dijous, 8 de juny del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 8 de juny de 1918 neix a Reparada (Ourense) l'anarquista i anarcosindicalista Ricardo Álvarez

Necrològica de Ricardo Álvarez publicada en el periòdic tolosà "Espoir" del 29 de desembre de 1974
Necrològica de Ricardo Álvarez publicada en el periòdic tolosà Espoir 
Militant de les Joventuts Llibertàries a Sallent, lluità als fronts contra l'exèrcit franquista i en el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i va se internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda  


Ricardo Álvarez:   
El 8 de juny de 1918 neix a Reparada (Ourense, Ourense, Galícia) l'anarquista i anarcosindicalista Ricardo Álvarez.
En 1935 emigrà amb sa família buscant feina i entrà a treballa a les mines de potassa de Sallent (Bages), on s'afilià a les Joventuts Llibertàries, de les quals va ser nomenat secretari el juliol de 1936.
Lluità als fronts contra l'exèrcit franquista i en el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i va se internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló). El gener de 1940 sortí del camp per a treballar com a miner de fons a la mina del Pontil, a La Val (Gard, Llenguadoc, Occitània). El novembre 1946, malalt de silicosi, hagué de deixar la feina i s'establí a Le Pradel, a La Val, (Gard, Llenguadoc, Occitània).
Milità amb càrrecs orgànics centistes (membre de comitès locals, departamentals i regionals; secretari de Premsa i Propaganda, etc.) en la Confederació Nacional del Treball en l’Exili (CNT-AIT) de La Grand Comba (Gard, Llenguadoc, Occitània), a la qual representà en el Segon Congrés del Moviment Llibertari Espanyol (CNT-MLE) i també de la CNT de França de 1947. Posteriorment s'instal·là a Alèst (Gard, Llenguadoc, Occitània).  
Ricardo Álvarez va morir a La Grand Comba, on fou enterrat el 3 d'octubre de 1974 a Alèst. Deixà companya (Julia) i fills (Violeta i Ricardo).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada