dijous, 6 de juliol del 2017

446) CRÒNICA QUATRE-CENTRES QUARANTA SIS DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

VinyetaRajoy i Sánchez coincideixen en considerar "il·legal" el referèndum d'autodeterminació.  
El TC anul·la les partides pressupostàries del referèndum de l’1 d’octubre.  
Ajuntaments es neguen a registrar com a rebuda la carta d’advertència per l’1-O del Govern espanyol.  
L'ACM assessora els alcaldes que volen actuar de la mateixa manera perquè no quedi constància que l’avís ha arribat al consistori.  
Catalunya en Comú diu en un document intern que l’1 d’octubre “no és el referèndum que Catalunya necessita”.  
El partit neostalinista fixarà dissabte la seva posició definitiva respecte del referèndum.  


[Barcelona (República Catalana) 06/07/2017]   
L’AMIC DEL POBLE    

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'han reunit aquest matí a la Moncloa per abordar el tema del referèndum que el Govern de la Generalitat té previst convocar l'1 d'octubre. Un cop acabada la reunió, el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat que tots dos dirigents donen prioritat a "declarar inacceptable el referèndum de secessió i la violació sistemàtica de la Constitució i de les lleis". "El referèndum secessionista és il·legal i va en contra de la sobirania nacional. No té cap base legal ni internacional, és un simulacre i no té suports", ha afirmat el portaveu del PP.
Pel que fa al PSOE, Margarita Robles ha volgut destacar que "cap partit democràtic pot aprovar cap mesura que vulgui saltar-se les lleis i els principis bàsics de l'Estat de dret". Per aquest motiu, explica Robles, el PP "sempre trobarà el PSOE en defensa de la legalitat i de la Constitució". Durant la reunió, Sánchez ha demanat a Rajoy que busqui vies de diàleg per solucionar aquest "problema polític" i li ha proposat de fer "reunions entre el govern espanyol i el govern català".

EL TRIBUNAL ANUL·LA LES PARTIDES PRESSUPOSTÀRIES DEL REFERÈNDUM  
El Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat tombar les partides dels pressupostos catalans que s'havien destinat a finançar el referèndum, suspeses el passat mes d'abril arran de la presentació d'un recurs per part del govern espanyol.
El Constitucional ha estimat parcialment aquest recurs i ha anul·lat la disposició addicional 40, referent a les quantitats que es pretenien destinar a la votació sobre el futur de Catalunya.
La sentència, en concret, considera inconstitucionals les partides impugnades "en el cas que es destinin al finançament del procés referendari". De fet, especifica que no considera inconstitucionals les partides tombades si tenen per objecte "sufragar les despeses que puguin generar aquests processos o consultes no referendàries".
D'altra banda, admet que no pot identificar "quines dotacions concretes poden estar destinades al finançament del procés referendari” (les referides a la disposició 40) i quines es destinarien a processos electorals sobre els quals Catalunya té competències.

AJUNTAMENTS ES NEGUEN A REGISTRAR COM A REBUDA LA CARTA D’ADVENTÈNCIA PER L’1-O DEL GOVERN ESPANYOL 
Segons l’Agència Catalana de Notícies hi ha ajuntaments catalana que es neguen a registrar com a rebuda la carta d’advertència per l’1-O del Govern espanyol.  L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha detectat que alguns ajuntaments s’estan negant a entrar al registre oficial del consistori la carta que el govern espanyol ha enviat als municipis per advertir-los dels riscos de col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre.
De moment, l’ACM està recopilant les dades i quins ajuntaments estan actuant així per ordre del seu alcalde, i estan informant als batlles que els consulten sobre què fer i quines conseqüències té això

UN FORAT LEGAL 
El secretari d'Estat d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va enviar dilluns passat una missiva als ajuntaments catalans advertint dels efectes que podria tenir col·laborar amb l’1-O i avisant de com, segons el govern espanyol, haurien d’actuar els consistoris davant la convocatòria del referèndum.
En arribar les cartes als ajuntaments, el procediment habitual és que el document s’entri al registre oficial, s’estampi el segell que acredita el dia i hora que s’ha rebut i així queda constància que el consistori destinatari queda assabentat del seu contingut.
Ara, però, alguns alcaldes estan al·legant que, en no rebre’s telemàticament com marcaria el protocol, eviten enregistrar la missiva formalment i no se li estampa el segell d’entrada. D’aquesta manera, no hi ha constància oficial que cap avís ni advertència del govern espanyol hagi arribat a mans de l’alcalde i l’ajuntament.

L’EFECTE CRIDA 
Segons la informació avançada per Rac1, alcaldes com el de Tavèrnoles han volgut fer pública aquesta tàctica per intentar esquivar l'advertiment del govern espanyol i, així, poder crear un efecte crida perquè siguin més els ajuntaments que adoptin aquesta mesura.
En total, el Govern espanyol ha enviat 1.500 cartes adreçades als secretaris municipals o interventors de cadascun dels ajuntaments catalans però també hi ha missives als consells comarcals i diputacions de Catalunya. Al document, el Govern espanyol recorda als ajuntaments tots els actes que tenen prohibit fer l'1 d'octubre i que no poden col·laborar en l'elaboració del cens ni cedir llocs públics per a actes de campanya. 

CATALUNYA EN COMÚ CONSIDERA QUE L’1 D’OCTUBRE “NO ÉS EL REFERÈNDUM QUE CATALUNYA NECESSITA” 
Un dels documents que es debatran en la reunió de l’executiva de Catalunya en Comú dissabte a Terrassa avisarà que el referèndum de l’1 d’octubre “no és el que Catalunya necessita”. Segons que ha explicat TV3, la direcció del partit considera que el govern ha fet una fugida endavant des del 27-S i que ha provocat la reducció d’espais de pluralisme. “Aquest fet ha comportat que una part significativa de la població catalana no se senti convidada a participar a l’1-O”, diu el text. Ara bé, l’executiva creu que és lògic que sectors de la població vulguin participar en el referèndum “enfront de l’immobilisme del PP”. Precisament en aquesta línia s’ha expressat avui el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello. Els comuns proposen en el document donar suport a les mobilitzacions que facin avançar el dret de decidir.
En aquesta trobada, Catalunya en Comú fixarà la seva posició definitiva de cara al referèndum de l’1 d’octubre. Durant les darreres setmanes s’han dut a terme diversos debats entre els inscrits arreu del territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada