dijous, 22 de juny de 2017

TSJC anul·la l'autorització del parc eòlic de la Jonquera

Una performance de Salvem en contra del parc eòlic, el 2015
Una performance de Salvem l'Empordà en contra del parc eòlic, el 2015
La sentència arriba després de deu anys de litigi    
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/06/2017   
La Jonquera (Albera, Alt Empordà).-    

Llegim en la premsa convencional comarcal que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó novament a l'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà a través d'una sentència per tal d'anul·lar l'autorització per al parc eòlic de Sant Julià, a la Jonquera (Albera, Alt Empordà). Aquesta és una decisió que arriba després de deu anys de litigi i unes despeses que s'enfilen fins els més de 10.000 euros segons han apuntat fonts de l'entitat empordanesa. Aquesta nova sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya rectifica una sentència anterior, del mateix Tribunal, que IAEDEN-Salvem l’Empordà va recòrrer al Tribunal Suprem. En aquest sentit, l'entitat confia que serveixi de precedent per altres parcs que es pretenen instal·lar a les Salines Bassegoda i l'Albera, a banda del pas del Portús.
El projecte de parc eòlic de Sant Julià, com tots els projectes de macro-parcs eòlics que s'han presentat fins el moment a la comarca, no respon als criteris per a la implantació d'energies renovables que reclamen des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà. L'entitat aposta pel canvi de model energètic, assegurant que "aquesta implantació requereix una ordenació racional i respectuosa amb el territori i una ordenació global que optimitzi l'aprofitament de tots els recursos, l'ús de les tecnologies més adequades d'acord a criteris tècnics, econòmics, de conservació de l'entorn, de respecte a la qualitat de vida i la consideració d'un just repartiment de la riquesa generada per al territori", expliquen. L’inici del cas es remunta al 2002, quan l'empresa Windmaster Spain S. L. va presentar un projecte d'un parc eòlic al paratge de la muntanya de Sant Julià. El projecte planteja aixecar disset aerogeneradors de 125 metres d'alçada (una torre de 80 metres i les aspes de 90 de diàmetre) i una línia d'evacuació de 24,5 quilòmetres.
El projecte va aixecar immediatament l'oposició del territori, tant a nivell polític com d'entitats. Tot i això, l'any 2006 el Govern de la Generalitat de Catalunya el va autoritzar. La IAEDEN-Salvem l'Empordà van presentar recurs a l'autorització i, quan finalment els van denegar tots els arguments, van recórrer als tribunals. Van presentar un recurs contenciós administratiu davant el TSJC el 2007.
Les entitats defensen que un parc d'aquestes característiques tindria un gran impacte en una zona d'alt valor natural: la muntanya de Sant Julià està dins el PEIN del Massís de Salines-Alta Garrotxa i la Xarxa Natura 2000, i també està protegit per l'Ajuntament de la Jonquera com Paratge Natural d'Interès Local i connector ecològic entre els espais naturals del Massís de les Salines i l'Albera.
Amb aquests arguments a la mà, van sol·licitar al TSJC poder encarregar un informe pericial al Consell Català de Protecció de la Natura, perquè avalués l'impacte ambiental de la infraestructura. El TSJC ho va desestimar i va designar un enginyer industrial perquè fes el dictamen. A més, el cost de l'informe eren 2.500 euros. La IAEDEN va renunciar a la prova perquè considerava que aquest perfil professional no està capacitat per fer un informe d'aquest tipus i no podia sufragar el cost.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada