els tuits tenien la voluntat "d’atemorir" el menor i la seva família per "discrepàncies ideològiques". En la seva intervenció, Anglada s’ha emparat en la llibertat d’expressió i ha negat que les piulades fossin amenaçadores. Una hora abans de l´inici del judici, una quarantena de persones de l’esquerra independentista, entre els quals els diputats de la CUP Mireia Boya i Joan Garriga, s’han concentrat per donar suport al jove.
Segons es recull en l’escrit de la fiscal, els fets es remunten al desembre del 2013, quan a principis del mes de desembre, Josep Anglada, llavors president de Plataforma per Catalunya, a través del seu perfil de Twitter "amb ànim de pertorbar la pau del menor d’edat i del seu entorn familiar, mogut per un profund odi cap a les idees polítiques del menor, qui ja havia manifestat el rebuig a l’ideari de PxC" va publicar diversos missatges en els que feia pública la ideologia del menor i el qualificava amb objectius com "perroflauta", "filoetarra" i "antisistema".La fiscal també ha explicat que alguns d’aquests missatges Anglada els remetia a perfils vinculats amb la ultradreta com el Casal Tramuntana o les joventuts de PxC, amb fotografies del menor i, fins i tot, amb l’enllaç del seu bloc.
La fiscalia ha detallat que tot i que el pare del menor va contactar amb Anglada perquè desistís en la difusió de comentaris contra el seu fill a través de la xarxa, l’expresident de PxC va fer cas omís i, fins i tot, li va arribar a dir que "potser sí que haurem de crear unes joventuts identitàries a Vic i començar a escarmentar algú". Les piulades des del compte d´Anglada es van anar publicant del dia 1 fins el dia 9 i no es van aturar fins la denúncia que va interposar el pare del menor davant els Mossos d’Esquadra.
El judici per jutjar els fets ha començat amb la declaració de l’expresident de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada. Per començar, Anglada no ha reconegut ser l’autor de totes les piulades que li anava assenyalant la fiscal. "En aquell moment jo tenia molta activitat política i hi havia gent del meu entorn que tenia accés a les meves xarxes", ha dit. Per la seva banda, Anglada ha destacat que l’acusació en aquest cas, tant pare com fill, li feien "assetjament" a les xarxes i per això va respondre d’aquesta manera. Però quan se li ha preguntat si va denunciar el suposat assetjament, Josep Anglada ha dit que no. El regidor i expresident de PxC ha destacat que en els seus tuits no hi veu "cap amenaça ni cap vexació" i s’ha emparat en la llibertat d’expressió "davant el constant assetjament que feia mesos que patia".
De fet, Anglada ha situat les seves piulades en un context "de crispació política prèvia a les eleccions", i ha negat que tingués intenció de menystenir la integritat del menor.   
L’expresident de PxC ha manifestat no conèixer el Casal Tramuntana, a qui citava en algun dels tuits, i ha afirmat que s’ha intentat "apartar" d’aquesta gent. La fiscal també li ha demanat si coneixia Alejandro Fernández, a qui també citava enmig d’una de les piulades objecte de la denúncia. En la seva intervenció, el mosso d’esquadra especialista en qüestions informàtiques ha assenyalat que Fernández "és un gran conegut nostre per actes violents".

UNES PIULADES QUE GENEREN “POR I ANGOIXA” 
Per la seva banda, Arnau Comajoan, en condició de testimoni ha explicat l´"angoixa" i la "por" que li van crear les piulades des del compte de Josep Anglada. Comjoan ha relatat que els seus missatges, amb citacions directes a moviments i grups relacionats amb la ultradreta, com el Casal Tramuntana o Alba Daurada, li van provocar temor "perquè no sabia què em podien fer si m’haguessin volgut localitzar". Comajoan ha recordat que Josep Anglada era una persona "influent" amb seguidors i podia tenir facilitat per persuadir aquests grups. De fet, el jove ha admès que el fet que les piulades d´Anglada mencionessin persones i grups violents i conflictius "intimidava molt"´.
Arran d’aquests fets, Comajoan ha relatat que va començar a viure "amb certa por". "Temia que Anglada o la gent a qui havia mencionat em poguessin fer alguna cosa", ha afegit. Degut al sentiment de por, el testimoni ha explicat que la seva activitat a la xarxa va canviar i va tancar el bloc i va restringir les fotos de perfil. "No volia que la gent que segueix a Josep Anglada hi tingués accés", ha afegit. Arnau Comajoan també ha explicat que creu que Josep Anglada va fer tots aquells tuits per la seva ideologia contra el racisme. "Potser volia atacar la família per algun motiu, per la feina del meu pare com a periodista".
El pare del menor, Josep Comajoan, també ha declarat al judici en condició de testimoni. Comajoan pare ha declarat que li va crear "molta angoixa" i "malestar entre la família" el fet que unes piulades assenyalessin el seu fill i, a més, que se cités a grups "presumptament perillosos". Josep Comajoan també ha destacat que el fet que alguns dels tuits que es van publicar objecte de denúncia incloguessin una fotografia del seu fill, també va ser molt "intimidatori". "Una cosa és fer crítica als meus articles com a periodista, però l´altra són tots aquests tuits intimidatoris", ha criticat. De fet, Comjoan pare creu que Josep Anglada ha utilitzat les acusacions al seu fill perquè estava en desacord amb articles que ell havia escrit o altres situacions com el fet de no convidar-lo a tertúlies - que el periodista ha dit que no podia controlar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada